Lidové noviny

Židé slaví 30 let svobodné chanuky

-

sedm dní budou Židé zapalovat ty další, a připomínat si tak zázrak starý víc jak dva tisíce let, kdy povstali Makabejští.

Letos si však židovská komunita v Praze připomíná ještě jednu věc. Třicet let svobodného židovského života v českých zemích.

K oslavám se včera sešly stovky lidí na pražském Palachově náměstí. Kromě zapálení první svíce se účastníci veselili, zpívali a tancovali.

Setkání uspořádalo hnutí chabad, což je jedna z největších větví ortodoxníh­o židovského chasidismu. Chabad má v Praze stovky přívrženců, celá pražská židovská obec pak na dva tisíce členů. „Česká židovská komunita má chanuku ráda. Je srozumitel­ná i pro ty, kteří příliš nežijí náboženský­m životem. Letos bude i určitým symbolem generační výměny,“řekl LN bývalý předseda Židovské obce v Praze Tomáš Jelínek. Za třicet let podle něj vznikla nová generace, která zakládá další rodiny.

V první den chanuky se scházejí Židé v Praze už od roku 1998. Za začátku jejich kroky vedly na

Malý rynek kousek od Staroměsts­kého náměstí. Teď už několik let míří na náměstí Jana Palacha.

Opět veřejně

Podle starých textů se má svátek světel slavit veřejně, svíce by měly být vidět. Ve středověku s ohledem na pogromy ale převážilo jeho prožívání v soukromí.

„Bylo to hnutí chabad, které začalo v minulém století organizova­t veřejné chanuky, které dnes stojí ve většině hlavních měst po celém světě. Chanuka se tak vrátila do veřejného prostoru, jak to má být,“vysvětluje Jelínek. Chabad tak učinil i v Česku, kde se o to postaral rabín Manis Barash, který se se svou rodinou přistěhova­l do Prahy v roce 1996 právě proto, aby tady pobočku chabadu založil.

Židovský svátek si včera připomněli i v pražských Bubnech. Symbolicky. Právě odsud odjížděly za druhé světové války transporty Židů do koncentrač­ních táborů. První svíci v Bubnech zapálil vrchní zemský rabín Karol Sidon.

Svátek chanuky se dává často do spojitosti s křesťanský­mi vánocemi, protože se odehrává jen chvíli před nimi. Původ má ale jiný. Před dvěma tisíciletí­mi povstali Židé proti cizí nadvládě a politickém­u a náboženské­mu útisku. Povstalcům se začalo říkat Makabejští. Přesto, že byli v menšině, nepřátele porazili. Když vstoupili do jeruzaléms­kého Chrámu a chtěli zapálit posvátná světla, zjistili, že je tam jen jedna nádoba s čistým olejem. Nakonec se staly zázraky dva – kromě toho, že Makabejští vyhráli, z toho mála oleje, co zbyl, hořely svíce celých osm dní.

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Svátek světel. Oslavy osmidenníh­o židovského svátku chanuka začaly včera v Praze rozsvěcení­m světel na osmiramenn­ých svícnech, vzpomínání­m na oběti holokaustu i zpěvem a tancem. Vlevo nahoře rabín Manis Barash (vlevo) rozžíná světlo na velké menoře na Palachově náměstí. Dole je se synem a vedle hrají a tančí muži v pražském centru ortodoxníh­o hnutí chabad na Starém Městě.
ELIŠKA NOVÁ
FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Svátek světel. Oslavy osmidenníh­o židovského svátku chanuka začaly včera v Praze rozsvěcení­m světel na osmiramenn­ých svícnech, vzpomínání­m na oběti holokaustu i zpěvem a tancem. Vlevo nahoře rabín Manis Barash (vlevo) rozžíná světlo na velké menoře na Palachově náměstí. Dole je se synem a vedle hrají a tančí muži v pražském centru ortodoxníh­o hnutí chabad na Starém Městě. ELIŠKA NOVÁ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia