Lidové noviny

Českým králem podruhé Krpálek

Sportovec roku 2019

- DAVID AKO

Stejně jako v roce 2016 opanoval anketu Sportovec roku judista Lukáš Krpálek, který se letos stal mistrem světa v těžké váze. V těsném hlasování novinářů skončil druhý basketbali­sta Tomáš Satoranský a třetí hokejista David Pastrňák.

PRAHA Oproti minulému roku, kdy s rekordním náskokem 759 bodů vyhrála Ester Ledecká, bylo letos hlasování 238 sportovníc­h novinářů velmi vyrovnané.

Krpálek porazil druhého Satoranské­ho o 74 bodů. Lídr české reprezenta­ce na světovém šampionátu v Číně dokonce na hlasovacíc­h lístcích první příčku obsadil častěji (39krát, Krpálek 36krát), ovšem ve prospěch olympijské­ho šampiona z Ria 2016 hrála umístění na dalších příčkách, kde si vedl daleko lépe.

V neolympijs­kém roce se mezi nejlepší desítku tuzemských sportovců dostalo pět mistrů světa.

Vítězný Krpálek triumfoval na ve váhové kategorii nad 100 kilogramů a přidal tak druhé zlato k tomu z polotěžké váhy, Sáblíková na rychlobrus­lařském mistrovstv­í získala dokonce tři zlata. Ondra vládl světu v lezení na obtížnost, Samková ve snowboardc­rossu a Prskavec pak mezi kajakáři.

Rodák z Jihlavy po třech letech opět prolomil ženskou dominanci a je i nadále jediným mužským vítězem od volby Jaromíra Jágra, který vládl domácí sportovní scéně v roce 2005.

Z loňské desítky pak zůstali mezi elitou jen Pastrňák, Ledecká, Sáblíková a Samková.

Druhý Tomáš Satoranský byl klíčovou postavou při senzačním tažení basketbalo­vé reprezenta­ce na MS v Číně, kde při první účasti na světovém šampionátu od rozpadu Českoslove­nska se umístil tým vedený koučem Ronenem Ginzburgem na šesté příčce. Jde o vyrovnání historické­ho maxima,

JEDNOTLIVC­I:

1. Lukáš Krpálek (judo) 1268 2. Tomáš Satoranský (basketbal) 1194 3. David Pastrňák (hokej) 1149 4. Martina Sáblíková

(rychlobrus­lení) 966 5. Eva Samková (snowboardi­ng) 870 6. Jiří Prskavec (vodní slalom) 852 7. Adam Ondra

(sportovní lezení) 748 8. Ester Ledecká (snowboardi­ng,

alp. lyžování)

9. Barbora Strýcová (tenis)

10. Karolína Plíšková (tenis) 722 678 636

Nejlepší žena v letošním hlasování „až“čtvrtá

Další úspěšnou sezonu má za sebou i rychlobrus­lařka Martina Sáblíková. Trojnásobn­á olympijská vítězka v letošním roce vybojovala

tři zlata z mistrovstv­í světa a třikrát během týdne překonala světový rekord na 3000 metrů časem 3:52,027. U novinářů to stačilo po třech triumfech v této anketě tentokrát na čtvrté místo.

Juniorem roku se podle očekávání stal tenista Jonáš Forejtek. Rodák z Plzně letos vybojoval tři juniorské grandslamo­vé tituly, z toho dvakrát ve čtyřhře. Na Australian Open zvítězil s Daliborem Svrčinou a v červenci ve Wimbledonu s Jiřím Lehečkou.

Životní sezonu pak osmnáctile­tý rodák z Plzně završil ve dvouhře na US Open, kde vybojoval jako pátý český tenista juniorský grandslamo­vý vavřín.

Cenu Emila Zátopka, určenou pro sportovní legendu, opanoval cyklista Jiří Daler, který zvítězil na olympijský­ch hrách 1964 v Tokiu ve stíhacím závodě.

 ?? FOTO ČTK ?? Vítězná radost.
Druhý světový titul zajistil Lukáši Krpálkovi druhý triumf v anketě Sportovec roku ČR.
FOTO ČTK Vítězná radost. Druhý světový titul zajistil Lukáši Krpálkovi druhý triumf v anketě Sportovec roku ČR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia