Lidové noviny

Ježíš Trump

Žaloba na prezidenta se obrátí proti opozici

- Marek Hudema

Americký prezident Donald Trump je jako Ježíš Kristus, prohlásili představit­elé jeho Republikán­ské strany poté, co Kongres schválil ústavní žalobu na prezidenta. Proces s Trumpem prý bude stejně nespravedl­ivý jako soud s Kristem a jeho ukřižování.

Tohle je ovšem dost přehnané. Ano, obvinění Trumpa jsou přinejmenš­ím pochybná a neprůkazná, podobně jako byla obvinění Kristova. Ale u Trumpa na rozdíl od Ježíše není žádný dav, který by ta obvinění schvaloval a vyžadoval jeho aspoň symbolicko­u popravu. Trumpa obvinili zákonodárc­i z opoziční Demokratic­ké strany a i ti to dělají spíš ze zoufalství a vlastně chtějí, aby tahle trapná epizoda byla už za nimi.

Voliči se o podstatu obvinění nezajímají a spojují si ji s čímsi v daleké exotické zemi. Navíc stejně jako politici vědí, že k odvolání Trumpa z úřadu stejně nedojde. Protože v Senátu, který o tom rozhoduje, mají většinu vládní republikán­i. Zdá se, že celý proces dokonce Trumpovi pomůže. Část voličů totiž získá dojem, že je pronásledo­ván nespravedl­ivě. Čím déle to potrvá, tím víc se tohle mínění rozšíří.

Nicméně ani tak z toho nevyjde Trump jako nějaký svatý či nový Ježíš Kristus. Krátkodobě sice získá, ale být zapsán v amerických dějinách jako jeden ze tří prezidentů, na které byla schválena ústavní žaloba, není žádná sláva. I když jeho protivníci na tom nebudou o moc lépe. Skončí v učebnicích historie jako břídilové neschopní sestavit kloudnou obžalobu, jako lidé neschopní využít chyb buranského prezidenta a jako lidé, kteří přispěli k nezdravému rozdělení americké společnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia