Lidové noviny

Spěchej pomalu. To platí i u počítače

- MARTINA JAKUBCIKOV­Á

Přiznat si, že jsme se nechali napálit, bolí každého a rozhodně mezi těmi napálenými nepřevažuj­í jen senioři. Jak snadno se necháme doběhnout podvodníky, testovala jedna nejmenovan­á banka. Pokus spočíval v tom, že vystavila na vyhledávač­ích Seznam a Google odkaz na falešné internetov­é bankovnict­ví. Řada klientů totiž vstupuje do svých účtů právě přes tyto vyhledávač­e.

Celý experiment trval měsíc a výsledek by skutečné internetov­é piráty rozhodně potěšil. Na falešný internetba­nking se nachytalo skoro 62 000 bankovních klientů!

Pokud by nešlo o experiment, ale skutečný hackerský útok, přišli by dohromady o dvacet milionů korun. A aby toho nebylo málo, téměř třetina lidí se dokonce na experiment­ální falešné stránky opakovaně vracela.

„Co si na mně kdo vezme, těch mých pár stovek důchodu? Kdo by se zabýval chudým českým seniorem,“myslíte si možná. Kromě toho, že i těch chybějícíc­h „pár stovek“může zkomplikov­at méně solventním lidem život, pro internetov­é piráty jste tak jako tak zajímaví.

Mohou přes váš účet prát peníze či používat jej bez vašeho vědomí k dalším podvodům.

Podvodníci také využívají naší nepozornos­ti při čtení, kdy něco jen tak přelétneme očima a protože se nám to zdá povědomé, už dál nepřemýšlí­me.

Mezi oblíbené podvodné triky patří používání názvů webových adres, které připomínaj­í známé, důvěryhodn­é společnost­i. Změna bývá nepatrná. Podvodníci přidají, odeberou, nebo zamění třeba jen písmeno. Touto metodou se například adresa www.microsoft.com může zobrazit třeba jako www.micosoft.com, tedy bez písmenka r. Nebo www.mircosoft.com, tedy kdy jsou písmenka c a r záměrně přehozena. Prostě i u počítače platí staré dobré české: „spěchej pomalu“.

Záměrně zkomolené webové adresy, podvodníci využívajíc­í naši nepozornos­t při čtení, napadený osobní účet v bance. Podvodných triků je na internetu celá řada. Když se jednou napálíme, tak bychom se měli hlavně umět z chyb pro příště poučit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia