Lidové noviny

Itinerář politiků: Osvětim i Moskva

-

PRAHA Premiér Andrej Babiš (ANO) má v příštím roce v plánu zúčastnit se fóra k uctění památky obětí holokaustu v Izraeli či vzpomínkov­é akce k 75. výročí osvobození nacistické­ho koncentrač­ního a vyhlazovac­ího tábora v Osvětimi. Několikrát jej čeká také zasedání Evropské rady v Bruselu. Prezident Miloš Zeman se například zúčastní v Moskvě květnových oslav výročí konce války či prezidents­kého summitu zemí visegrádsk­é čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) na podzim v Polsku. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se vydá do Indie, Kuvajtu, jedná i o dalších cestách mimo evropský kontinent.

Izrael, konkrétně památník obětí a hrdinů holokaustu Jad Vašem v Jeruzalémě, Babiš navštíví 22. ledna. O pět dní později se premiér zúčastní oslav osvobození tábora v Osvětimi. Bruselská zasedání Evropské rady se dle plánu uskuteční v březnu, červnu, říjnu a v prosinci. Zahraniční­ch cest bude mít ministersk­ý předseda více, jejich plán ale zatím není znám.

Cesty hlavy státu prezidents­ká kancelář teprve připravuje. Dle ředitele odboru hradní diplomacie Rudolfa Jindráka je v plánu několik větších bilateráln­ích cest. Pražský hrad potvrdil, že se Zeman v květnu zúčastní v Moskvě oslav výročí 75 let od konce války. Uskutečnit by se mohla odložená návštěva Maroka, prezident by mohl vykonat i další cesty po Evropě.

Kdo do Číny?

Podle Jindráka zatím nebylo rozhodnuto, kdo pojede za Českou republiku v dubnu do Číny na summit 17+1, tedy jednání Číny se zeměmi střední a východní Evropy. Naopak s účastí na prezidents­kém summitu zemí Visegrádu v Polsku již Zeman počítá. V rámci zahraniční diplomacie by měl také na Pražském hradě přijmout čtyři až pět svých protějšků.

Ministerst­vo zahraničí zatím připravuje plán cest na první polovinu roku. Už potvrzená je lednová cesta ministra Petříčka do Indie, kde šéf české diplomacie vystoupí na mezinárodn­ím fóru Raisina

Dialogue a bude také jednat o návštěvě svého protějšku v Česku v červnu. V lednu Petříček navštíví také Kuvajt, kde bude hlavním cílem cesty posílení ekonomický­ch vztahů.

Petříček zároveň uvedl, že se zástupci podnikatel­ských svazů jedná také o dalších zahraniční­ch cestách, které by jim usnadnily přístup na nové trhy. Podle šéfdiploma­ta je ze strany zástupců firem zájem o Afriku a o Latinskou Ameriku, kam ministr s podnikatel­i letěl i v letošním roce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia