Lidové noviny

Banksy v Betlémě imitoval vánoční scénu

-

BETLÉM Britský sprejer Banksy připomenul Vánoce a také situaci Palestinců svým novým dílem v Betlémě. V pátek tam odhalili v jeho nepřítomno­sti dílo s názvem Betlémská jizva.

Scéna svaté rodiny s jesličkami je instalován­a u repliky betonové zdi dělící Betlém od Izraele a provrtané střelou. Betlém, který leží na palestinsk­ém západním břehu Jordánu, je podle křesťanů rodištěm Ježíše Krista a nyní v něm vrcholí přípravy na vánoční oslavy.

Scéna Narození Páně byla instalován­a u vchodu do hotelu, jenž stojí přímo u betonových panelů zdi, kterou zdobí Banksyho tvorba podobně jako interiér hotelu. The Walled Off Hotel Banksy vyzdobil v roce 2017. Okna pokojů směřují právě na zeď.

Nová kreace sestává ze stolku, na němž postavičku ležícího malého dítěte obklopují Josef a Marie, a vedle nich po každé straně leží kráva a osel. Stolek je těsně u betonové zdi a nápisy za scénou vyzývají k míru a lásce. Prostřední panel nahoře nad výjevem je prostřelen a jizvy v betonu kolem něj připomínaj­í vánoční hvězdu.

Ředitel hotelu Visám Salsa řekl, že Betlémská jizva je symbol „hanby, jež se týká těch, kdo podporují nelegální (izraelskou) okupaci“. Izrael Západní břeh obsadil ve válce v roce 1967. V roce 2002 začal kolem tohoto území stavět zeď z betonových bloků vysokých několik metrů a zdůvodnil to bezpečnost­ní situací. Mezinárodn­í soudní dvůr konstrukci označil za nelegální.

Banksy se už delší dobu inspiruje situací na palestinsk­ých územích a jesličky u zdi jsou jeho novým příspěvkem. „Je to úžasný a odlišný způsob, jak mluvit o Betlému a přinutit lidi přemýšlet o tom, jak tady žijeme,“řekl Salsa.Banksyho graffiti se začaly v Británii objevovat v roce 2003, do Betléma se umělec vydal v roce 2007 a zanechal za sebou několik maleb na bezpečnost­ní zdi. čtk

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jizva z Betléma.
Tak se jmenuje Banksyho nová kritická instalace upozorňují­cí na situaci Palestinců.
FOTO ČTK/AP Jizva z Betléma. Tak se jmenuje Banksyho nová kritická instalace upozorňují­cí na situaci Palestinců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia