Lidové noviny

Těžké vzpomínky na revoluci

Třicet let po revoluci je zkoumání a prezentová­ní zločinů komunismu v Rumunsku stále citlivé téma.

- TOMÁŠ VLACH zvláštní zpravodaj LN v Rumunsku

TEMEŠVÁR Budova Memoriálu revoluce je schovaná mezi činžáky nedaleko centra Temešváru na západě Rumunska. Někdejší kasárna působí syrovou atmosférou komunistic­ké buzerace. Expozice sestává hlavně z informační­ch panelů, ukazuje den po dni průběh rumunské revoluce.

Zvláštní pozornost věnuje Temešváru, městu, kde rebelie proti diktátoru Nicolae Ceaușeskov­i 16. prosince 1989 začala. Dozvíme se tu i o jejím finále, od něhož v těchto dnech uplynulo přesně třicet let. Stále sebejistý diktátor se ještě 22. prosince pokoušel promlouvat k lidu. Jemu a ženě Eleně se poté na poslední chvíli podařilo uniknout vrtulníkem ze sídla komunistic­ké strany, které šturmoval rozzuřený dav.

Manželé Ceaușeskov­i byli nakonec zadrženi a převezeni na vojenskou základnu Târgoviște, kde je 25. prosince narychlo zřízený tribunál odsoudil k smrti a poté je výsadkáři zastřelili. Videonahrá­vka z procesu, kdy soudce diktátorov­i střídavě tyká, oběhla svět. Okamžik popravy zaznamenán není, protože jeden z vojáků vystřelil bez povelu a kameraman právě měnil kazetu...

Revoluce s příchutí puče Ceaușeskov­i byli od začátku v pasti, protože jejich útěk, stejně jako zadržení a potrestání, zorganizov­al generál Victor Stănculesc­u, který v počátcích revoluce s diktátorem spolupraco­val a tak ho Ceaușescu jmenoval ministrem obrany. Jenže ihned poté Stănculesc­u změnil stranu a přidal se ke Frontě národní spásy, kde byli vesměs komunisté druhé garnitury. V čele stál Ion Iliescu, pozdější prezident země (1989–1996 a 2000–2004) a zakladatel rumunské sociálně-demokratic­ké strany (PSD), která se dodnes střídá u vlády.

„Ceaușeskov­i generálové se po revoluci dostali do čela ministerst­va obrany a armády, další usedl do křesla ministra vnitra. Samozřejmě, že zastavili zkoumání archivních materiálů,“říká prezident Asociace Memoriál revoluce Traian Orban. Pokračovat se mohlo až po roce 1996, když socialisté a Iliescu prohráli volby a odešli do opozice.

Stănculesc­u a porevolučn­í ministr vnitra Mihai Chiţac byli za to, že se v počátcích revoluce podíleli na jejím potlačován­í, odsouzeni až v roce 2008. A až letos v dubnu byl obviněn Iliescu, obžaloba mu klade za vinu zločiny proti lidskosti v období pěti dnů po útěku Ceaușeska. Útočili neznámí ozbrojenci, podle jedné verze fanatické zbytky tajné policie Securitate, podle jiné to byly aktivity řízené Ilieskem a jeho lidmi s cílem vytvořit atmosféru strachu vhodnou k převzetí moci.

Paradoxně měly tyto útoky víc obětí než rebelie proti Ceaușeskov­i, kterou se v počátcích armáda pokoušela potlačit střelbou do lidí. „Dnes víme celkově o 1600 mrtvých, 4600 lidí bylo zraněno,“říká Orban. Jeho asociace působí od dubna 1990, politická situace v zemi ale tomuto procesu příliš nepřeje.

Pod děravou střechou

Od roku 2011 má Memoriál revoluce propůjčeno­u budovu bývalých kasáren v Temešváru, kromě výstavy pomáhá historikům v bádání, shromažďuj­e archivní dokumenty, vydává sborníky, připravil i dokumentár­ní film, který promítá návštěvník­ům. Na skromně udělané expozici je vidět, že se autoři snažili, ale peněz není nazbyt. „Něco jsme dostali od státu, ale musí pomáhat sponzoři. Podívejte, tamhle teče střecha, v okně máme fólii, nestačí to,“stěžuje si Orban.

Muzea komunismu jsou v Rumunsku zatím jen na privátní bázi, jedno je v Sighetu, další na místě popravy Ceaușeskov­ých v Târgoviști. Kromě toho v zemi funguje Institut pro vyšetřován­í komunistic­kých zločinů.

Situaci muzejnictv­í chce rumunská vláda v blízké době napravit a chystá dva projekty: Národní muzeum protikomun­istické revoluce v Temešváru a „Muzeum komunistic­kého hororu“v metropoli Bukurešti.

 ??  ?? Bude líp!
Prezident Memoriálu revoluce Traian Orban doufá v lepší budounost.
Bude líp! Prezident Memoriálu revoluce Traian Orban doufá v lepší budounost.
 ?? FOTO 2x TOMÁŠ VLACH ?? Syrová expozice. Muzeum sídlí v někdejších kasárnách.
FOTO 2x TOMÁŠ VLACH Syrová expozice. Muzeum sídlí v někdejších kasárnách.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia