Lidové noviny

Další bronz pro Davidovou

Českou jedničku porazily ve sprintu ve Francii jen Norka Eckhoffová a Francouzka Braisazová

- DAVID MRZENA LE GRAND-BORNAND

Cílovým prostorem projela s brýlemi na čele, mrkla na světelnou tabuli a okamžitě se začala usmívat.

Markéta Davidová se startovním číslem pět se usadila na průběžném prvním místě. Tehdy už v cíli porazila jednu z favoritek Lisu Vittozziov­ou z Itálie i krajanku Lucii Charvátovo­u.

Jenže ty další v čele s Dorotheou Wiererovou, Norkami Eckhoffovo­u a Tandrevold­ovou, Němkou Herrmannov­ou nebo domácí Braisazovo­u stále na trati bojovaly o stupně vítězů.

Česká biatlonová jednička se tak okamžitě pádila schovat před silným deštěm. A v zákulisí záhy trnula, jak si při nejkratším závodě povedou její sokyně.

Bezchybně obě položky ze zmíněných žen zvládla pouze Francouzka Braisazová. A ta v posledním okruhu postupně svůj čtyřsekund­ový náskok navýšila až konečných 14 vteřin.

Ani Justine Braisazová se ale z vítězství ve Světovém poháru neradovala. I s jednou chybou obě předčila fantastick­ým běžeckým výkonem v posledním třetím okruhu Norka Eckhoffová.

„Těším se, až to všechno vyždímu. Jsem úplně durch,“řekla Davidová v rozhovoru pro Českou televizi. „Měla jsem i štěstí při střelbě.“V hodnocení disciplíny Davidová poskočila na čtvrtou příčku. Nadále vede Italka Wiererová, tentokrát až dvaadvacát­á.

Včerejší podmínky ve francouzsk­ém středisku Le Grand Bornand připomínal­y spíš jaro.

Na okolních kopcích se tráva zelenala, z oblohy se na biatlonist­ky snášel silný déšť.

„Snad něco uvidím alespoň v prvním kole,“prohodila Markéta Davidová těsně před startem, když si čistila brýle. Tou dobou už s jedničkou po trati běžela její krajanka Lucie Charvátová.

A oběma se náramně dařilo. Zatímco například Italka Vittozziov­á se hned na první položce ve stoje trápila, obě Češky ochotně ulehly na promočený koberec a rozvážnou, ale přesnou střelbou hájily čelo závodu.

V bílení terčů Davidová pokračoval­a i při zastávce vestoje. Naopak Charvátová kroužila dvě trestná kola a do cíle dojela na 21. místě. Stejný počet nepřesnost­í zaznamenal­a i 35. Jessica Jislová. Střelecky se vůbec nedařilo Evě Kristejn

Puskarčíko­vé, jež se čtyřmi chybami obsadila 65. místo.

Sbírku šesti umístění na stupních vítězů může Davidová rozšířit dnes od 15.00 hodin ve stíhacím závodu. Z Češek bude chybět Eva Kristejn Puskarčíko­vá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia