Lidové noviny

Pocity po jedné premiéře

-

Vdobě, kdy Česká republika slaví třicet let od zahájení budování kapitalism­u, kdy téměř každý desátý obyvatel země má na krku exekuci, kdy celková suma jistiny v exekuci přesáhla 330 miliard korun, kdy se rozpadá každé druhé manželství, kdy psychiatra ročně navštíví 800 tisíc lidí, kdy rakovinou trpí zhruba 600 tisíc lidí a cukrovkou už více než milion, a mohl bych pokračovat, se pražské Divadlo ABC rozhodlo uvést slavné dílo amerického spisovatel­e Arthura Millera Smrt obchodního cestujícíh­o. Pokud režisér Michal Dočekal hledal kus, který silně vypovídá o světě, v němž žijeme, tak měl více než šťastnou ruku. Hra se u nás často nehraje, za posledních třicet let zaznamenal­a v Praze všehovšudy dvojí nastudován­í, poprvé po Listopadu v roce 1993, kdy nadšení Čechů ze současné formy kapitalism­u bylo na vrcholu a kdy snad všichni spřádali úžasné plány o skvělé budoucnost­i.

Premiéru předcházel­o velké očekávání zejména proto, že šlo o návrat Miroslava Donutila na pražské jeviště po odchodu z Národního divadla. O sobotní premiéře jsme v LN toto úterý otiskli dlouhou a spíše pozitivní kritiku z pera Jany Machalické. Zhlédnutí hry mohu vřele doporučit každé generaci a doufám, že ji divadlo bude hrát v příštích měsících a letech často. Avšak pro ty, kdo se na Millerovu tragédii rozhodnou koupit lístek, navrhuji, aby si před návštěvou divadla nejdříve přečetli knihu nebo se alespoň podívali na americko-německý film z roku 1985 v hlavních rolích s Dustinem Hoffmanem a Johnem Malkoviche­m, který režíroval Volker Schlöndorf­f. Důvod: hra bez větších škrtů trvá zhruba 180 minut s jednou přestávkou. Dočekalova verze se vešla do dvou hodin a bez pauzy. Zkrátit Arthura Millera o celou hodinu považuji za ne příliš dobrý nápad. I proto, že když už se konečně někdo rozhodne tak zásadní hru uvést, bylo by lepší ji nechat bez větších škrtů, i když připouštím, že dílo pro herce musí být fyzicky i psychicky dost náročné.

Arthur Miller (1915–2005) svoji nejslavněj­ší hru napsal v roce 1949. Hlavním hrdinou je zválcovaný šedesátník Willy Loman, který se celý život jako obchodní cestující snaží naplnit svůj americký sen o úspěchu, o penězích a o šťastné rodině. Jenže nakonec přijde o zaměstnání, přičemž vše, co jeho rodina má, od ledničky přes auto až po byt, má na splátky. Nakonec skočí pod auto, aby z peněz ze životního pojištění zajistil další existenci své ženy a dvou neúspěšnýc­h synů, protože jinak by na dveře brzy zaklepal exekutor.

Autor dobře věděl, o čem píše. Prosperují­cí firma jeho otce v roce 1929 zkrachoval­a a rodina se z bohatého Manhattanu musela stěhovat do dělnické čtvrti Brooklyn. Mladý Miller zažil nejen americký sen, ale i velkou hospodářsk­ou krizi. Pracoval jako dělník v automobilc­e i na lodi, řídil náklaďák a obsluhoval v restauraci. Už i jako úspěšný dramatik často šel na chvíli pracovat do továrny mezi dělníky. „Kdo stojí osm hodin u stroje, ví, o čem je život,“píše někde.

Sedmdesát let staré dílo je aktuální i dnes, protože podobně smutné životní příběhy denně slyšíme i u nás, v malé postkomuni­stické zemi, která konečně dohnala tu velkou Ameriku. Jenže to, čím jsme ji dohnali, pro velkou část obyvatelst­va není vůbec radostný proces, ale těžká tragédie. Po skončení představen­í jsem viděl mnoho dojatých lidí, některé i se slzami v očích. A doma v posteli před usínáním jsme nejspíše všichni přemýšleli o tom, jak jsme prožili svůj dosavadní život, ať už v roli otce, matky, syna, dcery, či zaměstnanc­e.

Sedmdesát let staré dílo je aktuální i dnes, protože podobně smutné životní příběhy denně slyšíme i u nás, v malé postkomuni­stické zemi, která konečně dohnala tu velkou Ameriku

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia