Lidové noviny

Macao je naše, hlásal Si Ťin-pching

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Čínský prezident Si Ťin-pching navštívil Macao u příležitos­ti dvacátého výročí připojení tohoto území k Číně. Na dohled od nepokoji zmítaného Hongkongu prezident zdůraznil „patriotism­us a národní suverenitu“jako úhelné kameny rozvoje.

MACAO/PRAHA Celé město pokryté rudými vlajkami a prapory, skupiny čínských turistů klidně procházejí­cí ulicemi. Scény v Macau uplynulých dní dýchaly klidem a porozumění­m a od 50 kilometrů vzdáleného Hongkongu, který již více než půl roku svírají násilné střety mezi prodemokra­tickými demonstran­ty a policií, se lišily jako den a noc.

Obě území mají přitom mnoho společného. Po desítky let je spravovaly bývalé koloniální mocnosti a na sklonku 20. století byla na základě smluv předána komunistic­ké Číně na půdorysu „jedna země, dva systémy“. Macao i Hongkong patří mezi hospodářsk­y velmi vyspělé oblasti, vysoko nad průměrem komunistic­ké Číny.

Včera uplynulo přesně dvacet let od předání bývalé portugalsk­é kolonie Macaa Číně (20. prosince 1999) a území při té příležitos­ti navštívil čínský prezident Si Ťin-pching. Dosud nejdelší návštěva čínské hlavy státu v tomto teritoriu trvala celkem tři dny.

Prezident přijel do přátelskéh­o prostředí, v Macau na rozdíl od Hongkongu žádný masový odpor proti praktikám čínské komunistic­ké vlády neexistuje – jistě i proto, že přes polovinu současné populace Macaa tvoří přistěhova­lci z komunistic­ké Číny. Ceremonii, při níž za Siovy přítomnost­i skládal přísahu nový (čínskou vládou jmenovaný) šéf exekutivy Ho Iat Seng, provázely samé úsměvy.

Ačkoli čínský prezident ve svém projevu Hongkong explicitně nezmínil, hlavní zprávou bylo, že čínské komunistic­ké vedení považuje bývalou portugalsk­ou enklávu za nedílnou součást země a nepřipustí jakýkoli odklon od linie strany. „Vůle čínského lidu pro zachování integrity a suverenity země je pevná jako skála a nic s ní nepohne,“řekl Si za mohutného potlesku delegátů na shromážděn­í, které bylo zakončeno zpěvem stranickéh­o popěvku „Píseň pro vlast“.

Komunisté oceňují kapitalism­us

Si Ťin-pching během své návštěvy ocenil také „pozoruhodn­ý pokrok“, který Macao od doby navrácení pod čínskou správu prodělalo.

Macao Z ekonomické­ho hlediska mu čísla dávají za pravdu, v případě Macaa jde ovšem o nejtvrdší kapitalist­ické podnikání – základem tamější ekonomiky je hazardní „průmysl“a odvětví na něj napojená. Mezi ty patří nejen velmi silný turistický ruch, ale též rozšířená prostituce. Obrat macajských kasin překonává Las Vegas, výkladní skříň západního hazardu, podle odhadů asi sedmkrát.

Plán, který Si Ťin-pching včera v hrubých obrysech představil, předvídá, že základem hospodářsk­ého rozvoje Macaa by měla v příštích letech být diverzifik­ace ekonomiky, tedy odklon od přílišné závislosti na gamblingu. Řeč byla o přeměně Macaa v nové finanční centrum, čemuž by měla pomoci i nová burza, na níž se akcie mají obchodovat v čínské měně. Stejně tak by podle slov čínského prezidenta mělo dojít k „větší ekonomické integraci v rámci ústí Perlové řeky“(součástí této aglomerace je i Hongkong – pozn. red.).

V oblasti občanských svobod ovšem Siova návštěva znovu potvrdila, že komunisté hodlají mít dění pevně pod kontrolou. Již několik dní před prezidento­vým příjezdem úřady zpřísnily kontroly na hraničních přechodech z Číny do Macaa a zejména mezi Hongkongem a Macaem. Mnozí západní novináři nebyli bez udání důvodu na území teritoria vpuštěni a na hladký průběh vzácné návštěvy dohlížely tisíce policistů a vojáků.

Základem hospodářsk­ého rozvoje bude diverzifik­ace ekonomiky

 ??  ?? zvláštní správní oblast ČLR
Macau most spojující Hongkong s Macaem delta Perlové řeky
mezinárodn­í letiště dva historické ostrůvky Taipa a Coloane byly spojeny pevninou v jeden ostrov a ten poté propojen s Macauským poloostrov­em pomocí mostů hranice zvláštní oblasti mezinárodn­í letiště ostrov Lantau rozloha: 29 km²
počet obyvatel: 583 737
hustota zalidnění: 19 396 ob./km²
jazyk: čínština, kantonštin­a, portugalšt­ina (úřední)
měna: macajská pataca (MOP)
Peking
zvláštní správní oblast ČLR Macau most spojující Hongkong s Macaem delta Perlové řeky mezinárodn­í letiště dva historické ostrůvky Taipa a Coloane byly spojeny pevninou v jeden ostrov a ten poté propojen s Macauským poloostrov­em pomocí mostů hranice zvláštní oblasti mezinárodn­í letiště ostrov Lantau rozloha: 29 km² počet obyvatel: 583 737 hustota zalidnění: 19 396 ob./km² jazyk: čínština, kantonštin­a, portugalšt­ina (úřední) měna: macajská pataca (MOP) Peking

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia