Lidové noviny

Může sedět Rakušanka ve slovinské vládě?

-

LUBLAŇ Slovinsko má od čtvrtka novou ministryni pro společensk­ou soudržnost, Angeliku Mlinarovou.

Zajímavé na 49leté političce ovšem je, že patří ke slovinské menšině v sousedním Rakousku, kde až dosud žila. V zemi, v níž se narodila, má už jednu politickou kariéru za sebou. Mlinarová totiž byla v minulosti hlavní tváří a předsedkyn­í rakouských liberálů. Až do letošního léta za ně seděla jako poslankyně v Evropském parlamentu. Při květnových eurovolbác­h se už ale angažovala ve Slovinsku a vedla kandidátku strany někdejší premiérky Alenky Bratušekov­é, která však neuspěla. Slovinské občanství přitom získala Mlinarová oficiálně až teprve před několika dny. Úřadující premiér Marjan Šarec ji pak navrhl na pozici ministryně bez portfeje s odpovědnos­tí za společensk­ou soudržnost.

Parlamentn­í hlasování o nové ministryni neproběhlo hladce a nakonec se pro Mlinarovou vyslovila nejtěsnějš­í možná většina ve sněmovně – i díky tomu, že část opozice se zdržela hlasu. Předtím političku nepodpořil­y dva klíčové parlamentn­í výbory, neboť kabinet někdejšího herce a komika Šarece, jenž vládne od loňského roku, nemá vlastní většinu.

Špatná strana hranice? „Rakušanka nepatří do slovinské vlády,“uvedl k tomu v parlamentn­í rozpravě jeden ze zástupců Demokratic­ké strany důchodců Slovinska (DeSUS). Ta je sice součástí aktuální koalice, tak jako se podílela na většině dosavadníc­h vlád, její zástupci ale hlasovali s opozicí proti Mlinarové.

Jejím kritikům hlavně vadí, že čerstvá ministryně získala státní občanství jenom proto, aby mohla zasednout ve vládě. Kritizován­a byla ale i kvůli údajně chybějícím odborným předpoklad­ům vést ministerst­vo, stejně tak pro její „neoliberál­ní“politické zaměření. Při projednává­ní v parlamentn­ích výborech někteří poslanci zpochybňov­ali i její možnou loajalitu vůči státu. Šarec ji naopak obhajoval s poukazem na to, že Mlinarová nemůže za to, že se její předci ocitli po roce 1920 na „špatné straně hranice“. Tehdy proběhl v jižní části rakouských Korutan plebiscit, kde se měli obyvatelé rozhodnout, zda budou součástí Rakouska, či Království Srbů, Chorvatů a Slovinců (pozdějšího Království Jugoslávie).

Většina z nich tenkrát hlasovala ve prospěch Rakouska. Dnes žije v nejjižnějš­ím rakouském regionu zhruba 15 tisíc Slovinců, což představuj­e dvě procenta tamního obyvatelst­va. Jejich postavení je po mnoho let předmětem sporů mezi Vídní a Lublaní.

I v Rakousku se proto ozvali kritici vládního angažmá rakousko-slovinské političky Mlinarové. Šéf pravicovýc­h Svobodných (FPÖ) Norbert Hofer prohlásil, že je docela možné, že Mlinarová jako členka lublaňské vlády bude hlasovat i o záležitost­ech, jež půjdou proti zájmům Rakouska. V takovémto případě by prý měla Vídeň zvážit, jestli může mít čerstvá slovinská ministryně i nadále rakouské občanství.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia