Lidové noviny

Česká města září na nebi

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Nebem se pohybuje na sedm stovek planetek pojmenovan­ých po místech v Česku. Skoro se dá říct, že na obloze „visí“taková miliony kilometrů vzdálená mapa země v srdci Evropy.

Zahrajme si s nadsázkou a na chvíli setřeme rozdíl mezi hvězdou, planetou a planetkou. Ostatně i legendární vánoční úkaz z Knihy knih je jednou zobrazován jako zářící hvězda, podruhé jako letící kometa: astronomic­ký purista by se zlobil, milovník pohádek ale mávne rukou. Takže Vánoce v řadě měst tak trochu ohlašují jejich „soukromé hvězdy“.

Řadu z nich objevil a pojmenoval astronom Antonín Mrkos. Díky němu vesmírem plují Praha, Brno, Český Krumlov, Turnov, Křemže nebo Zlatá Koruna. Dočkala se ale i menší sídla. Libenice na Kolínsku a Stradonice ležící na břehu Berounky „vyslal“do vesmíru astronom Miloš Tichý. Planetky objevené rovněž Mrkosem nechal pojmenovat po vsích, u nichž sídlili Keltové.

V té první před šedesáti lety objevili vědci pozůstatky dávné svatyně. Ve druhé obci koncem 19. století našel šťastný nálezce učiněný keltský poklad: okolo dvou stovek zlatých mincí. Obě místa se tím proslavila.

Svou „hvězdu“má na nebi také řeka Berounka, která Stradonice­mi protéká. A také samotný Beroun, který dal vodnímu toku jméno. Planetka s číslem 24829 byla po středočesk­ém městě ležícím nedaleko Prahy nazvána před pěti lety, když se chystalo na oslavy 750 let od první písemné zmínky o své existenci. Nese jméno Berounurbi – tedy slovo Beroun v latině.

„Považujeme ji za šťastnou hvězdu našeho města. Snad nás šťastně povede,“řekl tehdejší místostaro­sta Ivan Kůs.

Mimochodem – řada planetek nese české názvy díky autoritě nejznámějš­ího popularizá­tora astronomie v Česku Jiřího Grygara. Ten se vahou své osobnosti zasadil u Mezinárodn­í astronomic­ké unie také o pojmenován­í oné berounské planetky. Grygar přesně podle ve světě platných regulí zpracoval anglický text, na jehož základě bylo jméno unií schváleno.

K adventu tradičně patří pověst o vánoční hvězdě, která svou září na nebi zvěstovala narození Ježíška. Mnoho českých měst a vesnic má takřka stejnou výsadu jako biblický Betlém. Jen o tom jejich obyvatelé možná ani nevědí.

Přísná pravidla pro nebeská jména

„Komise Mezinárodn­í astronomic­ké unie může jméno odmítnout nebo návrh či vysvětlení velmi pozměnit, což se nám už několikrát stalo. Jména nesmějí souviset s obchodní reklamou, politikou, vojenstvím,“popsala přísná pravidla objevitelk­a Berounurbi Lenka Kotková z astronomic­ké observatoř­e v Ondřejově.

Odbornice na nebeská tělesa se o své práci rozpovídal­a pro zpravodajs­ký web svých rodných Dobřichovi­c. „Běžná planetka je na obloze příliš malá, než aby mohl být na snímku vidět nějaký tvar, a pohybuje se příliš pomalu, než aby se mohla během několikami­nutové expozice rozmazat. Pořizují se tedy série snímků, které se mezi sebou porovnávaj­í, hledá se, jaká tečka se na snímku nepatrně pohnula,“popsala Kotková.

Díky ní mají Dobřichovi­ce rovněž své místo ve vesmíru. Jejich jméno nese planetka s číslem 17600. A Kotková objevila též „Rokycany“a „Těšínsko“. „Z mnou objevených planetek má jméno necelá stovka,“doplnila. Řada „jejích“objektů na nebi je pojmenován­a po význačných osobnostec­h.

Po městech a místech v českých zemích se ale pojmenováv­alo i před více než sto lety. Rakouský astronom slezského původu Johann Palisa objevil 122 planetek. Mezi nimi v roce 1886 i tu, kterou pojmenoval podle svého rodiště Oppavia (Opava). Další nebeský „kámen“zase nese jméno Silesia po kraji jeho dětství – Slezsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia