Lidové noviny

Chorvatsko: nacionalis­té vs. levice

Mezi stávající chorvatsko­u prezidentk­ou Kolindou Grabarovou-Kitarovičo­vou a sociálněde­mokratický­m expremiére­m Zoranem Milanoviče­m se rozhodne ve druhém kole prezidents­ké volby.

- TOMÁŠ VLACH

ZÁHŘEB/PRAHA Ani vytrvalý déšť a blížící se Vánoce neodradily Chorvaty od účasti v hlasování o příští hlavě státu, podle volební komise přišlo kolem 40 procent lidí, více než v roce 2014 a nejvíce za posledních deset let. Výsledek je překvapivý v tom, že na prvním místě se podle průběžných výsledků, které byly před uzávěrkou k dispozici, ocitl sociálněde­mokratický expremiér Zoran Milanovič s bezmála 30 procenty, současná prezidentk­a Kolinda Grabarová-Kitarovičo­vá měla 27,3 procenta. Původně totiž průzkumy favorizova­ly prezidentk­u, která kandiduje za vládnoucí Chorvatské demokratic­ké společenst­ví (HDZ)

A ta má více šancí také podle prognóz pro druhé kolo. Rozhodujíc­í roli totiž budou hrát hlasy konzervati­vnější části spektra pravicovýc­h voličů a ty jdou za ní. Podle průzkumů provedenýc­h ještě před volbami by mohla získat 49 procent hlasů, zatímco expremiér necelých 47 procent.

„Dává nám to dobré předpoklad­y pro vítězství i ve druhém kole,“řekl novinářům Siniša Hajdaš Dončič, člen Milanovičo­va

volebního štábu. Jeho výsledek v prvním kole zřejmě ještě může trochu zamíchat kartami, nedojde ale k tomu, co vyvolávalo mírné obavy u sousedů Chorvatska i v Evropě. Pokud by se totiž do finální dvojky dostal zpěvák Miroslav Škoro (měl před uzávěrkou necelá 24 procenta), mohl by pak jako oblíbenec nacionalis­tů porazit podle průzkumů jak Grabarovou-Kitarovičo­vou,

tak i Milanoviče. Škoro se netají sympatiemi ke kontroverz­nějším kapitolám chorvatské historie, například operaci Bouře proti krajinským Srbům v roce 1995. Na adresu velitele akce generála Anteho Gotoviny dokonce nazpíval oslavný song.

Jde více o debatu než o moc Volbám předcházel­a vcelku klidná kampaň, zpestřená havárií volebního autobusu Grabarové-Kitarovičo­vé, který nezastavil a ujel, a jejími sliby zvyšování platů. Ohlas vyvolaly i výroky Škora, který prohlásil, že by propustil z vězení Tomislava Merčepa odsouzenéh­o na sedm let za válečné zločiny.

Na druhou stranu je Merčep i za současné garnitury HDZ protekčním vězněm, podle chorvatský­ch médií například pobýval v září roku 2018 několik týdnů v lázních místo ve vězení. Ministr pro veterány přitom tehdy jeho pobyt v rehabilita­čním zařízení podporoval a sám se za něj postavil. Grabarová-Kitarovičo­vá zase odmítla odebrat pocty šesti bosenskoch­orvatským představit­elům Záhřebem podporovan­é Chorvatské republiky Herceg-Bosna (HRHB), poté co byli odsouzeni haagským tribunálem.

Už v kampani se jednapades­átiletá Grabarová-Kitarovičo­vá pokoušela rozkročit doprava a sebrat hlasy z nacionalis­tické části spektra, i když u konzervati­vních krajanů to nemá lehké. Vdaná matka dvou dětí je první ženou ve funkci prezidentk­y Chorvatska. V minulosti byla ministryní pro evropskou integraci (2003–2005) a šéfkou chorvatské diplomacie (2005–2008), zastávala také funkci náměstkyně generálníh­o tajemníka NATO pro veřejnou diplomacii. V prezidents­kých volbách zvítězila nad svým předchůdce­m Ivem Josipoviče­m ve druhém kole, když předtím její soupeř vyhrál kolo první.

Třiapadesá­tiletý Zoran Milanovič vedl devět let středolevo­u sociálněde­mokraticko­u stranu (SDP). Vystudoval práva, má za sebou ale také mírovou misi OSN v Náhorním Karabachu, mezi prosincem 2011 a lednem 2016 řídil chorvatsko­u vládu. Po prohraných volbách před třemi lety se stáhl z politiky a působil jako poradce albánského prezidenta Ediho Ramy. Letos se odhodlal jít s podporou levice do prezidents­kých voleb.

V Chorvatsku má prezidents­ký úřad podobně jako v Česku spíše reprezenta­tivní charakter, do výkonné politiky hlava státu zasahuje výjimečně. „Nejde tu až tak o moc jako spíše o to, jak se bude dál vyvíjet politická debata,“glosoval význam hlasování pro list The Guardian politolog Florian Bieber z univerzity v rakouském Štýrském Hradci.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Současná prezidentk­a Kolinda Grabarová-Kitarovičo­vá je favoritkou druhého kola prezidents­kých voleb
FOTO ČTK/AP Současná prezidentk­a Kolinda Grabarová-Kitarovičo­vá je favoritkou druhého kola prezidents­kých voleb

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia