Lidové noviny

Dopravci posilují předvánočn­í spoje

-

PRAHA České dráhy posílí předvánočn­í vlaky o deset tisíc míst, více jich bude téměř ve všech expresech a rychlících jedoucích z Prahy. Vedle toho ve dvou dnech vypraví mimořádný odpolední spoj z Prahy do Ostravy, informoval státní dopravce. Dopravu posílí i konkurence. Předvánočn­í období patří k nejvytížen­ějším obdobím při cestování, během svátků bude provoz naopak omezen.

České dráhy začaly s posilování­m vlaků včera a budou v tom pokračovat do pondělí. Tradičně je největší zájem o cestování z hlavního města na střední a severní Moravu. Právě ve směru z Prahy na Olomouc a Ostravu proto v pátek a v pondělí dopravce vypraví posilový vlak InterCity Ostravan s kapacitou přes 400 míst k sezení. Vlak v obou dnech odjede z Prahy v 15.36 a zastaví v Zábřehu na Moravě, v Olomouci a jízdu ukončí v Ostravě.

Posíleny budou také další linky, například z Prahy do Plzně a Chebu, z Prahy přes Ústí nad Labem do Chebu nebo z Prahy do Českých Budějovic.

Další vozy jsou zařazeny i do vlaků na Slovensko. Vedle toho dráhy připraví přes 40 posilových vozů pro případné operativní navyšování kapacit. Ty budou soustředěn­y ve významných uzlech, jako jsou například Praha, Olomouc, Bohumín, Brno nebo Plzeň.

Nápor se čeká i na Nový rok Vysokou obsazenost vlakových i autobusový­ch spojů eviduje i RegioJet. Největší zájem je tradičně o cestování na trase Praha–Ostravsko–Košice. „Zejména v pátek, v neděli a v pondělí spoje posilujeme,“řekl mluvčí Aleš Ondrůj.

Na většině odpoledníc­h spojů z Prahy ve směru do Ostravy pojedou osmivozové soupravy, na nočním spoji Praha–Košice dopravce počítá s 13 vozy. „Předpoklád­áme, že do prodeje dáme ještě další místa,“dodal Ondrůj.

Cestujícím doporučil včasnou rezervaci i u spojů po svátcích a po Novém roce, které budou zřejmě rovněž vyprodané. RegioJet vedle vlaků posiluje také kapacitu svých autobusů.

Až o 30 procent posílí kapacitu autobusový dopravce FlixBus. Vyprodané jsou zejména spoje z Prahy na Moravu a Slovensko. „S předstihem jsme navýšili přepravní kapacity na našich vnitrostát­ních spojích pro období Vánoc, a to přibližně o deset procent, na mezinárodn­ích linkách až o 30 procent. Mezi Prahou a Košicemi jsme na tento pátek a sobotu přidali do prodeje další posilové spoje, navyšujeme i přepravní kapacitu například do Salcburku,“uvedla mluvčí FlixBusu Martina Čmielová.

Vytížené jsou před svátky i vlaky a autobusy Leo Expressu. Stejná je situace i mezi svátky. V některých časech už nelze jízdenky sehnat.

Přes Vánoce bude provoz na železnici omezen. V úterý 24. prosince budou vlaky Českých drah jezdit podle svátečního jízdního řádu, okolo 18. až 19. hodiny pak bude jako každý rok postupně provoz většiny regionální­ch i některých dálkových vlaků utlumen. Na Štědrý večer nepojedou ani spoje ostatních dopravců.

O den později začne sváteční provoz mezi šestou a sedmou hodinou ráno. Kvůli nižší poptávce bude omezen i provoz některých vlaků mezi svátky, bližší informace cestující najdou v jízdních řádech.

 ?? FOTO MAFA – IVETA LHOTSKÁ ?? Trať na sever Čech bývá mezi nejvytížen­ějšími
FOTO MAFA – IVETA LHOTSKÁ Trať na sever Čech bývá mezi nejvytížen­ějšími

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia