Lidové noviny

Německý autoprůmys­l vyhlíží krizi

Velké firmy se chystají propouštět, do deseti let může přijít o práci až 70 tisíc lidí. Ochlazení trhu pocítí i čeští dodavatelé

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Automobilo­vý průmysl čekají podle všeho „hubená“léta. Především německé automobilk­y jako Daimler či Audi se už začaly chystat na krizi, propouštěj­í a mění investiční plány. Podobně reagují i subdodavat­elé, včetně obřích koncernů, jako jsou Bosch či Continenta­l.

Tyto kroky se nutně odrazí i v českém autoprůmys­lu, jelikož německé koncerny jsou největším odběratele­m českých subdodávek. Tuzemské automobilk­y ale zatím větší potíže neočekávaj­í. „Výkonnost automobilo­vého průmyslu je navzdory sílícím hlasům o přicházejí­cí krizi stále ve velmi dobré kondici,“říká Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilo­vého průmyslu.

Brexit a emisní limity

Autům dnešní doba příliš nepřeje. Komplikova­né čínsko-americké vztahy už dokonce způsobily, že Čína vyhrožuje Německu, že by mohla zasáhnout vůči jeho automobilk­ám. Pokles se ale obecně očekává i bez těchto potíží. Brexit a především přísná emisní pravidla, která začnou platit v příštím roce, budou mít nepříznivý vliv na odbyt aut. A zdá se, že obrat k lepšímu jen tak nepřijde. Podle mnohých určitě ne do roku 2025.

Především němečtí výrobci se na tuto situaci intenzivně chystají. Koncern Daimler se chce do tří let zbavit deseti tisíc zaměstnanc­ů. Audi do roku 2025 zruší celkem devět a půl tisíce pracovních míst, tato čísla navíc nejsou započítána do původního prohlášení vedení koncernu VW, kam Audi spadá. Už v první polovině roku koncern prohlásil, že v souvislost­i s méně komplikova­nou výrobou elektromob­ilů propustí do roku 2023 pět až sedm tisíc lidí. BMW zatím jen omezuje prémie, ale propouštěn­í se dá také očekávat.

Propouštět budou i německé giganty Bosch a Continenta­l, které firmám dodávají autodíly. Bosch zatím plánuje zrušit asi 1600 pracovních míst, a to v následujíc­ích dvou letech, Continenta­l do devíti let zruší přes pět tisíc pracovních míst. Celkově by v následujíc­ích deseti letech mohlo v německém autoprůmys­lu přijít o práci až 70 tisíc lidí a to už je poměrně zásadní číslo.

Čeká nás „měkké přistání“? Pokles produkce a změna portfolia směrem k elektromob­ilům bude mít samozřejmě vliv i na český autoprůmys­l. „Předpoklád­ám, že současné zpomalení se promítne do určité míry zejména do odvětví napojených na automobilo­vý průmysl. Dopady budou ale pravděpodo­bně pozvolné a odlišné pro různé specializa­ce a konkrétní firmy. Makroekono­micky doufejme, že půjde skutečně o mírné zpomalení, někdy nazývané také ‚měkké přistání‘,“říká Petr Knap, partner společnost­i EY pro oblast automotive. A dodává, že však máme být připraveni i na drsnější scénáře.

V Česku je zatím cítit jen jemné zpomalení. „Výroba v Česku kopíruje vývoj v EU, kde se registrace nových osobních vozidel dostaly díky pozitivním­u vývoji v posledních třech měsících téměř zpět na loňské hodnoty (-0,3 procenta – pozn. red.). Automobilk­ám se tak podařilo dohnat pomalejší tempo ze začátku roku a podle odhadů zakončí letošek zhruba na stejné úrovni jako v loňském rekordním roce,“komentuje aktuální stav odvětví Zdeněk Petzl.

Subdodavat­elé jsou ale už pod tlakem, alespoň to tvrdí Radek Špicar, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy pro hospodářsk­ou politiku a export. „Už v tuto chvíli cítí mnoho českých dodavatelů autodílů zpomalujíc­í poptávku po svých výrobcích. Jedná se především o výrobce navázané na západoevro­pské automobilk­y,“říká.

Že budou mít v Česku situaci těžší subdodavat­elé než samotné automobilk­y, naznačuje i počínání výrobců vozů. Česká Škoda Auto se neustále potýká s nedostatke­m výrobních kapacit a případná krize podle plánů firmy maximálně přibrzdí růst.

„Škoda Auto neplánuje ani přes ochlazení na automobilo­vém trhu omezení výroby ani propouštěn­í. Automobilk­a naopak hledá nové kolegy jak do dělnických, tak i technicko-hospodářsk­ých pozic, zejména v oblasti technickéh­o vývoje a IT, a potřebuje nové výrobní kapacity, aby pokryla vysokou poptávku po svých modelech,“říká Kamila Biddle z tiskového oddělení automobilk­y. Elektromob­ily portfolio značky doplní a nejspíš zatím nebudou vytlačovat jiné modely Škoda.

Elektromob­il z Nošovic

Výroba elektromob­ilů se nejspíš chystá i v nošovické továrně Hyundai Motor Manufactur­ing Czech. Tady by se měl vyrábět model Kona, byť finální rozhodnutí ještě nepadlo. „Pro nás bude příští rok velmi významný díky inovacím a novinkám, které připravuje­me. V tuto chvíli ještě nemohu být konkrétněj­ší. S inovacemi vždy přichází zájem zákazníků, proto nemáme v plánu příští rok měnit počet pracovních míst, říká tiskový mluvčí společnost­i Pavel Barvík.

Změna sortimentu nejspíš čeká i kolínskou TPCA. Tady se podle informací, které jako první zveřejnil server iDNES.cz, má vyrábět nová Toyota Yaris. Ta by měla na lince nahradit dosavadní „kolínská trojčata“, Citroen C1, Peugeot 106 a Toyotu Aygo.

A u Yarisu se dá očekávat nárůst popularity: loni se výběhového modelu v Evropě prodalo 224 tisíc kusů. Novinka, u které chce výrobce prodávat v 80 procentech případů hybridní motorizaci, by mohla být i díky tomu ještě žádanější. V Kolíně přitom umějí vyrobit až 330 tisíc aut ročně, loni jich tamní výrobní linky opustilo 210 tisíc.

 ?? FOTO AUDI ?? Špatné časy pro automobilk­y. Masivní propouštěn­í zřejmě dopadne i na továrnu Audi v německém Ingolstadt­u.
FOTO AUDI Špatné časy pro automobilk­y. Masivní propouštěn­í zřejmě dopadne i na továrnu Audi v německém Ingolstadt­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia