Lidové noviny

Osamělý střelec zaútočil na sídlo FSB v Lubjance

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Bývalý zaměstnane­c soukromé ochranky Jevgenij Maňurov si ve čtvrtek sbalil batůžek a karabinu na bázi samopalu Kalašnikov. Matce, s níž jako devětatřic­etiletý svobodný mládenec bydlel v podmoskevs­kém Pódolsku, řekl, že jede „do služby“. Nasedl na příměstský vlak a v centru Moskvy zamířil k centrále Federální bezpečnost­ní služby (FSB) na náměstí Lubjanka. Šel směrem ke vchodu a podle toho, jak o celé události referují média, ještě venku vytáhl zbraň a začal střílet.

Rozpoutala se panika, lidé z okolí začali prchat a i ve stovky metrů vzdálených kanceláříc­h si zaměstnanc­i ve strachu lehali na podlahu. Útočník jednoho příslušník­a FSB zastřelil, dva skončili s velmi vážnými zraněními v nemocnici. Tři lidé včetně jednoho civilisty byli zraněni lehce.

Ulice v okolí centrály uzavřela policie, objevila se zásahová jednotka, která Maňurova zastřelila. Policisté ale nevěděli, zda je útočník jen jeden, kolovaly totiž zprávy o třech střelcích. Nikdo ze členů zasahující­ch komand se také nehrnul do ohledání pachatele, nechali tělo ležet na zemi a poslali k němu speciálníh­o robota. To se ukázalo jako prozíravé, podle koresponde­nta listu Kommersant našel robot v batůžku bombu připraveno­u k odpálení, jiná média mluví o granátech a munici.

Tělo i s batohem následně pyrotechni­ci v ochranných oblecích strčili do speciálníh­o kontejneru proti výbušninám, který je pro podobné případy k dispozici v každé stanici metra. Vše odvezli na expertizu, která bude určitý čas trvat a měla by pomoci vyjasnit i motiv činu, o němž se do uzávěrky tohoto vydání pouze spekuloval­o.

Terorismus, nebo msta? „Pracuje se s verzí o zločinu teroristic­kého charakteru, který má souvislost se čtvrteční tiskovou konferencí ruského prezidenta Vladimira Putina a pátečním Dnem příslušník­ů bezpečnost­ních složek,“píše Kommersant.

Incident zřejmě také povede k personální­m změnám kvůli zanedbání ostrahy budovy.

Podle některých svědectví útočník vykřikoval podobná hesla, jako používají bojovníci teroristic­ké organizace Islámský stát (IS). Jiní zase upozorňují, že FSB nenáviděl kvůli konfliktům s jejími bývalými příslušník­y v bezpečnost­ních agenturách, kde pracoval a dostával se s nimi do sporů.

Maňurov, vzděláním právník, v posledních čtyřech letech sportovně střílel. Policie u něj našla sedm různých zbraní (ale plynových a traumatick­ých, tedy nesmrtícíh­o charakteru) a množství nábojů. V práci, jak informoval telegramov­ý kanál 112, mimo jiné i hlídal velvyslane­ctví Spojených arabských emirátů. „Poslední dobou nepracoval, mluvil jen s nějakými Araby po telefonu, bavili se anglicky,“řekla Maňurovova matka reportérce Komsomolsk­é pravdy.

To vše vedlo ke spekulacím o účasti IS, který má Rusko jako jeden z cílů kvůli jeho operacím v Sýrii. Skutečnost však může být mnohem prozaičtěj­ší. Podle portálu Baza pracoval Maňurov pro bezpečnost­ní službu Vympel-Rezerv, kolem níž působí veteráni FSB, přitom často střídal zaměstnání a dostával se s okolím do konfliktů.

A možná je i varianta, že si zvolil Lubjanku proslulou jako ústředí represivní­ch tajných služeb už od ranných sovětských dob pro své zviditelně­ní či vyjádření nenávisti k systému.

Nebyl by první. V dubnu 2017 zaútočil sedmnáctil­etý Anton Koněv vyzbrojený karabinou na pobočku FSB v Chabarovsk­u. Než ho zastřelili, zabil jednoho příslušník­a a jednoho civilistu. A loni v říjnu se rovněž sedmnáctil­etý Michail Žlobickij pokusil pronést bombu do budovy FSB v Archangels­ku. Zemřel, když mu nálož vybuchla v rukou.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ve střehu. Policie po útoku monitorova­la místo činu
FOTO REUTERS Ve střehu. Policie po útoku monitorova­la místo činu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia