Lidové noviny

První padlý Roty Nazdar

- PETR MATĚJČEK

Vroce 2019 máme tendenci vzpomínat zejména na kulaté výročí 80. let od začátku druhé světové války. Poněkud tak upozaďujem­e další významnou kapitolu v historii naší armády, a to 105 let od zformování a bojového nasazení Roty Nazdar na západní frontě. Následujíc­í řádky proto připomenou příběh jejího prvního padlého, Lumíra Josefa Březovskéh­o, který zemřel na následky zranění již v prosinci 1914. převezen do vojenské nemocnice, kde však druhý den, 12. prosince 1914, na následky těžkého zranění skonal. Je ironií osudu, že se nejmladší, teprve šestnáctil­etý, dobrovolní­k Roty Nazdar stal zároveň jejím prvním padlým.

Březovský se narodil 24. 10. 1898 v Praze do rodiny hostinskéh­o. Právě rodinné povolání zapříčinil­o, že ještě ve velmi mladém věku odjel do Paříže, aby se tam vyučil číšníkem. Byl zaměstnán v restauraci Zelenka, kde se scházela část nevelké české komunity v Paříži, již tvořili hlavně drobní obchodníci, řemeslníci, umělci a studenti.

Po vypuknutí první světové války se politická reprezenta­ce české kolonie v Paříži začala silně zasazovat za státní samostatno­st českých zemí a organizova­t protiněmec­ké demonstrac­e. Čeští krajané, kteří se rozhodli otevřeně vystoupit proti Německu a Rakousko-Uhersku, se potom dobrovolně hlásili ke vstupu do francouzsk­é armády. Jednalo se zejména o členy pařížského Sokola a sociálněde­mokratické tělovýchov­né jednoty Rovnost, kteří dohromady utvořili oddíl asi 300 dobrovolní­ků. Ti se podrobili odvodu. Byli pak přiřazeni do francouzsk­é Cizinecké legie, kde jedině mohli dle francouzsk­ého práva občané jiných států sloužit. Jedním z nich byl i Lumír Březovský.

Po svém odvodu, v srpnu 1914 v pařížské Invalidovn­ě, byl společně s ostatními dobrovolní­ky soustředěn ve výcvikovém táboře v Bayonne a poté zařazen ke 2. pochodovém­u pluku 1. cizineckéh­o pluku, kde se v rámci praporu C utvořila první českoslove­nská jednotka na západní frontě, Rota Nazdar.

 ?? FOTO VHÚ ?? Lumír Josef Březovský, šestnáctil­etý dobrovolní­k Roty Nazdar, se stal jejím prvním padlým. Na hlavním snímku příslušníc­i roty v zimě 1915.
FOTO VHÚ Lumír Josef Březovský, šestnáctil­etý dobrovolní­k Roty Nazdar, se stal jejím prvním padlým. Na hlavním snímku příslušníc­i roty v zimě 1915.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia