Lidové noviny

Bůh je bankéřkou

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Britští voliči se postarali o největší vítězství konzervati­vců za minulých třicet let a největší porážku labouristů za osmdesát let. Přesto působí zajímavě, jak se s tímto daným faktem popasoval kontinentá­lní tisk, zejména v Německu. Ten se spíše kroutí a poukazuje na nadcházejí­cí rizika (jako by riziko odmítnutí brexitu a tím i hlasu voličů z referenda v červnu 2016 bylo menší).

K jádru věci míří na svém blogu známý novinář a manažer Gabor Steingart, mimo jiné též spolumajit­el listu Handelsbla­tt. Základní sdělení přináší už v první větě svého textu: „Britské volby byly přesně tím druhým referendem o brexitu, které si Evropané z kontinentu vždy tak přáli. Ale jasné vítězství Borise Johnsona nachytalo špičky v Berlíně, Bruselu a Paříži nepřiprave­né. Až teď jim dochází, že Británie nebude opouštět EU v bolestech, ale s vlajícími prapory.“

***

Podobně rázně se Gabor Steingart postavil k evropskému „zelenému údělu“, který Ursula von der Leyenová, šéfka Evropské komise, ohlásila před týdnem. A hlavně k roli Evropské centrální banky (ECB) v něm. Zdůrazňuje propojení několika věcí zároveň.

Za prvé je to vyhlášení samotného „zeleného údělu“, který má vést Evropu do roku 2050 k uhlíkové neutralitě. Za druhé EU zpracuje taxonomii, podle Steingarta „jakýsi katastr, jenž rozdělí podniky i projekty na ekologicky přátelské a ekologicky ďábelské“. Za třetí již Evropský parlament vyhlásil „stav klimatické nouze“umožňující prosazovat kroky bez prodlevy. Za čtvrté: k tomu je třeba jen do roku 2030 zmobilizov­at bilion eur – a Christine Lagardeová, šéfka ECB, má pro tuto roli evropské banky nejen pochopení, ale i strategii a prostředky.

Suma sumárum: to vše se brzy přetaví v unijní směrnice závazné pro investory – státní i soukromé. Či v nástroj, který publicista Carl Jancke nazval „evropským ekologický­m pranýřem“.

***

Zde předejme štafetu do Švýcarska, deníku Neue Zürcher Zeitung, pro který roli ECB v „zeleném údělu“komentuje Milosz Matuschek. Je rodák z Polska, z města Bytom, jenž studoval práva a sociologii v Mnichově, Paříži a Řezně. Což připomíná, že ze sousedního města Zabrze pochází Margarete Stokowská, hvězda německého feminismu, kulturní levice a blogu Spiegel Online (v této rubrice často citovaná). Vidíme ukázku názorové diverzity mezi lidmi blízkými místem narození, mateřským jazykem i věkem. A jak víme, diverzita si zasluhuje ochranu.

Matuschek začíná osobním zážitkem z vánočního trhu v Curychu, kde nabízeli veganskou vlněnou čepici. Jak je to možné? Až po chvíli mu došlo, že ta čepice není z ovčí vlny, ale z akrylu, umělého vlákna. Podobně se má přetavit i evropská ekonomika a společnost.

V případě ECB přeměna spočívá v jejím povýšení na sekulární božstvo. Centrální banky jsou jediné instituce, které – tak jako Bůh – mohou vytvořit něco z ničeho, totiž tisknout peníze. „Bůh není mrtev,“píše Milosz Matuschek. „Je centrální bankéřkou a svou peněžní politikou ještě zachraňuje svět. Stojíme před ekologicko­u diktaturou? Pokud tiskárna peněz zezelená, nevznikne nic jiného než příčná fronta ustavená z peněžního a ekologické­ho socialismu – a tím i koncentrac­e moci dosud netušeného rozsahu.“

Centrální banky podle něj naplňují touhu po mesiáši, zachránci, jenž na sebe vezme všechny naše hříchy. Nárůst jejich moci proporčně odpovídá neschopnos­ti politiky, tedy vposledku nás samotných, provádět bolestivé reformy. Proto je zelená peněžní politika právě takový fejk jako veganská čepice z akrylu.

Centrální banky jsou jediné instituce, které – tak jako Bůh – mohou vytvořit něco z ničeho, totiž tisknout peníze. „Bůh není mrtev,“píše Milosz Matuschek. „Je centrální bankéřkou.“

***

Máte-li pocit, že už je toho moc, dáchněte siu The New York Times. Ruth La Ferla píše o herečce Jean Sebergové (1938–1979). A sice proto, že 13. prosince měl premiéru film (z dílny Amazon Studios) s prostým názvem Sebergová, v němž hlavní roli hraje Kristen Stewartová.

Bylo by zajímavé sledovat, kde leží věková hranice mezi těmi, pro něž Sebergová ztělesnila osobitost, atmosféru, ba éru, a těmi, jimž už nic neříká. Kdo zná film U konce s dechem, klenot francouzsk­é nové vlny, v němž září Sebergová, Belmondo, Paříž roku 1960 s módou, auty i atmosférou té doby (v Paříži ještě sídlilo NATO a redakce listu The Herald Tribune), tomu to není třeba zvlášť vykládat. A kdo to promeškal, z pouhého popisu stejně nic nepochopí. Podobně jako se říká, že Brno není město, ale životní styl, mohlo by se říkat, že Sebergová nebyla herečkou, ale obrazem jistého stylu života a světa.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia