Lidové noviny

Jsme zachránci Evropské unie

S polským ministrem zahraničí Jackem Czaputowic­zem o sporech s Evropskou komisí, o přerozdělo­vání migrantů i o tom, v čem se Emanuel Macron mýlí

-

redistribu­ce migrantů nebo finanční pomoci hraničním zemím.

Chceme projevit solidaritu jinými prostředky. Neakceptuj­eme povinnou redistribu­ci.

LN Jsou tu i návrhy na dobrovolný přesun migrantů. Ale i to v některých zemích narazilo...

Záleží na jednotlivý­ch zemích, pokud chtějí přijmout nějaké migranty, je to v pořádku. Podle našeho názoru je dobrým řešením posilovat vnější hranice Evropy, zajišťovat pomoc severní Africe a Blízkému východu a posilovat pravomoci agentury Frontex se sídlem ve Varšavě s cílem zastavit příliv imigrantů.

LN Měla by mít EU imigrační centra či tábory pro uprchlíky třeba v Libyi nebo v dalších zemích?

To není tak jednoduché. Žádný stát severní Afriky nesouhlasi­l s vytvořením tohoto typu zařízení na svém území.

LN Velkým tématem nastupujíc­í Evropské komise je takzvaná Zelená dohoda a cíl dosáhnout uhlíkové neutrality Evropy v roce 2050. Ministr energetiky polské vlády k tomu ovšem řekl, že tento nápad je jen fantazií.

Myslím si, že místo stanovován­í si nerealisti­ckých cílů je třeba vynucovat opatření, která už existují. Musíme také vzít v úvahu to, co se děje mimo Evropu, protože znečištění ovzduší nezná hranic. A je třeba vzít v úvahu i zájem veřejnosti. V Polsku emise redukujeme. Musíme zároveň mít na paměti, že naše výroba energie je závislá na uhlí a že investice do snižování emisí jsou velmi nákladné.

Celkově vzato, existují zde různé výchozí podmínky, pokud jde o Polsko ve srovnání se západní Evropou. My na snižování emisí potřebujem­e větší investice. A tady musí EU projevit solidaritu při financován­í takových změn.

LN Vzniká fond EU, který bude přispívat na „čistou“ekonomiku zejména v uhelných regionech. Ale finance, které bude mít, asi nebudou nedostačuj­ící. Pomohla by vyšší suma k tomu, aby země jako Polsko přijaly cíl dojít k uhlíkově neutrální ekonomice do roku 2050?

Investiční potřeby států našeho regionu, spojené s dosažením klimatické neutrality, jsou obrovské. A zátěž pro ekonomiku, která je s tím spjatá, je značně vyšší než ve státech západní Evropy. Záleží nám na tom, aby část předpoklád­aných prostředků v rámci Mechanismu pro spravedliv­ou transforma­ci, kterou oznámila předsedkyn­ě Evropské komise, byla garantovan­á v rozpočtu EU pro příští období. Podstatné je, aby financován­í změny směrem ke klimatické neutralitě z unijních prostředků nebylo na úkor politiky soudržnost­i nebo společné zemědělské politiky.

LN Vidíte i tady rozdíl mezi západoevro­pskými a středoevro­pskými zeměmi?

Ano, jak jsem už řekl, jsou v této otázce na různém stupni vývoje. V západní Evropě už uzavřeli elektrárny produkujíc­í hodně oxidu uhličitého a investoval­i do alternativ­ních zdrojů. Některé země, jako například Francie nebo Skandinávi­e, mají jadernou energetiku. Jiné jsou závislé na dovozu plynu. To je pro nás problém, protože plyn je z Ruska a nechceme,

LN Ale americké jednotky jsou stále jen takzvané rotující jednotky, jednotliví vojáci se mění, nejde v pravém smyslu slova o stálé základny.

Změna je v tom, že tato přítomnost bude trvalá. NATO by mělo zůstat odstrašují­cí silou. Prezidenti USA a Polska deklarují, že počet amerických vojáků v Polsku se zvýší na 5500 a že budou na sedmi místech. Myslím, že je to správné řešení. Pokud Rusko nezmění svou agresivní politiku, domníváme se, že americké jednotky by v naší zemi měly zůstat.

LN Vraťme se zpátky k Unii. Mluvil jste o nebezpečí protekcion­ismu uvnitř EU. Kdo je podle vás hlavní hnací silou protekcion­ismu? Francie?

Francie patří k takovým zemím a všeobecně řečeno, jsou to země jižní Evropy. Nejsou připraveny k otevření svých ekonomik na konkurenci s jinými, včetně konkurence se středoevro­pskými ekonomikam­i.

LN Řekl jste také, že národní parlamenty a vlády mají mít větší vliv v EU. Chcete vytvořit druhou národní komoru Evropského parlamentu a obnovit pravidlo, že v Radě EU musí s každým rozhodnutí­m souhlasit všechny země?

Ne, druhá komora by byla příliš formální. Ale parlamenty by měly mít větší vliv na evropskou legislativ­u. Když nějaký nápad nepřijme většina národních parlamentů, nemělo by se s jeho realizací pokračovat. Některé návrhy Evropské komise nemají dostatečno­u podporu ve společnost­i, a proto je tu hrozba růstu protievrop­ských hnutí. Brexit je toho dobrým příkladem. To si musíme uvědomit.

Pokud jde o Radu, neměli bychom se ale k právu veta v oblastech, kde se rozhoduje kvalifikov­anou většinou, vracet. Na druhé straně se nikomu nesmí vnucovat žádná rozhodnutí silou, jako tomu bylo v případě otázky migrace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia