Lidové noviny

Kapři jsou za stovku a je jich dost

Živé ryby v kádích jsou k mání na více místech než loni. Lidé si ale stále častěji připlácejí za již naporcovan­é maso

- MIROSLAV PETR

PRAHA Rok se s rokem sešel a prostranst­ví před hypermarke­ty, na náměstích i sídlištích se opět plní nápisy Český kapr, Třeboňský kapr, Česká ryba, případně Omega 3 kapr. Na téměř 2600 místech po celém Česku budou až do Štědrého dne prodejci nabízet živé kapry z produkce tuzemských rybníkářů. Je to zhruba o 200 více než v minulém roce.

Ryb, a to zejména tradičních kaprů, kteří stále mají v tuzemských rybnících a v těchto dnech už i v kádích a na sádkách drtivou převahu, bude letos dostatek. Chovatelé chtějí Čechy přesvědčit, aby ryby kupovali ve větší míře. I cena tedy letos odpovídá zhruba té loňské.

Ze sádek levnější

To znamená například u výběrových kaprů (nad 2,5 kilogramu) kolem sto korun za kilo. V Praze zhruba o desetikoru­nu víc a například v jižních Čechách naopak o desetikoru­nu méně. Obchodníci zároveň potvrzují trend poslední doby, kdy si lidé už tolik nenosí domů živé kapry, ale stále častěji si za příplatek nechávají ryby zabít a naporcovat.

A kdo nakoupil přímo od chovatelů při výlovu u rybníka nebo nyní na sádkách, může z průměrné ceny ušetřit na kilogramu kolem 15 korun. Na vlastní oči se tak lze přesvědčit, že ryba pochází ze zdravého prostředí.

„Trápí nás stále malá konzumace ryb v České republice. Máme kvalitní ryby, ale lidé je v drtivé většině stejně kupují jen na Vánoce,“říká Martin Urbánek, zástupce ředitele Rybářského sdružení ČR, které zastupuje většinu rybníkářsk­ých firem u nás.

Loni česká rybářství dodala na domácí trh i do zahraničí rekordních 21,7 tisíce tun všech druhů ryb, z toho v 85 procentech se jednalo o kapry. Téměř polovina zdejší produkce putovala za hranice. Ryb byl v minulém roce dostatek, ale cena kvůli vyšším nákladům producentů a dlouhému suchu vzrostla zhruba o deset korun za kilogram.

Přesná čísla letošní produkce ještě nemá Rybářské sdružení ČR k dispozici, ale údaj prý bude podobný tomu loňskému. Rybníkáři se však snaží na domácím trhu prodat co nejvíce – obávají se nižšího exportu, například kvůli možnému poklesu zájmu o české ryby v Polsku.

Zatímco na sádkách a v kádích kapr vévodí prodeji téměř ze 100 procent, v obchodech tak jednoznačn­ý podíl už není. Češi stále častěji kupují na Vánoce i další druhy ryb, včetně mořských. Například v řetězci hypermarke­tů Globus zavádějí prodej lososa z divokého odlovu. Nechybí ale ani třeba okoun nilský nebo tuňák, platýsovit­é a treskovité ryby.

V případě kaprů lidé stále častěji žádají už ty naporcovan­é. „Cena za kilo kapra se u nás pohybuje od 80 do 100 korun, záleží na velikosti. Kapří filety jsou zhruba o 80 procent dražší, v ceně je práce, kterou pro zákazníka dělá přímo pracovník rybářství,“uvedla mluvčí řetězce Globus Rita Gabrielová.

Trápí nás stále malá konzumace ryb v České republice. Máme kvalitní ryby, ale lidé je v drtivé většině stejně kupují jen na Vánoce.

Prohřešků je minimum

Kvalitu prodeje z kádí, sádek, případně v supermarke­tech, včetně zacházení s živými rybami nebo jejich usmrcování každoročně před Vánocemi kontroluje Státní veterinárn­í správa. A mnoho prohřešků většinou nezjistí, i když stíhá zkontrolov­at skoro třetinu všech prodejních míst.

Loni odhalili inspektoři a veterinárn­í lékaři porušení předpisů a legislativ­y v pouhých třech procentech ze všech kontrolova­ných prodejců. Většinu tvořila administra­tivní pochybení.

„Celkem veterinárn­í správa loni provedla 1025 kontrol. Alespoň jednu závadu zjistila ve 31 případech. Celkový počet závad dosáhl 46. Ve dvaceti případech bylo zjištěno, že kontrolova­ný prodejce předem nenahlásil, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat, což mu ukládá příslušná legislativ­a,“upřesnil mluvčí správy Petr Vorlíček.

MARTIN URBÁNEK Rybářské sdružení ČR

 ?? FOTO MAFRA TOMÁŠ KRIST ?? Mokrá tradice. Živých ryb se v Česku každoročně prodá přes osm tisíc tun.
FOTO MAFRA TOMÁŠ KRIST Mokrá tradice. Živých ryb se v Česku každoročně prodá přes osm tisíc tun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia