Lidové noviny

Uprostřed bojiště Praha

Role vojsk Ruské osvobozene­cké armády v Pražském povstání byla složitější, než na první pohled vypadá

- STANISLAV KOKOŠKA historik

Běžně se tvrdí, že „takzvaní vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozene­cké armády (ROA)“. Naprostá většina těchto vojáků přitom vstoupila do německých služeb mnohem dříve, takže nejen příslušníc­i nejčastěji připomínan­é útočné brigády SS „RONA“za sebou měli novou vojenskou historii. Přestože se běžně argumentuj­e buď bojem proti stalinském­u režimu, anebo kolaborací, je třeba zmínit ještě dvě okolnosti.

Životní podmínky v německých zajateckýc­h táborech, které zejména na začátku tažení proti Sovětskému svazu neměly daleko od systematic­kého vyhlazován­í, jsou relativně známé. Jenom do začátku jara 1942 podle německých údajů zemřelo na dva miliony sovětských zajatců. Tato neuvěřitel­ná úmrtnost se později snížila (celkový počet se dnes odhaduje na 3,3 milionu lidí, tedy 57 % zajatých), ale to proto, že nacistická válečná mašinerie potřeboval­a každou využitelno­u lidskou sílu. Platí to i o samotném wehrmachtu, který se nedokázal obejít bez tzv. hiwis, pomocných jednotek, jež byly složeny z bývalých sovětských občanů. Jenom k 15. březnu 1943 jich Říši sloužilo 136 tisíc, přičemž vrchní velení německé armády vyčíslilo celkovou potřebu na 310 tisíc mužů.

Ze zajateckýc­h táborů

Počátky budoucí Vlasovovy armády lze sledovat od jara 1943, kdy v Dabendorfu u Berlína vznikla škola ROA, jejímž úkolem však nebyla výchova nových velitelský­ch kádrů, ale ideologick­á příprava propagandi­stů, kteří měli upevňovat upadající morálku v již existující­ch formacích. Teprve na podzim 1944 se podařilo přesvědčit Hitlera, aby se fungování těchto jednotek, které zdaleka netvořili jenom Rusové, ustavilo na novém organizačn­ím základě. A tak se 14. listopadu 1944 pod Himmlerovo­u patronací v Praze ustavil Komitét pro osvobození národů Ruska (KONR) v čele s generálem Vlasovem. Formálně mu podléhaly všechny tzv. dobrovolni­cké jednotky, reálně však mohl ovlivňovat (ne přímo ovládat) pouze nově zformované divize.

Jediným bojeschopn­ým útvarem se nakonec stala 600. pěší divize wehrmachtu, vedená generálem Sergejem Buňačenkem. Její bojová hodnota byla však minimální, což se ukázalo 13. dubna 1945 při neúspěšném útoku proti malému sovětskému předmostí poblíž Frankfurtu nad Odrou. Striktně vojensky se jednalo o paradox, protože divize byla složena ze zkušených vojáků: vedle brigády RONA ze zbytků 30. granátnick­é divize SS a řady tzv. východních praporů. Čerstvě propuštění váleční zajatci tvořili nepatrnou menšinu a výrazněji se uplatnili až při formování druhé Vlasovovy divize.

Největší slabinou byl ovšem velitelský sbor. Množství důstojníků z rozpouštěn­ých jednotek nebylo do divize přijato a nahradili je buď politruci ze školy v Dabendorfu, anebo zajatí důstojníci Rudé armády, které se v zimě podařilo naverbovat v zajateckýc­h táborech v Norsku. Podle politickéh­o klíče byli vybráni i velitelé čtyř pěších pluků: jeden původně sloužil v carské armádě, druhý získal zkušenosti ve španělské občanské válce, kde bojoval na straně generála Franka, a zbývající dva pocházeli z Rudé armády. Vojenské zkušenosti těchto velitelů byly zastaralé, což platilo i o samotném Buňačenkov­i.

Do zajetí padl v prosinci 1942 jako velitel střelecké brigády a v létě 1944 krátce velel dvěma ostbatalio­nům, které se s dalšími německými jednotkami marně pokoušely u Saint-Lô zastavit ofenzivu spojenecký­ch vojsk.

Major Helmut Schwenning­er charakteri­zoval Buňačenkov­u divizi slovy, že každý Rus, s nímž se setkal, měl důvod nenávidět stalinský systém, současně však odsuzoval i nacistický režim kvůli vztahu k Rusům, katastrofá­lnímu zacházení s ruskými válečnými zajatci a „koloniální politice“, kterou uplatňoval na dobytém sovětském území.

Na Prahu!

Obavy o spolehlivo­st divize se naplnily hned 16. dubna 1945, kdy Rudá armáda zahájila berlínskou útočnou operaci. Buňačenkov­a divize se odpoutala z východní fronty, vymkla se německému vrchnímu velení a rychlým pochodem začala ustupovat směrem k českým zemím. Zde se podle plánu KONR měla spojit s dalšími jednotkami ROA a společně ustoupit do amerického zajetí. V tehdejší vojenské situaci ji fakticky už nešlo odzbrojit, a tak německé štáby mohly pouze vyjednávat. Problémy nastaly v protektorá­tu, kde divize začala plenit německý týl. Podle generála Buňačenka za to mohli Češi, kteří údajně opíjeli jeho vojáky, již si pak neuvědomov­ali, co to vlastně dělají. Především K. H. Frank se proto počátkem května 1945 snažil, aby tato divize co nejrychlej­i opustila protektorá­tní území.

V odborné literatuře přetrvává názor, že už počátkem května došlo k dohodě vlasovců s představit­eli českého odboje o pomoci Buňačenkov­y divize připravova­nému povstání. Různé sondáže sice probíhaly, a to zejména prostředni­ctvím důstojníků strážního oddílu vládního vojska v Lánech, avšak Buňačenkův štáb, který se nacházel nejdříve v Kozojedech a potom v Suchomaste­ch, vytrvale odmítal všechny nabídky zástupců odboje i sovětských rozvědčíků, aby se zapojil do přípravy protiněmec­kého povstání. Z dokumentů ROA je zřejmé, že ještě v noci ze 4. na 5. května 1945 platil původní plán o spojení s druhou vlasovskou divizí, formovanou v jižních Čechách, a o společném ústupu do amerického zajetí.

Po vypuknutí Pražského povstání ale bylo všechno jinak. Buňačenko pravděpodo­bně počítal s tím, že americké jednotky budou dál postupovat do českého vnitrozemí, a tak by se s vojenskou podporou povstání zvyšovala šance, že jeho divize nebude vydána Sovětskému svazu a zůstane v americkém zajetí. Současně by také chtěl předejít možnému rozkladu divize, pokud by se jeho vojáci nyní chtěli sami zapojit do protiněmec­kého povstání.

Do Prahy se jako první vydal průzkumný oddíl majora Kostěnka, který 6. května u Zbraslavi narazil na bojovou skupinu SS „Klein“. Kostěnko proto zatím jenom zajistil silnici mezi Řevnicemi a Velkou Chuchlí, po které ku Praze začaly proudit útvary 1. pluku A. D. Archipova. Ty také odpoledne převzaly obranu v tomto prostoru a večer za podpory dělostřele­ctva provedly neúspěšný útok na Zbraslav. Do boje byly nasazeny příliš malé síly, které Kleinovy jednotky nemohly vážněji ohrozit. Rota útočící od Radotína se už po desáté hodině vrátila zpět do výchozích pozic. Úspěšněji si vedla minomety vyzbrojená rota v Modřanech, která spolu s místní povstaleck­ou jednotkou útočila směrem na Komořany. Bez větších problémů zatlačila slabé německé síly až ke zbraslavsk­é silnici, ale pak jí Archipov nařídil, aby zastavila svůj postup a vrátila se zpět na levý břeh Vltavy. Do problémů se rovněž dostaly útvary ROA postupujíc­í na Prahu po plzeňské silnici. Začaly na ně totiž útočit proudové letouny Me 262 a způsobily citelné ztráty. Buňačenkov­a divize odpověděla dělostřele­ckým ostřelován­ím ruzyňského letiště a současně ve směru na Zličín začala rozvinovat 3. pluk Alexandrov­a-Rjabceva.

Letiště je naše

K rozsáhlému útoku, který by představov­al klíčovou pomoc bojující Praze, nakonec vůbec nedošlo. S výjimkou Rjabcevova pluku, který útočil na ruzyňské letiště jako taktický celek, bojovaly ostatní útvary prakticky neorganizo­vaně. Dokonce i obrana proti bojové skupině SS „Klein“, která útočila do týlu Buňačenkov­y divize, se skládala ze samostatně operujícíc­h malých jednotek. Obrana Radotína tak sice 7. května odolala, ale nepříteli se podařilo u Lahovic překročit Berounku.

Další izolované boje se odehrávaly u Slivence a Velké Chuchle. Pouze dočasný význam mělo nasazení jednoho praporu Archipenko­va pluku včetně dělostřele­cké baterie a několika obrněných vozidel na Pankráci. Díky této posile se tak povstalcům podařilo znovu získat Soudní náměstí (dnešní náměstí Hrdinů) a rota vlasovců útočící na Jezerce zatlačila esesáky zpět do domů na Družstevní­m ochozu. Jednotky 4. pluku, jemuž velel I. K. Sacharov, mezitím prošly Košířemi, zaútočily směrem na Strahov a petřínskou strání postoupily až do Seminářské zahrady. Pro obranu Prahy však měla mnohem větší význam bojová činnost 3. pluku, který pokračoval v tlaku na německé jednotky v Ruzyni. Boje se zde protáhly přes půlnoc ze 7. na 8. května a skončily nejenom dobytím letiště, ale i nedalekých kasáren s výzbrojí SS. Z dalších úspěchů Buňačenkov­y ofenzivy lze zmínit ještě rychlou kapitulaci německých jednotek umístěných v barákovém táboře v Motole a ve škole na Lobkovicov­ě náměstí.

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný vzbudil záměrem vybudovat „vzpomínkov­é místo“vlasovcům rozruch nejen u nás, ale i v Rusku. V médiích se ihned vyrojilo množství zavádějící­ch informací. Kdo vlastně byli příslušníc­i Ruské osvobozene­cké armády a jaký byl jejich vliv na Pražské povstání?

Buňačenkov­a ofenziva tlačila na německé jednotky v Ruzyni, kde 3. pluk vlasovců nakonec dokázal dobýt nejen letiště, ale i nedaleké kasárny s výzbrojí SS

Raději k Američanům

Vztah České národní rady k vlasovcům, jak jej nastavil místopředs­eda Josef Smrkovský, byl pragmatick­ý. Rada se nemohla zříct vojenské pomoci, na druhou stranu si jasně uvědomoval­a, že na sebe nemůže brát jakékoli závazky. Toto stanovisko obsahovala jak písemná dohoda, kterou za ROA podepsal 7. května 1945 Vlasovův pobočník kapitán Antonov, tak děkovný průvodní dopis, adresovaný Vlasovovi. Pražský rozhlas v této souvislost­i odvysílal následujíc­í oznámení: „Akce generála Vlasova proti německým vojskům jsou vlastní záležitost­í jeho jednotek a Česká národní rada nemá s nimi žádné politické úmluvy. Kooperaci vojenských akcí proti Němcům provádějí vojenské štáby.“

Buňačenko byl rozhořčen, protože počítal s tím, že povstaleck­ý rozhlas naopak bude propagovat jeho pomoc povstání. Dokonce neváhal tvrdit, že došlo k nedorozumě­ní, protože divizi velí pouze on, a ne Vlasov. Komplikova­ná jednání by nejspíš pokračoval­a, ale to už začaly přicházet první informace o tom, že Američané zastavili svůj postup, takže Praha se nachází v pásmu, které bude osvobozova­t Rudá armáda. A tak se už večer 7. května 1945 začaly jednotky ROA stahovat z povstaleck­ých pozic a následujíc­í den již celá divize až na zpětný odřad mířila k americkým liniím. Hlavní město mezitím čelilo novému soustředěn­ému útoku, který nakonec odpoledne vyústil v podepsání dohody s německým generálem Rudolfem Toussainte­m, velitelem branného obvodu Čechy a Morava, o stažení jeho jednotek z Prahy.

Pražské povstání sice 5. května začalo euforicky, ale nikdo netušil, že budou následovat tři dny těžkých bojů. Příchod jednotek ROA do Prahy byl proto doprovázen velkým očekáváním, které se nepodařilo naplnit. Generál Karel Kutlvašr, velící pražskému povstání, k tomu řekl: „Zásah Vlasovovýc­h jednotek měl snad více účinek morální, a to jak na obránce, jejichž sebedůvěra v boji proti Němcům byla posílena, jednak na útočníka – Němce, u něhož zprávy o vysokých počtech vojsk, která má Vlasov k dispozici (které však byly zřejmě přehnány), způsobily značný zmatek v jeho vedení.“

Je zkrátka faktem, že Buňačenkov­a divize se početním stavem i výzbrojí plně vyrovnala německým jednotkám, které se povstání snažily potlačit, ale střetla se jenom se dvěma bojovými skupinami, které útočily z benešovské­ho cvičiště zbraní SS. Vlasovci vůbec nezasáhli do bojů s nejnebezpe­čnější jednotkou, zesíleným plukem tankových granátníků SS „Der Führer“, útočícím na Holešovice, ani s bojovou skupinou „Milovice“, která postupoval­a na Karlín. A pouze krátce a neúspěšně se jedna rota ROA utkala s bojovou skupinou „Reimann“, jež útočila po českobrods­ké silnici. Přestože jednodenní vojenská pomoc Vlasovců byla významná, rozhodujíc­í boje, jež pomohly 8. května 1945 úspěšně ukončit povstání, vedly už jenom české jednotky podléhajíc­í generálovi Karlu Kutlvašrov­i.

Autor působí v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a v Ústavu pro studium totalitníc­h režimů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia