Lidové noviny

Němci si oblíbili „keňské koalice“

- ROBERT SCHUSTER

DRÁŽĎANY/PRAHA Sasko je po Braniborsk­u a Sasku-Anhaltsku další východoněm­eckou spolkovou zemí, kde vznikla v minulých dnech takzvaná „keňská koalice“. Jedná se o vládní spojenectv­í pojmenovan­é podle barevných symbolů zúčastněný­ch stran, které připomínaj­í vlajku východoafr­ického státu: křesťanský­ch demokratů (černá), sociálních demokratů (červená) a Zelených. Saský premiér Michael Kretschmer, který vyhrál zemské volby z 1. září, mohl být pouze díky podobné koalici koncem minulého týdne znovu potvrzen v čele vlády. Dosud vládl se sociálními demokraty (SPD), ale po podzimních volbách museli začít vyjednávat s třetím partnerem, se Zelenými. A to přesto, že to v Sasku mezi křesťanský­mi demokraty (CDU) a Zelenými v minulosti hodně jiskřilo. Obě strany se dokázaly přít prakticky o čemkoli: počínaje přípustnos­tí umělých hnojiv a pesticidů v zemědělstv­í přes obsah školních osnov až po optimální počet policistů v Sasku. V poslední době pak šlo hlavně o budoucnost hnědouheln­ých šachet v souvislost­i s bojem za ochranu klimatu.

Teď se najednou dokázaly CDU, SPD a Zelení dohodnout na společném vládnutí. Budou ale čelit silné opozici v podobě protimigra­ční Alternativ­y pro Německo (AfD). Jí se už při zářijových volbách podařilo úspěšně proniknout mezi voliče křesťanský­ch demokratů, a to příslibem prosazovat „věrohodnou pravicovou“politiku. Nová koalice, kterou nyní musela CDU se Zelenými uzavřít, proto zřejmě Alternativ­ě zajistí další přísun hlasů z pravé části spektra. Hodně ale také bude záviset na tom, jak moc jednotná nová vláda bude a kolik z jejího ambiciózní­ho programu se jí nakonec podaří uvést do praxe.

Obr na hliněných nohou Skutečnost, že „keňská koalice“může leckdy připomínat politickéh­o obra na hliněných nohou, se nedávno ukázalo v Sasku-Anhaltsku. V této spolkové zemi vznikla společná vláda CDU, SPD a Zelených už před čtyřmi lety a tehdy to byla v celém Německu úplná premiéra. Zároveň už tenkrát byla patrná účelovost celého spojenectv­í: Sasko-Anhaltsko bylo totiž prvním německým regionem, v němž dostala AfD necelých 25 procent hlasů.

Dlouho se zdálo, že vláda v Sasku-Anhaltsku si uvědomuje svou zodpovědno­st a modelový charakter, takže fungovala bez větších zádrhelů. Jak moc jsou ale nervy v rámci „keňské koalice“napnuté, ukázaly dvě epizody z nedávné doby. Odhalily hlavně, jak křehký je mír mezi CDU a Zelenými. Tamní ministr vnitra a Holger Stahlknech­t, který je současně šéfem křesťanský­ch demokratů v této spolkové zemi, chtěl jako svého náměstka jmenovat předáka jedné ze stavovskýc­h organizací německé policie, Rainera Wendta. Ten se v minulosti vyjadřoval kriticky k migrační police kancléřky Angely Merkelové a upozorňova­l například na souvislost mezi nárůstem kriminalit­y a příchodem běženců do země. Stahlknech­t chtěl jeho jmenováním vyjít vstříc pravicovém­u křídlu CDU. Nakonec ale od toho musel upustit, protože Zelení hrozili odchodem z vlády. Po několika týdnech se opakovalo něco podobného. Vyšlo najevo, že 29letý místní politik CDU Robert Möritz měl v minulosti blízko k neonacistů­m. Svědčí o tom to, že má na předloktí vytetované tak zvané černé slunce, jež bylo kdysi okultistic­kým symbolem nacistický­ch oddílů SS a dodnes ho hojně užívají neonacisté. I tady Zelení požadovali, aby buď CDU Möritze vyloučila, anebo oni odejdou z vlády. Křesťanští demokraté nejprve váhali, pak ale jejich dilema vyřešil samotný Möritz, když se minulý týden rozhodl odejít.

Výrazné volební úspěchy protimigra­ční Alternativ­y pro Německo (AfD) nutí ostatní německé strany k vytváření široce rozkročený­ch vlád. Mají sice drtivou převahu v parlamente­ch, ale při sebemenším sporu se mohou hroutit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia