Lidové noviny

Vánoce 1989? Ještě zpolitizov­ané

- MICHAL BERNÁTH Celý rozhovor na www.lidovky.cz

PRAHA Před třiceti lety prožili Češi první „svobodné“Vánoce, na nastupujíc­í konzumní styl svátků si však tehdy teprve zvykali. Nejen o tom mluví v rozhovoru pro LN historik Martin Franc z Masarykova ústavu a Archivu věd Akademie věd ČR, jenž se zaměřuje na životní styl a konzum v socialisti­ckém Českoslove­nsku.

LN Lišily se nějak Vánoce 1989 z hlediska životního stylu od těch za socialismu?

Jiné byly v tom, že lidé už mohli svobodně vycestovat například do Rakouska. Ovšem směnit si mohli nejvýš 300 rakouských šilinků, za což se dala koupit maximálně nějaká drobnost. Vše tedy ještě běželo dle starých pořádků.

LN A co „domácí“výroba, například cukroví?

To se změnilo. Vánoce 1989 ještě byly hodně zpolitizov­ané. Někteří nadšenci zdobili cukroví značkou OF, tedy Občanské fórum. Objevil se i staronový recept na Masarykovo cukroví, což jsou placičky s oříšky.

LN Jak to tehdy bylo s cenami? Nebylo to tak, že lidé si mnohé z tehdejší nabídky nového zboží nemohli dovolit?

Právě naopak. Existovala poměrně velká část společnost­i, jež neměla kam ukládat své příjmy. Lidé totiž nemohli investovat a shromáždil­i tak vysoké zásoby peněz, aniž by věděli, co si s nimi počít. To je ostatně považováno za jeden z možných důvodů rychlosti přeměn po sametové revoluci. Právě tato vrstva společnost­i tlačila na přechod ke klasickému kapitalism­u, aby mohla investovat a své peníze dále zhodnotit.

LN V čem spočívaly největší skoky mezi Vánoci 1989 a 1990?

Nepochybně v tom, že v roce 1990 už solidně fungoval dovoz předtím těžko dostupného západního zboží. Ačkoliv ne vždy šlo o výrobky té nejvyšší kvality. Byla to však nutnost, aby mohly cenou konkurovat těm tuzemským. I tak měl rok 1990 ještě některé společné rysy s předlistop­adovým obdobím. Teprve po něm proběhla deregulace, tedy změny v oblasti cen, jež ovlivnily konzumní návyky obyvatelst­va i při přípravě vánočních svátků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia