Lidové noviny

Invaze robotickýc­h prduchů

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Exoskelet čili vnější kostru mívá hmyz nebo třeba korýši – pokrývá vnější stranu těla, poskytuje živočichov­i ochranu a hlavně tvoří pro tělo stabilní oporu. Stejným slovem však bývá označováno také zařízení, které technici vyvíjejí pro lidi. V podstatě to je konstrukce, kterou si člověk připne na tělo a jež mu pomáhá přenášet těžká břemena.

Asi nepřekvapí, že první nadějně vyhlížejíc­í přístroje vznikaly v režii armády, zejména té americké. Moderní voják potřebuje mít k dispozici účinné přenosné zbraně proti obrněným cílům i proti letadlům. Jenže když je má nosit s sebou v terénu, docela si užije. A k tomu si ještě samozřejmě musí nést své běžné ruční zbraně a nějaký ten proviant. Takže se mu to všechno docela pronese.

A tak už v šedesátých letech vyvíjela společnost General Electric pro americkou armádu exoskelet nazvaný Hardiman, zřejmě první, který měl doopravdy překonat hranice teorie a dostat se do praxe. Ale nedostal se. Zařízení samo o sobě vážilo asi 700 kilogramů, poháněla jej elektřina, hýbala s ním hydraulika a voják, který se do něj vsoukal, měl sice být schopen bez problémů zvednout 110 kilogramů, ale mohl se pohybovat jen rychlostí asi tří kilometrů za hodinu. Prostě, nebylo to ono. pro lyžaře a snowboardi­sty. Váží devět kilogramů a pomáhá jim vyvíjet větší sílu při pohybu.

Pro pracující důchodce

Skutečně funkční zařízení pro běžné lidi však pod názvem Every Muscle Suit nabízí japonská společnost Innophys, a to za cenu v přepočtu „jen“30 000 korun. Majiteli pomáhá snadno zvednout náklad o hmotnosti až 25 kilogramů. Není vybaveno žádnou elektronik­ou ani motory, nepotřebuj­e baterie. Využívá pneumatick­é „svaly“, které stačí napumpovat běžnou ruční pumpičkou. Váží proto jen asi čtyři kilogramy a uživatel si je nasazuje podobně jako batoh na záda.

Jak informuje časopis New Scientist, prodaly se už čtyři tisíce těchto exoskeletů. Odběrateli jsou zaměstnanc­i v továrně na whisky, kde jim přístroj pomáhá při zvedání těžkých sudů, pracovníci v potravinář­ském průmyslu, ve stavebnict­ví a zdravotní sestry pečující o staré lidi, které musejí zvedat.

Zájemci se však našli i tam, kde by je možná nikdo ani nečekal – mezi lidmi, kteří by už měli být v důchodu, ale nemohou opustit svou práci. Japonská populace

inzerce výrazně stárne, nyní už 28 procent obyvatel je ve věku 65 a více let. V důsledku toho je nedostatek některých pracovníků, zejména v manuálních oborech. Exoskelet umožňuje starším lidem, aby fyzické nároky práce ještě zvládli a vydrželi pracovat déle.

„Není moc na výběr, starší lidé musí zůstat na pracoviští­ch,“vysvětlil Daigo Orihara ze společnost­i Innophys reportérce New Scientistu.

„Jedním z našich klientů je rodinná farma, která pěstuje a prodává křen. Je to práce, jež vyžaduje zvedání těžkých nákladů. Otec rodiny je starší sedmdesáti let a už by se čekalo, že bude v důchodu. Ale on díky našemu exoskeletu stále pracuje,“popsal Daigo Orihara.

Je to ovšem z evropské perspektiv­y přece jen poněkud smutný výhled. Zařízení, které ulehčuje náročnou fyzickou práci, používané k tomu, aby lidé mohli pracovat i v pokročilém věku.

Japonsko se chystá zvýšit důchodový věk na sedmdesát let, protože mladých pracovníků je příliš málo, aby udrželi důchodový systém v chodu. No, a možná budeme tyto exoskelety brzy potřebovat i u nás...

Původně jej vyvíjeli pro vojáky, později i pro zaměstnanc­e v těžkém průmyslu nebo ve zdravotnic­tví. Teď se zdá, že exoskelet bude pomocníkem pro lidi, kteří už mají potíže s fyzickou prací, ale do důchodu ještě nemíří.

Otec rodiny je starší sedmdesáti let a už by se čekalo, že bude v důchodu. Ale on stále pracuje, díky našemu exoskeletu, popisuje japonský výrobce.

 ??  ??
 ??  ?? Zařízení japonské společnost­i Innophys pomůže svému majiteli snadno zvednout náklad o hmotnosti až pětadvacet kilogramů. Není vybaveno žádnou elektronik­ou, využívá
pneumatick­é „svaly“, které stačí napumpovat běžnou ruční pumpičkou. Váží proto pouze kolem
čtyř kilogramů.
V Japonsku se už prodává za cenu v přepočtu za 30 000 Kč, používají jej zaměstnanc­i v průmyslu, stavebnict­ví, zdravotní sestry, které zvedají pacienty, a také starší lidé, kteří by jinak už nezvládli svou těžkou fyzickou práci.
Zařízení japonské společnost­i Innophys pomůže svému majiteli snadno zvednout náklad o hmotnosti až pětadvacet kilogramů. Není vybaveno žádnou elektronik­ou, využívá pneumatick­é „svaly“, které stačí napumpovat běžnou ruční pumpičkou. Váží proto pouze kolem čtyř kilogramů. V Japonsku se už prodává za cenu v přepočtu za 30 000 Kč, používají jej zaměstnanc­i v průmyslu, stavebnict­ví, zdravotní sestry, které zvedají pacienty, a také starší lidé, kteří by jinak už nezvládli svou těžkou fyzickou práci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia