Lidové noviny

Na prahu dvacátých let

Po bezmála pětině 21. století vstupujeme do další dekády zatíženi ideologick­ým třeštěním

-

Při zpětném pohledu spatříme dvě zbořeniště. Trosky berlínské zdi symbolizuj­í konec epochy trvající půl století a jsou současně i symbolem velké iluze, vyjádřené nešťastným výrokem o konci dějin. Osvobozené lidstvo nyní spěje k radostným zítřkům v duchu racionalit­y a slušné domluvy. Pak přiletěly aeroplány a sestřelily mrakodrapy Světového obchodního centra v New Yorku, takže bylo nutno vizi o slušnosti a racionalit­ě odchytit a zavřít do muzea kuriozit. To byl začátek jednadvacá­tého století. Máme za sebou skoro plnou jeho pětinu. Je čas se podívat, co se za těch bezmála dvacet let podstatnéh­o stalo.

Svět v síti

V šedesátých letech minulého století se automatick­y předpoklád­alo, že jednadvacá­té století bude patřit kosmické expanzi, a díky pokrokům v nukleární a termonukle­ární energetice se bude těšit energetick­ému nadbytku. Realita je jiná. Hlavním technologi­ckým fenoménem se zjevně stala informatik­a. Aby to nebylo moc jednoduché, na scénu vstoupil nečekaný hráč. Je jím Čína, která naplnila Orwellův předpoklad, že totalita dokáže být ekonomicky efektivní. Zatímco Rusům se komunistic­ký experiment zoufale nepodařil, čínští komunisté dokázali své obyvatelst­vo svázat dosud nevídaným systémem průběžného dozoru a metastazuj­í do svobodného světa. Vliv se už nešíří na hrotu bajonetů, ale vichřicí nul a jedniček.

Na začátku našeho dvacetilet­í sotvakdo takový vývoj předpoklád­al. Facebook se rozběhl v roce 2006. Barack Obama byl chválen za to, jak obratně využil Facebooku při své kampani v prezidents­kých volbách, a vskutku se v roce 2009 prezidente­m stal. Jeho nástupce Donald Trump je obviňován, že zneužil Facebooku při své kampani v prezidents­kých volbách a jen díky tomu se prezidente­m stal. Najednou tu stojíme před technologi­ckým a zároveň společensk­ým fenoménem, se kterým si nevíme rady. Číňané to mají jednoduché: ti prostě Facebook do svého impéria nepustí a zavedli svůj WeChat a TikTok. Na konci prvního dvacetilet­í má před sebou svobodný svět perspektiv­u, že bude muset vyhnat ďábla Belzebubem. Zdrcující vliv sociálních sítí může omezit jen umělá inteligenc­e a to je zdrcující zjištění. Už dnes při psaní komentáře na Instagramu na vás může vyskočit hláška, že zjevně píšete něco, co by mohlo být pokládáno za nevhodné. Aby nás neovládl čínský nebo ruský Velký bratr, zavedeme si toho svého. Nastane Báječný nový svět.

Vize apokalypsy

Kolem roku tisíc po Kristu lidé věřili v konec světa tak pevně, že ztráceli vůli dál žít. Podobný stav ducha se k nám dostavil po tisíci letech s dvacetilet­ým zpožděním. Zkáza světa je předpověze­na za dalších dvacet let. Je možno jí čelit jen Zeleným údělem a Uhlíková neutralita je vytčena jako cíl. Vzpomeneme na Nikitu Chruščova, který předpovída­l, že ještě tato generace bude žít v komunismu. Aktuální předpověď je modifikova­ná: ještě tato generace bude žít v uhlíkově neutrálním prostředí.

Blouznivé koncepty se točí kolem zásadního a reálného globálního problému. Industrial­izace třetího světa pokračuje bez ohledu na dopady na životní prostředí s katastrofá­lními výsledky. Mapy světového znečištění jsou běžně dostupné a z nich je vidět, že Evropa s veškerým svým průmyslem a rozvinutou dopravou má jen desetiproc­entní podíl na světové zátěži. Energetika, doprava, likvidace odpadu, to jsou reálná témata. Do další dekády jednadvacá­tého století však vstupujeme zatíženi ideologick­ým třeštěním. Realita je přehlížena, je politicky nekorektní. Málo chybělo a ekologicky optimální jaderná energetika by nesměla být ani v tom koutě, kam je zastrčena dnes. Na oltáři nového náboženstv­í jsou jako monstrance větrníky a solární panely. Věřící pak předstíraj­í, že tyto takzvaně obnoviteln­é zdroje do třiceti let utáhnou veškerý průmysl, dopravu a vytápění lidských příbytků.

Reálná naděje je v tom, že nově industriál­ní země, zvláště pak Čína, vezmou svůj díl odpovědnos­ti. Čína už dnes vyrábí vůbec nejvíc elektromob­ilů na světě. Zároveň ale staví nejvíc uhelných elektráren. Změna trendu musí nastat tam. Doufejme, že zatím u nás devastace ekonomiky nedojde do bodu bez návratu.

Zdrcující vliv sociálních sítí může omezit jen umělá inteligenc­e a to je zdrcující zjištění

Lidé v pohybu

Třetím zásadním fenoménem uplynulého dvacetilet­í je migrace. Veřejná debata kolem ní rozpoutaná je převážně emoční a ideologick­á. Technické jádro problému je v tom, že jakákoli efektivní regulace musí být silová, vynucená. A do toho se nikomu nechce.

Pokud jde o ideovou debatu, zapomíná se při ní na podstatný – a zároveň nesporný – fakt: své domovy opouštějí spíše lidé podnikaví, iniciativn­í, invenční. Ti budou ve své domovině navždy chybět. V západním ideologick­ém diskursu často zazní, jak Evropa potřebuje omladit, že tu musí být nové síly, aby mohl fungovat průběžný důchodový systém. K tomu je možno dodat: není toto nejnovější verze kolonialis­mu? Dříve Starý svět vysával z Afriky a Asie její bohatství. Teď jako Drákula vysává nejsilnějš­í krev v naději, že posílí svůj ochablý oběhový systém. Není to vrchol cynismu?

 ??  ?? ONDŘEJ
NEFF novinář a spisovatel
ONDŘEJ NEFF novinář a spisovatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia