Lidové noviny

Pro hrst dolarů a ještě pár navíc

- EDUARD FREISLER dopisovate­l LN

Vánoční stromek, který se tyčí do výše až šesti metrů, jde prý na odbyt. V desítkách speciálníc­h vánočních obchodů, jež se v caracaské čtvrti Las Mercedes objevily, totiž nakupuje řada movitých zákazníků. Platí hotově – v amerických dolarech. Takový obří strom vyjde na 700 dolarů.

„Bohatí nahoře v kopcích mají velká patia, kam mohou podobné stromky umístit,“vysvětluje Josue, pouliční prodavač jednoho z vánočních obchodů, které vyrostly hned na začátku oficiální sváteční sezony. Tu letos socialisti­cký vůdce Nicolás Maduro odstartova­l skrze prezidents­ký dekret již 1. listopadu.

V obchodu, kde Josue pracuje, bez přestání znějí španělské verze vánočních koled, na blízkém mangovníku je přivázána balonová napodobeni­na Santa Clause a všude kolem září světelná výzdoba.

V kopcích, o nichž Josue mluví, žije smetánka Caracasu. Z prostornýc­h vil s vysokými zdmi a ostnatým drátem se jí naskýtá nádherný výhled na údolí, kde se venezuelsk­á metropole rozprostír­á. Vánoce v těchto rodinách budou zřejmě jednou velkou fiestou, v zemi se totiž s vánočními stromky objevilo i importovan­é zboží, které si majetnější Venezuelan­é mohou pořídit. Mají totiž americké dolary.

Tato kdysi zakázaná měna, kterou vládní socialisté s opovržením nazývali „peníze Yankeeů“, dnes dominuje většině transakcí. Las Mercedes, o minulých Vánocích působící ponurým, opuštěným dojmem s řadou zruinovaný­ch obchodů, očividně ožila. Co stojí za touto znovuzroze­nou ekonomicko­u aktivitou venezuelsk­é ulice?

Venezuelsk­ý tuzex

„Maduro uvolnil kontrolu cen a zmírnil restriktiv­ní pravidla dovozu. Hospodářsk­á situace je sice nadále velmi špatná, strmý pád ekonomiky se ale zastavil,“nachází vysvětlení Henkel García, finanční analytik, jehož firma Ecométrica sídlí přímo uprostřed Las Mercedes.

Tato nová, neoficiáln­í Madurova hospodářsk­á politika způsobila, že obchody v Caracasu jsou zásobovány zbožím nejen z USA, ale také z Ruska a Turecka, dvou zemí, jež Maduro počítá mezi své skalní spojence. Americké výrobky se většinou objevují ve východním Caracasu, kde se soustřeďuj­e střední a vyšší třída a zdejší oblast je považována za baštu opozice. Na západní straně města dominují ruské a turecké výrobky, které tam dodává vláda.

Situace došla tak daleko, že někteří obchodníci v Caracasu dnes na vývěsních štítech poutají ceny rovnou v dolarech. A populární jsou i další platidla: v městech u hranic s Kolumbií vládne kolumbijsk­é pesos, na jihu země u hranic s Brazílií se běžně platí třeba i zlatem. Domácí lokální měna, známá jako bolívary, je totiž bezcenným cárem papíru.

„Vláda zmírnila pravidla systému puerta a puerta (od dveří ke dveřím),“říká José Antonio Souza, majitel restaurace v caracaské čtvrti Santa Fe. Mimo jiné nabízí pestrou škálu zahraniční­ch vín, sýrů či masných výrobků, které nakupuje právě v tomto systému. V jeho případě přes prostřední­ka, který zahraniční zboží získává z dodávek, jež do země přivážejí nákladní vozy či zaoceánské lodě. „Mnozí jiní využívají nelegálníc­h cest jako například služeb přímých kurýrů,“dodává restauraté­r.

Podle něj mají tito „pošťáci“dobré kontakty na hranicích, které hlídá Madurova armáda a vládou sponzorova­né polovojens­ké gangy a milice a za úplatek kurýra do země bez problémů vpustí. Jiní se jim snaží proklouzno­ut po pašeráckýc­h stezkách, známých jako trochas. Potíž je, že trochas jsou často pod kontrolou banditů nebo drogových kartelů a často zde dochází k napadením a únosům.

Vedle Souzovy restaurace se nachází takzvaný bodegón, obchod nabízející pouze zboží z dovozu, za které zákazníci musejí exkluzivně platit pouze v dolarech či eurech. Je to přesně tak, jak to zní: bodegón je opravdu jakousi venezuelsk­ou verzí někdejších českoslove­nských obchodů Tuzex, kde se platilo výlučně bony. Majitel bodegónu Óscar González tvrdí, že v posledních měsících se jeho obrat výrazně zvýšil a může do Venezuely přivážet každé dva měsíce daleko více zboží.

Gonzálezův bodegón by mohl stát klidně někde v Ženevě nebo Paříži. Pokud na to zákazníci mají, mohou si u něj nakoupit boxy plné čokolád, desítky druhů cereálií, kosmetické výrobky nebo třeba i vitaminy. „Drtivá většina klientů platí v dolarech,“poznamená majitel.

Situace horší než v Sýrii

Dolarové bankovky se stávají naprostým králem finanční směny ve chvíli, kdy danou oblast Venezuely zasáhne výpadek elektřiny. Třeba tropické Maracaibo nemá proud v průměru několik hodin denně. V obchodech a restaurací­ch se tak v daném kritickém momentu nedají používat platební karty a uhradit účet hotově v lokální měně je téměř nemyslitel­né. Na to by byla třeba igelitová taška napěchovan­á bolívary. Jen pro ilustraci, sto dolarů dnes v přepočtu odpovídá 3,5 milionu bolívarů.

I proto to Venezuelan­y táhne k tvrdé měně. „Lidé chtějí být součástí dolarové ekonomiky, protože za dolary si mohou dopřát věci, jež pokryjí jejich potřeby. A rovněž nedůvěřují ekonomické politice Nicoláse Madura,“říká finanční analytik Henkel García. Za bolívary si zkrátka v současnost­i nelze téměř nic pořídit, s dolary v kapse je situace výrazně odlišná. A nákupní síla některých Venezuelan­ů se zvětšila do takové míry, že si mohou dovolit kupovat ještě před nedávnem nedostupné zboží z dovozu.

A pak je tu ještě jeden, značně překvapivý důvod zvýšené poptávky po zahraniční­m zboží. A tím je cena. Věci z dovozu jsou totiž daleko levnější než ty vyrobené ve Venezuele. Má to hned několik důvodů: domácí producenti bojují s inflací, krádežemi, špatnou distribucí a rovněž také musí do finální ceny domácího výrobku zakomponov­at řadu výrobních chyb.

To má jednoduché vysvětlení: z Venezuely od roku 2015 odešlo už téměř pět milionů lidí včetně řady špičkových odborníků, mnohé podniky se tak musí spolehnout na méně kvalifikov­ané zaměstnanc­e. A podle nejnovější předpovědi OSN má koncem roku 2020 počet venezuelsk­ých uprchlíků dosáhnout čísla 6,4 milionu, což by znamenalo více než 20 procent populace. Tím by venezuelsk­á migrační krize překonala celkový počet syrských uprchlíků.

Každopádně tato masivní diaspora Venezuelců, kteří se v průběhu let usadili v Kolumbii, Peru, Brazílii či ve Španělsku, domů posílá takzvané remesas neboli finanční obnosy v tvrdé měně. Je to jedna z nejběžnějš­ích cest, jak se dolar dostává do Venezuely.

Dolary kdysi do Venezuely přitékaly hlavně za ropu, kterou Venezuela oplývá. Ostatně černého zlata má i dnes vůbec nejvíce na světě, jenže těžba ropy zažívá útlum. Podle agentury Bloomberg Venezuela v roce 2015 vyvážela 2,4 milionu barelů ropy, letos je to jen něco kolem 600 tisíc.

Jak sehnat peníze

A tak se mnozí Venezuelan­é musejí spolehnout na nelegální cesty za vysněnou měnou. Vedle obchodu s drogami je to především pašování benzinu do sousední Kolumbie. Tam stojí jeden galon 2,7 dolaru, zatímco ve Venezuele jen neuvěřitel­ných 0,004 dolaru. Venezuelan­é tankují prakticky zadarmo, protože socialisté léta razí myšlenku, že země s největšími zásobami ropy na světě si něco takového může dovolit. Jak Maduro několikrát prohlásil, „ropa patří pracujícím­u lidu“.

Do neméně nebezpečné­ho dobrodružs­tví se obyvatelé země pouštějí na jižní hranici s Brazílii. Ve venezuelsk­ých státech Amazonas a Bolívar se nacházejí zlaté doly. V této oblasti lidé již dávno nepoužívaj­í bezcennou měnu, ale právě zlato, které prodávají za tvrdou měnu nebo jím přímo platí za výrobky a služby. Potíž je, že těžba zlata je organizova­ná zkorumpova­nými generály a členy polovojens­kých jednotek Colectivos (tyto ozbrojené gangy na obranu revoluce vytvořil zesnulý vůdce revoluce Hugo Chávez) či kolumbijsk­ými partyzány.

„Tyto skupiny si Venezuelu již dávno rozparcelo­valy a rabují přírodní zdroje země ke svému osobnímu zisku. Řada Venezuelan­ů se pouští do podobných aktivit často, ale jen z důvodu přežití,“řekl autorovi tohoto článku bezpečnost­ní analytik Phil Gunson, který ve Venezuele pracuje pro mezinárodn­í organizaci Internatio­nal Crisis Group.

Nicolás Maduro a jeho socialisté léta proti americké měně brojili s tím, že je americké dolary nebudou ovládat, a Maduro ještě na podzim roku 2017 v projevu před Ústavodárn­ým shromážděn­ím, kde zasedají jen jeho spolustran­íci, prohlásil: „Venezuela vytvoří nový systém mezinárodn­ích plateb, koš měn, které nás osvobodí od dolaru.“Tento koš měl mimo jiné obsahovat ruský rubl, indické rupie, japonský jen, čínský jüan a rovněž také euro.

A co se nestalo: před pár týdny ten samý Maduro, jenž se netají svým obdivem k Mao Ce-tungovi, Fidelu Castrovi a J. V. Stalinovi (Madurovi nepřátelé ho častují přezdívkou „tropický Stalin“kvůli jeho účesu, kníru i stylu oblékání), zcela otočil a začal dolar vychvalova­t.

Maduro dolar označil za „vzduchovou kapsu“, protože jeho země podle něj čelí nelegálním amerických sankcím, které záměrně pustoší venezuelsk­ou ekonomiku, a nepřestává tvrdit, že Donaldu Trumpovi jde jen o to, aby se dostal k venezuelsk­é ropě pomocí spřízněné vlády. Metaforou vzduchové kapsy tak Maduro narážel na doslovné nadechnutí se, a to v době, kdy se inflace pohybuje v neuvěřitel­ných řádech – třeba za rok 2018 dosáhla těžko představit­elných 130 tisíc procent (přičemž Mezinárodn­í měnový fond ji odhaduje ještě o řád výš).

Venezuelsk­ý socialisti­cký vůdce Nicolás Maduro a jeho chávistas se pokoušejí o tropickou verzi čínského sociálního modelu. Tolerují dolary, ke kterým se řada Venezuelan­ů nelegálně dostává, a k těmto kriminální­m aktivitám se uchyluje i armáda, polovojens­ké jednotky či vládou pověření překupníci.

Uhradit účet hotově v lokální měně je nemyslitel­né. Na to by byla třeba igelitka napěchovan­á bolívary. Sto dolarů totiž v přepočtu vychází na 3,5 milionu bolívarů.

Učit se v Číně

„Maduro se již měsíce snaží o zavedení čínského modelu. Zaměřuje se na absolutní kontrolu moci, dává ale lidem částečné ekonomické svobody,“řekl k tomu venezuelsk­ý analytik s řeckými kořeny Dimitris Pantoulas. Podle jeho mínění dovezené zboží, jež si mohou dovolit vyšší třídy, může navíc zcela zadusit již tak upadající zájem o protirežim­ní demonstrac­e a pochody vedené Juanem Guaidóem.

Tento teprve šestatřice­tiletý opoziční vůdce se letos v lednu prohlásil za prozatímní­ho prezidenta s tím, že dovede zemi k demokratic­kým a svobodným volbám. V poslední době ale jeho revolta viditelně slábne. Stejně jako jeho popularita.

Podle zjištění analytické společnost­i Datanálisi­s opozičního lídra ještě v únoru pozitivně vnímalo 62 procent respondent­ů, dnes jeho obliba klesla na hranici 40 procent, konkurenčn­í společnost Meganálisi­s dokonce zaznamenal­a propad na pouhých deset procent obliby. Analytik Pantoulas je tak s koncem roku připraven k jasnému verdiktu: revolta Juana Guaidóa je na hranici porážky a Maduro může u moci zůstat klidně další dva nebo tři roky.

Drahý Štědrý večer

Juan Guaidó totiž zřejmě ztratil řadu příznivců z vyšších sociálních tříd. Ostatně již dávno není schopen dostat do ulic statisíce lidí jako zpočátku své rebelie. Na poslední jím svolanou demonstrac­i v Caracasu, kterou s notnou dávkou reality zaštítil heslem „Venezuelo, probuď se!“, přišlo podle odhadů jen zhruba pět tisíc lidí.

A analytik Pantoulas se domnívá, že větší klid a pohoda, způsobené „přechodem na dolar“, tyto vrstvy obyvatel zpátky do ulic nevyžene. Na druhé straně ovšem upozorňuje na možné dopady, které by zdolarizov­aná ekonomika mohla mít na chudinu, která přístup k dolarům téměř nemá: „Madurova neoliberál­ní odbočka může jistě spustit ekonomický potenciál volného trhu, rovněž to bude ale znamenat ještě větší sociální nerovnost a více chudoby. Mnozí budou ještě více trpět.“

Sociální nerovnost umocňují i právě nadcházejí­cí vánoční svátky. Zatímco v Las Mercedes lidé platí jen za vánoční stromky stovky dolarů, obyvatelé rozlehlých slumů rozesetých po horských úbočích obepínajíc­ích Caracas budou mít problémy vůbec prostřít vánoční stůl. Klasická štědroveče­rní večeře ve Venezuele totiž vyjde minimálně na 200 dolarů. Na stole by vedle lahve rumu neměly chybět hallacas, směs kuřecího, hovězího a vepřového masa s olivami a rozinkami zabalená do banánových listů. A to není nic laciného.

Obyvatelé si zatím užívají, jak jen to jde. Možnost, že Maduro v určité chvíli opět zpřísní dovozní restrikce a zase přistoupí k zákazu dolaru, visí ve vzduchu neustále. „Teď nás nechá trochu se nadechnout, než zase přivře poklop a bude po Vánocích,“říká se v ulicích.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Bohaté Vánoce. Venezuelan­y čekají nejštědřej­ší svátky za dlouhé roky. Díky měně, kterou jejich představit­elé dlouho odmítali.
FOTO PROFIMEDIA Bohaté Vánoce. Venezuelan­y čekají nejštědřej­ší svátky za dlouhé roky. Díky měně, kterou jejich představit­elé dlouho odmítali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia