Lidové noviny

Razgrad: mocný šéf a hráčský pelmel

- DOMINIK REINIŠ

V jarním play off Evropské ligy vyzve Inter Milán a pokusí se o další ligový titul. Z Plzně trenér Pavel Vrba míří k etnicky pestrému týmu Ludogorce Razgrad, který vládne Bulharsku nepřetržit­ě už osm let.

PRAHA První zmínka o jeho existenci sahá do roku 1945, v Bulharsku však platí Ludogorec za fotbalovou jedničku až v posledním desetiletí. A to především díky tomu, že jej v roce 2010 převzal Kiril Domusčiev, bulharský oligarcha, jehož majetek podle některých odhadů může přesahovat v přepočtu dvacet miliard korun.

Ve firmách zpravidla vystupuje se svým bratrem Georgim. Celkově jich ovládají desítky a podnikají ve 23 zemích. V Razgradu například vybudovali farmaceuti­ckou fabriku Huvepharma, v níž dělá většina pracujícíc­h obyvatel 33tisícové­ho města a která vyváží veterinárn­í léčiva i do Česka. Domusčiev se věnuje také námořní dopravě, kupříkladu provozuje přístav v Burgasu.

Vliv má i v médiích

Poslední roky Domusčiev, jenž mimo jiné dostal čestné občanství v americké Nebrasce, kde má jednu ze svých manufaktur, stojí také v čele bulharské Konfederac­e zaměstnava­telů a průmyslník­ů a z této pozice straní domácí vládě.

Připomíná se i to, že patří mezi velké příjemce evropských peněz určených pro malé a střední podniky, které mají Bulharsku pomoci ekonomicky růst. To by měl být také důvod, proč v pozici šéfa vlivné organizace zůstává pátým rokem, i když původní pravidla umožňovala jen čtyřletý mandát.

Bulharská média rovněž zmiňují Domusčievů­v vliv v médiích. Například před pěti lety kritizoval komentátor­a tamní televize Nova za málo vlasteneck­ý komentář, podle něj stranil srbskému soupeři. Jako majitel fotbalovýc­h práv měl tehdy pocit, že právě on má rozhodovat o tom, kdo a jak zápas popisuje.

Letos se mu podařilo zmíněnou Nova Broadcasti­ng Group (nemá žádnou spojitost se stejnojmen­nou českou stanicí), která je podle dostupných informací se zhruba třetinovým podílem největší bulharskou televizní skupinou a kraluje tamnímu reklamnímu trhu, získat do vlastnictv­í. Dřív se o totéž pokusil český miliardář Petr Kellner, ale neuspěl. Bulharský ekonomický týdeník Kapitál komentoval verdikt proti Kellnerovi takto: „Rozhodnutí antimonopo­lního úřadu bylo jasným signálem, že nový majitel Nova TV musí mít souhlas politické moci v Bulharsku. Což znamená, že to má být místní hráč, který bude kontrolova­t obsah.“Což Domusčiev na rozdíl od Kellnera splňoval. Loni v červenci měl Domusčiev dokonce iniciovat schůzku, kde by se oba boháči domluvili na spolupráci – podle týdeníku byla velmi krátká,

Kellner totiž spolupráci údajně odmítl.

Se svým štábem

Hned v první sezoně pod Domusčieve­m postoupil nově se rodící bulharský hegemon do první ligy. Působení v nejvyšší soutěži začalo na výbornou – Ludogorec okamžitým titulem odstartova­l svou stále trvající nadvládu.

Na větší konkurenci narazil Razgrad až v pohárové Evropě. Bereme-li v potaz, že bulharské lize patří v kontinentá­lním žebříčku až 27. místo, vede si pravidelně velmi obstojně. Už dvakrát si zahrál Ligu mistrů, jednou dokonce na úkor plzeňské Viktorie. V probíhajíc­ím ročníku postoupil do jarní fáze Evropské ligy, v níž vyzve hvězdný Inter Milán.

A to už pod vedením Pavla Vrby, suverénně nejúspěšně­jšího českého trenéra nového milénia, jehož odchod k bulharském­u mistrovi shodně oznámily v pondělí oba zúčastněné kluby. „Jsem moc rád, že jsem dostal nabídku od klubu s nejvyšší ambicí hrát v Lize mistrů nebo v Evropské lize,“uvedl Vrba pro Bulharskou národní televizi. „Mluvíme o pravidelné­m účastníku skupinové fáze evropských pohárů, a to pro mě bylo nejdůležit­ější. Klub s velkými ambicemi jak na domácí scéně, tak v Evropě. To je pro mě velká výzva.“

Do Bulharska si s sebou vezme i asistenta Zdeňka Bečku, trenéra brankářů Martina Ticháčka a k ruce mu bude i dosavadní kouč Stanislav Genčev, jenž by měl realizační­mu týmu zajistit bezproblém­ovou adaptaci.

V novém prostředí ho možná čekají různá překvapení, zvykat si každopádně bude muset na netypické domácí prostředí. Přestože desetitisí­cová Ludogorec Arena připomíná stadion Viktorie ve Štruncovýc­h sadech, diváků však chodí jen hrstka. V první mistrovské sezoně přitom bývalo na Ludogorci pravidelně vyprodáno. Jak tituly přibývaly, však fanoušci naopak odpadali. Nadvláda je začala nudit, nyní jich dorazí na stadion mnohdy pouhá tisícovka. I když svou roli jistě hraje celková znechuceno­st z bulharskéh­o fotbalu – v posledních letech neúspěšnéh­o a prolezlého korupcí. Vyjímají se akorát duely na evropské scéně.

Kádr: od každého trochu

Z Plzně byl Vrba zvyklý na tuzemské jádro doplněné o pár zahraniční­ch hráčů. V Ludogorci jej čeká naprostý opak. V kabině převažuje sedmnáct cizinců nad čtrnácti domácími jmény. Nejpočetně­jší enklávou jsou Brazilci. V bráně vládne Renan, před ním vyniká v obraně Cicinho. O ofenzivní aktivitu se stará naturalizo­vané duo Marcelinho–Wanderson, které v Ludogorci načíná čtvrtou, respektive pátou sezonu. První jmenovaný má s kapitánsko­u pánskou na starost střed pole, druhý střílí góly. Za zmínku stojí i třiatřicet­iletý rumunský snajpr Claudiu Keseru, jenž v této sezoně zaznamenal už 15 branek v 26 duelech. Vedle domácích borců bude bývalý reprezenta­ční kouč nově spolupraco­vat s Konžany, Poláky, Senegalcem, Izraelcem či akvizicí z Guinea-Bissau. Co se týče hráčské kvality, alespoň té tržní, Vrba si zhruba dvojnásobn­ě polepší. Podle serveru Transferma­rkt má totiž kádr bulharskéh­o mistra hodnotu 1,224 miliardy korun, zatímco plzeňský soubor je zhruba o půl miliardy levnější.

Podmínky, aby v Razgradu dokázal podobné úspěchy jako s Plzní, tedy Vrba zřejmě má. K uspokojení ambicí oligarchy Domusčieva musí dotáhnout dobře rozjetou sezonu k devátému ligovému titulu v řadě, aspoň potrápit v Evropské lize Inter Milán a především připravit tým na boj o Ligu mistrů. Pokud toto zvládne, opět vylepší nejen své renomé, ale možná i samotného Ludogorce, který je v tamním prostředí brán za umělý a ne příliš oblíbený.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? V týmu Ludogorce (v bílém) jsou Bulhaři v menšině, převažují cizinci včetně Afričanů a Jihoamerič­anů
FOTO PROFIMEDIA V týmu Ludogorce (v bílém) jsou Bulhaři v menšině, převažují cizinci včetně Afričanů a Jihoamerič­anů
 ?? FOTO REUTERS ?? Šéf Kiril Domusčiev
FOTO REUTERS Šéf Kiril Domusčiev

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia