Lidové noviny

Hity Vánoc: sluchátka a televize

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Přestože budeme dárky rozbalovat až za několik dní, už teď je zřejmé, co pod stromečkem letos najdeme nejčastěji. „Pokud pomineme mobilní telefony, ve kterých je nejoblíben­ější Xiaomi Redmi Note 7, nakupují se nejvíce televize, parfémy, robotické vysavače, chytré hodinky, bezdrátová sluchátka nebo kávovary. Vyhledávaj­í se také horkovzduš­né fritézy, sodastream­y a set-top boxy,“řekl vN Marek eobrý z nákupního rádce a srovnávače cen Heureka.

Zájem o televizory podle něj letos vzrostl dvojnásobn­ě. To souvisí s přechodem na vysílací standard eVb-T2, který starší přístroje nepodporuj­í. Největším skokanem nejpopulár­nějších vánočních dárků se nicméně staly robotické vysavače – zájem o ně vyskočil meziročně o stovky procent.

O polovinu vzrostly podle eobrého prodeje chytrých hodinek a o 45 procent bezdrátový­ch sluchátek. Rekordní bylo zatím pro obchodníky pondělí 16. prosince, kdy Češi na domácích e-shopech utratili zhruba 1,2 miliardy korun. celkově za dárky na internetu vydají letos zřejmě výrazně víc než loni.

I e-shopy potvrzují současný trend. „Zájem o bezdrátová sluchátka je obrovský, počty prodaných kusů za poslední čtvrtletí rostou meziročně o 226 procent,“uvedla mluvčí společnost­i Alza Patricie Šedivá. Extrémní zájem o taková sluchátka hlásí i další velký internetov­ý hráč, společnost Mall.cz.

„Významný nárůst, o 50 procent, zaznamenal­y také chytré hodinky, bezdrátová sluchátka o 45 procent a kávovary o 15 procent,“doplnil statistiky za celý trh Marek Dobrý.

Mezi hračkami už klasicky vévodí Lego. „Z hraček se nejvíce prodávala stavebnice Lego Ideas 21309 NASA Apollo Saturn V, stavebnice Ravensburg­er Gravitrax 275045 a společensk­á hra Desítka,“říká mluvčí Alzy.

Hitem je Lego robot

Že to jinde nebude jiné, potvrzuje i logistická platforma Logio. Podle ní nejmenší členové domácností pod stromečkem najdou nové boby nebo Lego roboty, případně si i s dalšími členy rodiny zahrají nové deskové hry.

„Podobný přehled jsme připravili i loni. Velká část z dárků, které jsme pak u nás doma na Štědrý večer rozbaloval­i, v tomto ‚žebříčku‘ opravdu byla,“říká konzultant společnost­i Logio Jiří Dědeček.

Co bude naopak letos pod stromečkem chybět, jsou palubní kamery do auta. Minulé Vánoce byly na špičce, letos podle prodejců už takový zájem není. Zato autovysava­če se prodávají stejně

Celkem 5,5 miliardy korun utratili lidé v e-shopech v týdnech od 25. listopadu (po Black Friday) a od 9. prosince.

Vrcholem nákupní horečky byly dva předvánočn­í pondělky – 9. a 16. prosince – kdy internetov­é tržby dosáhly 1,2 miliardy korun za den.

Téměř 80% uživatelů internetu nakupuje alespoň část vánočních dárků v elektronic­kých obchodech.

Televizory

Chytré hodinky dobře jako loni. „Mezi letošními hity máme také takzvané instantní fotoaparát­y, které nám fotku hned vytisknou. Logicky tak do kategorie propadáků odsunuly digitální fotorámečk­y, které jsme pořizovali před loňskými svátky,“doplnil Dědeček.

Klasikou letošního roku, která si v předvánočn­ích prodejích drží tradičně vysoké místo, jsou parfémy. Podle Ivy Petrovové, marketingo­vé manažerky online prodejce parfémů a kosmetiky Notino, utratili Češi za parfémy ve vánoční sezoně už dvě miliardy korun.

„Zatím nejúspěšně­jším dnem bylo pondělí 16. prosince, kdy se tržby meziročně zvedly o 36 procent. Celkově jsme v tento den registrova­li 89 tisíc objednávek a téměř 400 tisíc prodaných produktů – což je přibližně 280 produktů za minutu,“uvedla Petrovová.

Roste zájem o poukazy

Kdo skutečně neví, může koupit dárkový poukaz. „Obrovský zájem je nyní o elektronic­ké dárkové poukazy. Nejvíce zákazníci pořizují ty v hodnotě jeden tisíc korun. Nárůsty jsou v těchto dnech o stovky procent ve srovnání s běžným týdnem v roce,“říká Pavla Hobíková, mluvčí Mall.cz.

Zájem o nákupy přes internet roste v období adventu zhruba o polovinu oproti ostatním měsícům. Podobný trend se dá vysledovat také na přelomu roku. „Online nákupy skokově rostou i druhého ledna. To je okamžik, kdy už po svátcích zasedne většina zákazníků k počítačům v práci,“uzavírá Marek Dobrý.

 ?? IlustraceS­hutterstoc­kavýrobciz­boží/šk ?? meziroční nárůst zájmu*
IlustraceS­hutterstoc­kavýrobciz­boží/šk meziroční nárůst zájmu*
 ?? Zdroj: APEK, Heureka.cz ?? Kávovary * Čísla se u jednotlivý­ch prodejců liší, např. Alza.cz udává u bezdrátový­ch sluchátek nárůst až 226 %.
Zdroj: APEK, Heureka.cz Kávovary * Čísla se u jednotlivý­ch prodejců liší, např. Alza.cz udává u bezdrátový­ch sluchátek nárůst až 226 %.
 ??  ??
 ??  ?? Bezdrátová sluchátka
Bezdrátová sluchátka
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia