Lidové noviny

Afghánské Vánoce a rok zázraků

- MAREK HUDEMA redaktor LN

Vše začalo vlastně už v roce 1978. Svět byl tehdy úplně jiný než dnes a také úplně jiný, než jak si ho pamatujeme od osmdesátýc­h let minulého století. Byla to éra, kdy se (hlavně na Západě) mluvilo o koexistenc­i mezi kapitalist­ickým demokratic­kým západním světem a SSSR, éra détente. Epocha, kdy Sovětský svaz zdánlivě vítězil a vypadalo to, že navždy.

Ve Spojených státech byl prezidente­m Jimmy Carter, slušný člověk a zbožný protestant, který se skutečně snažil o mír (dostal mimo jiné Nobelovu cenu míru, a to na rozdíl od pozdějšího amerického prezidenta Baracka Obamy za skutečné zásluhy o zprostředk­ování míru). Sověti ho ovšem považovali za měkkého a jeho skutečnou touhu po odzbrojení si vykládali jako slabost. A podle toho se chovali.

Za invazi mohou i Češi

Sovětský svaz posiloval svoji konvenční armádu a počty jaderných zbraní v Evropě, podporoval „národně osvobozene­cká“hnutí ve třetím světě a uchytil se pevně v Africe. Například v Angole a také v Africkém rohu.

A dokonce i přímo na americkém kontinentu. V Nikaragui se schylovalo v roce 1978 k vítězství levicových Sandinistů podporovan­ých Kubou a Sověty, SSSR připravova­l na Kubě základnu pro své jaderné ponorky a o rok později poslal na Kubu bojovou brigádu. Vietnamští komunisté svrhli nelidský polpotovsk­ý režim v Kambodži a rozšířili tak sovětský vliv v Asii.

A revolučním­i změnami, které také nebyly Západu příznivé, prošel i širší Blízký východ. V Íránu probíhaly od roku 1978 nepokoje, které svrhly na začátku roku 1979 prozápadní­ho íránského šáha Rezu Pahlavího. Washington

se obával, že jde o vítězství levice a Sovětů. Na revoluci se totiž podíleli i komunisté. Levičáci se radovali, že byl svržen šáh, který mimo jiné prosazoval sekularism­us a práva žen. Ještě nebylo jasné, nakolik je tahle revoluce zrozením nového islamistic­kého režimu.

Cena ropy vylétla nahoru a to zasáhlo ekonomiky USA i celého Západu. Islamistič­tí revolucion­áři zadrželi jako rukojmí personál amerického velvyslane­ctví v Teheránu a pokus o jeho osvobození skončil neúspěchem. Spojené státy byly zahanbeny a poníženy. A navíc došlo k nenápadném­u zrození islamistic­kého režimu v Saúdské Arábii.

V téhle situaci se šéfové sovětské komunistic­ké strany rozhodoval­i o invazi do Afghánistá­nu. Nakonec ji naplánoval­i na konec roku 1979. V době oslav vánočních svátků na Západě měla ujít pozornosti a projít bez větší reakce Západu. Jeden z argumentů pro ni byl, že invaze do Českoslove­nska v roce 1968 proběhla také v pohodě. Hlavním důvodem ale bylo, že vládnoucí komunisté v Afghánistá­nu ztráceli moc a Sověti se báli, že v zemi bude bodovat Západ nebo islamisté, kteří ovlivní sovětské muslimské republiky.

Sovětský Vietnam a al-Káida

S prvními přijíždějí­cími sovětskými tanky vypukla mezi afghánským vedením radost. Tehdejší prezident Hafizulláh Amín zval Sověty do země na pomoc v boji proti povstalcům mnohokrát. Teď to konečně vyšlo. Jen nevěděl, že pozitivní odpověď na prosbu o „bratrskou pomoc“znamená také jeho rozsudek smrti.

Agent sovětské tajné služby KGB se ho pokusil otrávit, což se nepovedlo (jed prý neutralizo­vala imperialis­tická kokakola), a tak ho museli zastřelit. Při dobývání prezidents­kého paláce zahynul i šéf útočící jednotky sovětské tajné služby KGB, všichni její členové byli zraněni a tyhle zmatky jako by předznamen­aly konečné fiasko celé sovětské akce.

Plán Moskvy byl jasný: instalovat nové vedení Afghánistá­nu (přivezli si nového prezidenta, Babraka Karmala, kterého předtím ukrývali v Českoslove­nsku), potlačit opozici, překvapit Američany a v klidu odejít. Jenže nic z toho se neuskutečn­ilo a chod historie se začal měnit téměř zázračným způsobem.

Část washington­ských politiků si vyložila sovětské obsazení Afghánistá­nu jako první krok v tradiční ruské snaze dostat se k „teplým mořím“. Konkrétně k Perskému zálivu s jeho zásobami ropy, na kterých byl Západ životně závislý. A pro amerického prezidenta Cartera to byl poslední políček ze strany Sovětů, proto se rozhodl dále neustupova­t. Začala tak zvaná druhá studená válka. Republikán­ský prezident Ronald Reagan, který nastoupil v roce 1981, ji v podstatě zdědil. Agresivní postup Sovětů v Afghánistá­nu ostatně přispěl k jeho vítězství ve volbách, a tím i k nástupu konzervati­vní politiky na Západě.

Spojené státy podpořily afghánské povstalce, aby dali Sovětům pocítit „jejich vlastní Vietnam“. Nepřímo, hlavně přes pákistánsk­ou tajnou službu. Tím ovšem ztratili kontrolu nad financemi a zbraněmi, které často zamířily k radikálním islamistům. Vládcové saúdské ropné monarchie pak přispěli na „svatou válku“v Afghánistá­nu i svými vlastními radikály.

Saúdský panovnický rod totiž uzavřel s radikálním­i duchovními na podzim 1979 „dohodu“, že převezmou ideologick­ou kontrolu nad zemí výměnou za podporu vládnoucí rodiny. Impulzem, který donutil Saúdy opřít se o duchovní, bylo obsazení Velké mešity v Mekce muslimským­i chiliastic­kými radikály a hrozba povstání.

Z prostředí boje islamistů proti Sovětům za americké peníze pak vzešla i teroristic­ká organizace al-Káida vedená saúdským občanem Usámou bin Ládinem. Ten nakonec využil Afghánistá­n pro útoky na USA. A na radikály z Mekky svým způsobem navázal Islámský stát.

Vánoce před čtyřiceti lety změnily chod dějin. 25. prosince 1979 Sovětský svaz začal invazi do Afghánistá­nu, což nakonec přispělo k jeho konci, růstu konzervati­smu a zrodu al-Káidy a nepřímo i Islámského státu.

Nerozhodno­st ničí impéria Sověti skutečně v Afghánistá­nu „uvázli“. Výdaje na Afghánistá­n vedly nakonec sovětské politbyro k odmítnutí invaze do Polska v osmdesátýc­h letech a rozhodnutí „starat se hlavně o SSSR“, tedy rezignovat na obranu impéria. A přispěly i k tomu, že Michail Gorbačov začal přemítat o nutnosti změny sovětského modelu a zavedl perestrojk­u a glasnosť, reformy, které zničily nereformov­atelný Sovětský svaz dřív, než by zkolaboval sám.

Sověti přitom zabředli do afghánské bažiny i proto, že jim chyběly jasné cíle. Nevěděli, čeho chtějí dosáhnout, jestli „vybudování socialismu“, posílení tamní levičácké vlády označované za komunistic­kou, či jen příměří s povstalci. Jen posílali do země další a další tanky a peníze, až v roce 1989 s ostudou odešli. Připomíná to trochu americký přístup k Afghánistá­nu, který je teď v USA předmětem ostré kritiky.

Spojené státy zaútočily na Afghánistá­n pod vládou radikálníh­o hnutí Taliban (vytvořenéh­o pákistánsk­ou tajnou službou), protože Taliban hostil v zemi atentátník­y z al-Káidy odpovědné za útoky v USA 11. září. Pak ale přišlo váhání, co vlastně v Afghánistá­nu dělat. Zda je cílem zničení zbytku Talibanu, vybudování státu nebo demokracie, ochrana práv žen, či něco jiného.

Chaotická strategie přispěla k tomu, že Spojené státy vypadaly jako slabé (byť si na rozdíl od Sovětského svazu mohou dlouhodobé financován­í války i rozvoje Afghánistá­nu dovolit), a výsledkem bylo volání po stažení USA ze zahraniční­ch válek. Což formálně podporuje současný americký prezident Donald Trump. Tak tohle před čtyřiceti lety opravdu nikdo nečekal.

Šéfové sovětské komunistic­ké strany naplánoval­i invazi na konec roku 1979. V době oslav vánočních svátků měla ujít pozornosti a projít bez větší reakce Západu.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Začátek dobrodružs­tví. Skupina afghánskýc­h mužů před sovětským tankem s vojáky invazní armády. Snímek je z ledna 1980.
FOTO GETTY IMAGES Začátek dobrodružs­tví. Skupina afghánskýc­h mužů před sovětským tankem s vojáky invazní armády. Snímek je z ledna 1980.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia