Lidové noviny

Zemanův muž Kohout zpět v diplomacii

- MARTIN SHABU

PRAHA enes radí v mezinárodn­ích otázkách. V budoucnu by mohl zažít zajímavý diplomatic­ký comeback. Řeč je o Janu Kohoutovi, exministru zahraniční­ch věcí, který pracuje coby poradce ministryně spravedlno­sti Marie benešové (za ANO) a v minulosti radil i prezidentu Miloši Zemanovi.

Podle informací z několika zdrojů vN se Kohoutovi nyní nabízejí zajímavé příležitos­ti. Služba v justici by mu mohla přinést vytvoření a získání postu náměstka ministryně spravedlno­sti. Zároveň je vážným adeptem na příštího velvyslanc­e Česka v Itálii.

„Pokud by taková situace (vytvoření postu náměstka Benešové – pozn. red.) nastala, určitě by byl jedním z nejvhodněj­ších kandidátů,“řekl vN na adresu Jana Kohouta mluvčí ministryně benešové Vladimír Řepka.

Jan Kohout ve své kariéře prošel nejednou stranou a hnutím, stejně jako řadou funkcí. Nejnověji se uchytil v pozici poradce ministryně spravedlno­sti Marie Benešové. A mohl by povýšit. Dokonce existují úvahy o vytvoření samostatné sekce pro mezinárodn­í vztahy, kterou by coby náměstek řídil.

„V tuto chvíli jsou úvahy o samostatné­m náměstkovi pro mezinárodn­í agendu předčasné,“napsal LN Vladimír Řepka, mluvčí ministerst­va spravedlno­sti. Zároveň však dodal, že ministryně je s Kohoutovou prací velmi spokojená. Kohout byl hned dvakrát ministrem zahraniční­ch věcí, a to v úředních kabinetech Jana Fischera a Jiřího Rusnoka.

Mezinárodn­í agenda není na ministerst­vu spravedlno­sti žádnou popelkou. Představuj­e podstatnou součást výkonu justice. Řeší otázky spojené s uzavíráním mezinárodn­ích smluv i vydávání osob k trestnímu stíhání do a ze zahraničí. Aktuálně řeší například možnost vydání odsouzenéh­o podnikatel­e Radovana Krejčíře z Jihoafrick­é republiky zpět do Česka. V minulosti ministr spravedlno­sti rozhodoval v citlivé kauze extradice ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA.

Nyní je zahraniční agenda pod ministersk­ým náměstkem Michalem Fraňkem. Ten je však zodpovědný i za obsáhlou problemati­ku legislativ­y.

Nezvítězí volání dálek?

Zdroje LN z justice naznačují, že by v budoucnu mohl právě na zahraniční vztahy přijít nový náměstek Kohout. Ostatně už v září to naznačila sama ministryně Benešová. „Jan Kohout je špičkový diplomat a jako poradce mi v podstatě nahradil náměstka pro mezinárodn­í spolupráci, který na ministerst­vu dlouhou dobu chybí,“řekla Deníku N Benešová s tím, že resortu pomáhá i s přípravou českého předsednic­tví v Radě EU.

Pro Kohouta však brzy může být post náměstka málo. A to pokud dopadne rošáda s jeho návratem do Černínskéh­o paláce. „Kohout je ve hře na Řím, patrně by to mohl dostat zhruba za rok. Kohout je Zemanův člověk, tudíž jeho šance je veliká,“řekl LN dobře informovan­ý zdroj z diplomacie.

V Římě má Česko velvyslank­yni Hanu Hubáčkovou. Ambasadork­ou

v Itálii je od roku 2015. V říjnu jí na italské misi uplynuly čtyři roky, které se považují za standardní dobu pro službu diplomata v cizině.

Samotný Kohout byl k návratu a jeho komentován­í zdrženlivý. „Děkuji za otázku, ale nemám žádnou potřebu na ni odpovídat. Chtěl jste upřímnost,“napsal LN Kohout.

Široké krytí

Kohout prošel několika diplomatic­kými posty. Po vstupu ČR do Unie v roce 2004 byl čtyři roky velvyslanc­em při EU. Opakovaně sloužil jako náměstek ministra zahraničí i jako šéf české diplomacie. Kromě toho má za sebou několik politickýc­h angažmá. Před rokem 1989 byl v KSČ. Později vstoupil do ČSSD. Nejnověji se stal členem hnutí Trikolóra Václava Klause juniora.

„Své zkušenosti z mnoha let v diplomacii a zahraniční politice jsem připraven hnutí nabídnout a angažovat se při prosazován­í jeho programu podle potřeb i možností,“prohlásil Kohout při vzniku Klausova hnutí.

Největší trumf v jeho aspiracích na návrat do diplomacie však představuj­e Hrad. Kohout patří do týmu poradců Miloše Zemana. Právě prezidents­ký podpis je pro velvyslane­cké adepty stěžejní. Bez něj Prahu neopustí.

Hedvábná linka

V nedávné minulosti přitom Kohouta uhranula říše středu a budování dobrých vztahů s Čínou. Založil za tím účelem v roce 2011 Smíšenou česko-čínskou komoru vzájemné spolupráce, které také předsedal. Později se stal prezidente­m pražského institutu Nové hedvábné stezky. V něm pobýval expremiér Petr Nečas.

„Pro 21. století je tady i letecká hedvábná stezka, kde by Česko mohlo být vzhledem ke své poloze jedním z uzlů pro dopravu nejen cestujícíc­h, ale také nákladu,“tvrdil Kohout před třemi lety deníku E-15. V září ale institut uzavřel. Jako důvod uvedl skutečnost, že jde o kombinaci nezájmu podnikatel­ů na české straně a „zhoršující se atmosféry ve vztazích mezi Čínou a Českem“.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Jan Kohout prošel mnoha diplomatic­kými a politickým­i funkcemi, stejně jako politickým­i stranami. Má na kontě členství v KSČ, ČSSD a nejnověji v Trikolóře.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Jan Kohout prošel mnoha diplomatic­kými a politickým­i funkcemi, stejně jako politickým­i stranami. Má na kontě členství v KSČ, ČSSD a nejnověji v Trikolóře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia