Lidové noviny

Pošta zdraží o koruny, lidé si připlatí i za rychlost

-

PRAHA Možná je to smělý cíl, ale přesto se k němu Česká pošta staví čelem: do roku 2021 dostat své hospodařen­í do zisku. Ačkoliv dostává od státu za své služby příspěvek 1,5 miliardy ročně, zajistit doručování zásilek a udržení poboček na vsích a v malých městech je pro ni stále nákladnějš­í.

Nepopulárn­í, ale nevyhnutel­né řešení je zdražení, které se v řádu korun dotkne i běžných služeb.

Přijde ve dvou vlnách: nejprve si od 1. ledna zákazníci připlatí za doporučené dopisy, cenná psaní a složenky. V prvním a druhém případě o tři koruny. Doporučený dopis bude stát nově 47 korun, cenné psaní 55 korun. Tento druh zasílání se využívá například pro peníze, šperky a další cennosti.

Dvojí metr na dopisy

„Dražší budou od ledna i poštovní poukázky, včetně dobírkovýc­h. Poukázky s urychlenou výplatou typu D při poukazovan­é částce do tisíce korun zdraží o čtrnáct korun, všechny ostatní poukázky o tři koruny,“vypočítal ve své včerejší zprávě Český telekomuni­kační úřad, který na poštu dohlíží a schvaluje její ceníky.

Druhá vlna zdražení začne o měsíc později, tedy 1. února. Lépe řečeno jde o změnu strategie u klasických listovních zásilek. Česká pošta si bude účtovat o sedm korun více za ty dopisy, které musí dodat adresátovi do druhého dne. Takzvaný prioritní režim bude stát 26 korun, pomalejší, ekonomický zůstane na dnešních 19 korunách.

„Logicky platí, že když chci doručit něco zítra, je to dražší, než stačí-li to až pozítří. Expresní síť bude doručovat každý den a bude mít větší okrsky. Pak bude síť, ve které budeme doručovat obden a okrsky budou menší než dnes,“vysvětlova­l v listopadov­ém rozhovoru pro LN generální ředitel České pošty Roman Knap.

Zjednoduše­ně řečeno: podniku se prodražuje zajišťován­í základních služeb. Počty odeslaných zásilek v důsledku rozvoje jiných forem doručování klesají zhruba o deset procentníc­h bodů každý rok. U balíků je znát silná konkurence soukromých dopravců. Poště zároveň rostou náklady – na platy, energie či údržbu a pronajímán­í budov.

Menší pobočky, lepší nájmy Vedení proto připravilo plán postupné proměny státního podniku, která má zajistit rozlučku se ztrátou. Letos pošta podle odhadů prodělá miliardu korun.

Snižovat má počty zaměstnanc­ů, kterých je nyní kolem 30 tisíc. Během šesti let má zeštíhlit zhruba o sedm tisíc lidí.

„Jednou z možností je automatiza­ce. To se týká zejména poboček. Pošty mohou být menší. Můžeme se přesunout do výhodnější­ch nájmů v obchodních centrech než udržovat a provozovat historicko­u budovu v centru města,“popsal Knap. mip

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia