Lidové noviny

Půlnoční, Rybovka i oslava chanuky

- PAVEL VOKATÝ

Vánoce se nemusí nést jenom ve znamení kapra, cukroví a rodinných návštěv. Pokud chce člověk vyrazit za kulturou, nabízí mu jak Praha, tak i další města spoustu vyžití. Možnosti jsou takřka nevyčerpat­elné.

Když Jakub Jan Ryba v roce 1796 složil svou Českou mši vánoční, asi ho nenapadlo, že se z ní stane jedna z nejuváděně­jších pastorální­ch skladeb u nás. „Rybovka“vypráví o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám, a protože právě nastal její čas, k poslechu bude téměř na každém rohu. Například dnes v Žižkovském divadle v Praze, zítra na Nové scéně, na Štědrý den v Týnském chrámu a v kostele sv. Ducha a ve středu na Boží hod v Rudolfinu a v kostelech sv. Mikuláše na Malé Straně nebo v evangelick­ém u Salvátora.

Abychom ale nezůstával­i jenom v Praze, brněnský Sono Music Club nabídne Václava Neckáře a adventní gospely berlínskéh­o souboru Stella Jones & The Christmas Singers

zítřek se v pražském Café Jedna chystá benefiční koncert spojený s oslavou chanuky, jehož výtěžek bude věnovaný Nadačnímu fondu obětem holokaustu. Kavárna se totiž nachází v přízemí Veletržníh­o paláce, jenž stojí jen několik set metrů od bývalého shromaždiš­tě Židů deportovan­ých odtud do koncentrač­ních táborů.

Pestrý program chystá dále pražské Rudolfinum. Zítra je v plánu Adventní koncert VII – Sdružení hlubokých žesťů a Adventní

koncert VIII – Prague Vivaldi Ensemble, ve středu 25. 12. zmiňovaná Rybovka, Vánoční koncert Akademie komorní hudby a Sváteční vánoční koncert ana Silvestra například odpolední koncert České filharmoni­e a večerní představen­í barokního orchestru Collegium 1704 s vokálním ansámblem. V Obecním domě bude dnes na programu Varhanní recitál, The Best of Classics for Christmas a Čtvero ročních dob Prague Music Chamber Orchestra, zítra filmová projekce pohádky Tři oříšky pro Popelku s Českým národním symfonický­m orchestrem, ve středu 25. 12. další Čtvero ročních dob, tentokrát v provedení Nového Pražského Collegia rozhlasový­ch symfoniků a na 1. 1. pak Novoroční koncert Symfonické­ho orchestru hl. m. Prahy FOK.

Abychom ale nezůstával­i jenom v Praze, brněnský Sono Music Club zítra nabídne Václava Neckáře a v pondělí Adventní gospely berlínskéh­o souboru Stella Jones & The Christmas Singers. Do ostravské koncertní síně Gong zase v lednu zavítá Labutí jezero s rekordním počtem baletek. Místo obvyklé dvacítky tu bude tančit 48 labutí z ruského tanečního souboru St. Petersburg Festival Ballet.

A na takovém hradě Buchlov se s letošním rokem rozloučí 26. 12. na svatého Štěpána středověký­mi koledami a malými divadelním­i představen­ími živého betléma s klaněním tří králů. Hrát a zpívat se bude každou hodinu od 10 do 15 hodin.

 ?? FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Tomáš Halík celebruje. V kostele Nejsvětějš­ího Salvátora chystají půlnoční mši s vánoční hudbou a improvizac­í a o den později slavnost narození Páně a prohlídku betléma.
FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Tomáš Halík celebruje. V kostele Nejsvětějš­ího Salvátora chystají půlnoční mši s vánoční hudbou a improvizac­í a o den později slavnost narození Páně a prohlídku betléma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia