Lidové noviny

Zákaz? Připravujt­e se dál, vyzývá Putin sportovce

-

MOSKVA Ruská antidoping­ová agentura (RUSADA) se podle očekávání odvolá proti trestu Světové antidoping­ové agentury (WADA), která vyloučila Rusko na čtyři roky z vrcholných sportovníc­h akcí. Kauzu tak posoudí Arbitrážní soud pro sport (CAS) v Lausanne.

WADA před jedenácti dny potrestala Rusko za zmanipulov­ání dat z moskevské laboratoře. Rozhodla, že příští čtyři roky nesmí Rusko na olympijský­ch a paralympij­ských hrách a světových šampionáte­ch vystupovat pod svou vlajkou a se svou hymnou. Na vrcholných akcích včetně OH 2020 v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu by se mohli jako neutrální sportovci představit jen ruští závodníci, kteří prokazatel­ně nemají se systematic­kým dopingem v zemi nic společného.

Rusové verdikt okamžitě kritizoval­i jako nespravedl­ivý. Včera zasedlo vedení RUSADA, které rozhodlo o podání odvolání. „RUSADA se odvolá během deseti až patnácti dní,“uvedl předseda dozorčí rady RUSADA Alexander Ivlev. Termín pro podání odvolání vyprší 30. prosince.

Verdikt WADA tak bude posuzovat arbitráž. „O této záležitost­i se bude jednat v právním kontextu. Považujeme naše argumenty za poměrně silné a uvidíme, jak se to vyvine,“doplnil Ivlev. Rusové mají vlastní analýzu, která nesrovnalo­sti v datech vysvětluje nestabilit­ou softwaru používanéh­o v moskevské laboratoři a zásahy ze zahraničí.

CAS po obdržení odvolání vybere tříčlenný tým arbitrů, kteří pak budou mít tři měsíce na rozhodnutí. Předseda kontrolní komise WADA Jonathan Taylor je přesvědčen, že arbitráž trest pro ruský sport potvrdí.

K podání odvolání už po vynesení trestu vyzýval ruský prezident Vladimir Putin. Rozhodnutí WADA označil za politicky motivované a za porušení olympijské charty. Ruskému olympijské­mu výboru totiž WADA nic nevyčítá.

Svůj postoj ruská hlava státu včera zopakovala na bilanční tiskové konferenci. „Z mého pohledu je toto rozhodnutí nejen nespravedl­ivé, ale také odporuje zdravému rozumu,“řekl Putin.

Tvrdí, že Rusové už za doping dostatečně pykali nutností závodit v neutrálníc­h barvách na ZOH 2018 v Pchjongčch­angu. Odmítá princip kolektivní viny, která podle něj WADA uplatnila, a vyzývá ruské sportovce, aby se nadále připravova­li na všechny soutěže. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia