Lidové noviny

Krása inovací

U nového samsungu jde o nadšení z nové techniky

- Luděk Vokáč

Na českém trhu se po globálních odkladech a nutném odstupu od hlavních trhů začal prodávat mnohými očekávaný smartphone Samsung Galaxy Fold. Revoluční zařízení s ohebným displejem přináší jednu z největších inovací v mobilním světě za poslední více než dekádu. A díky tomu je také pořádně drahé, cena 54 000 korun znamená, že je to přístroj jen pro velmi úzkou skupinu zákazníků.

Ale on by fold byl i tak. Jeho specifické pojetí, kdy má uživatel ve složeném stavu v ruce relativně úzký, ale tlustší telefon a v rozloženém stavu solidní tablet, vyhoví podle prvních zkušeností jen některým uživatelům. Ukazuje se, že Samsung Galaxy Fold je především o té jedné zásadní technické inovaci, kterou má světu detailněji ukázat. Ukázat, že to jde, že to funguje a že firma i přes počáteční potíže a jimi způsobené odklady technologi­i ohebného displeje zvládla tak, že bude v praxi bezproblém­ová. Jestli to tak bude, ukáže až čas. První dojmy jsou vynikající, konstrukce působí velmi solidním dojmem.

To praktičnos­t takového přístroje pokulhává: vnější displej je malý, otevírat ten vnitřní zas nemusí být vždy pohodlné, povaze zařízení by mohl být více uzpůsoben i software. Nicméně na tom vlastně nezáleží. Potřebných vylepšení se časem dočkáme u dalších generací, Galaxy Fold je teď takovým trochu zbytečným kouskem, který jen nádherně ukazuje možnosti techniky. A i proto po něm mnoho lidí touží. Jistě, často jen touží, protože dát tolik peněz za mobilní telefon hraničí s bláznovstv­ím.

Ale přesto takové produkty vznikají. Průkopnick­é hračky, které teprve naznačují, co v budoucnu přejde do běžné praxe, jsou u určité skupiny zákazníků oblíbené. A fold nebude výjimkou. Nejde o to, jak je praktický. Jde o to nadšení z nové techniky, o chuť objevovat a mít to nejlepší. Vždyť třeba první zákazníci původního elektromob­ilu Tesla Roadster si jej také většinou nekupovali z ekologický­ch pohnutek. Přesto na základě úspěchu tohoto specifické­ho modelu vybudoval Musk v současnost­i dle ceny akcií nejhodnotn­ější automobilk­u USA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia