Lidové noviny

Slza připomíná mrtvé horníky

-

STONAVA Památku 13 horníků, kteří 20. prosince 2018 zahynuli při výbuchu metanu v podzemí dolu ČSM-Sever, připomíná od včerejška v centru obce Stonava na Karvinsku žulový monument ve tvaru slzy. Více než dvoumetrov­é dílo sochaře Martina Kuchaře posvětil pomocný ostravsko-opavský biskup Martin David.

Pietního aktu se zúčastnilo několik stovek lidí – premiér Andrej Babiš (ANO), představit­elé měst a obcí z Moravskosl­ezského kraje, vedení těžební společnost­i OKD, horníci, záchranáři i mnoho pozůstalýc­h po zemřelých havířích. Řada hostů přijela z Polska, protože až na jednoho byli všichni mrtví horníci Poláci.

„Katastrofa ve Stonavě prokázala, že Poláci a Češi dovedou spolupraco­vat v extrémních situacích, ve kterých je nezbytná nejvyšší obětavost a odvaha,“napsal polský premiér Mateusz Morawiecki v dopise, který přečetl zástupce polské velvyslank­yně.

Neštěstí v dole ČSM-Sever se stalo loni 20. prosince přibližně 880 metrů pod povrchem. Kromě třinácti mrtvých bylo deset havířů zraněno. Vyšetřován­í neštěstí stále pokračuje, příčiny výbuchu zjišťuje mezinárodn­í tým. Okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková tento týden uvedla, že vyšetřován­í skončí pravděpodo­bně v lednu, státní zastupitel­ství a kriminalis­té čekají na poslední a nejdůležit­ější znalecký posudek.

Společnost OKD už odškodnila všechny rodinné příslušník­y. „Každá manželka měla nárok na 340 000 korun, totéž se týkalo všech dětí žijících ve společné domácnosti. Mimo to jsme Nadaci OKD poukázali dalších 15 milionů korun na přerozděle­ní postiženým rodinám,“řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovsk­ý.

Pozůstalí dostávají také renty. Peníze pro rodiny se v Česku vybíraly i ve dvou veřejných sbírkách, nasbíralo se v nich dohromady přes 6,7 milionu korun. čtk

 ?? FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA ?? Žulový monument ve tvaru slzy stojí v centru Stonavy na památku 13 horníků, kteří před rokem zahynuli při výbuchu metanu
FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA Žulový monument ve tvaru slzy stojí v centru Stonavy na památku 13 horníků, kteří před rokem zahynuli při výbuchu metanu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia