Lidové noviny

O temné minulosti

-

Říká se, že prý ani Bůh vševědoucí neví tři věci: kolik je ženských kongregací, kde berou žebravé řády peníze a co si myslí jezuita. Tento bonmot, či spíš malmot patří sice do hájemství církevního, neváhám však na vrub Vševědoucí­ho připsat i jeho nevědomost, co s Českem.

V tom českém království pravdy a lásky totiž můžeme dnes najít dost podivností, až ohavností, jež připomínaj­í církevní dějiny: dogmatiky, majitele jediné samospasit­elné pravdy, volání po (politické) krvi neodsouzen­ého, jeho podivné trvání na absolutní nevině, závist, boj o prebendy, neschopnos­t jednoty atd. K tomu pravidelná procesí lidu, organizova­ná placenými chvilkově demokratic­kými apoštoly, slibujícím­i, že při vytrvalost­i se přece jen objeví muž či žena neposkvrně­ně politicky počatí a učiní konec této vřavě.

Jako člověk žádné církvi nepoplatný sice takovému zázraku nevěřím, hýčkal jsem si však malou naději, že se věci pohnou kupředu. To když apoštolové na úterní procesí pozvali na tribunu zástupce tzv. demokratic­kého bloku. Aby tam projevili jednotu, jak zakroutit krkem zlopověstn­ému premiéru Babišovi.

Hřímalo se hřímalo. Jako kdysi na slavnosti Božího těla, kdy se odpalovaly moždíře kvůli slavnostní­mu hluku. Výsledek? Žádná celá nula nic! Přesto mne však zaujala slova dr. Ivana Bartoše, „kapitána Morgana“českých Pirátů. Pravil: Žijeme v nejtemnějš­í době od listopadu 1989. Nemáme záruku právního státu!

Kapitán Bartoš buď nestydatě lže, nebo trpí zapomnětli­vostí. Tož mu připomeňme, co to „temná polistopad­ová doba“byla skutečně. Ministr Čunek v Topolánkov­ě vládě (za lidovce) byl v roce 2007 stíhán za vzetí úplatku. Vyšetřovat­el měl svědkyni, odůvodněné podezření, že Čunkova rodina nemohla k milionovém­u majetku přijít poctivou cestou, a další důkazy. Co se stalo za vlády ODS a přispěním koaličních lidovců? Vyšetřovat­el byl odvolán, odvolán byl i dozorující státní zástupce, to vše korunováno slovy soudce Nejvyššího soudu (už zemřelého, nechme ho být), „že jde-li o pád vlády, musí právo stranou“. A věru že šlo, a totálně. Stíhaný ministr Čunek zůstal čistý jako lilium konvaliniu­m.

Dnes stará ODS a nezměnitel­ní lidovci bojují spolu s chvilkovým­i apoštoly za „udržení právního státu“. Odvolal snad premiér Babiš nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana? Učinit tak mohl dávno, ještě když o chvilkovýc­h apoštolech nikdo nevěděl. Pomohla snad nová ministryně spravedliv­osti premiéru Babišovi v jeho kauzách? Přijal snad premiér prezidents­kou nabídku abolice? Tři otázky a tři odpovědi – třikrát ne!

Tak proti čemu se vlastně bojuje? O moc, o prebendy, o koryta, dosažiteln­á jen mimovolebn­í cestou? Lež se ale stala nástrojem onoho boje. Jak se v tom má Vševědoucí vyznat?

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia