Lidové noviny

Ubu, Putin, vyhazovač a jedna žena

- RADIM KOPÁČ

Co třeba komiks? V Argu nachystali další bichli Alejandra Jodorowské­ho, tentokrát v souzvuku s jistým Boucqem. Kniha se jmenuje Bouncer, česky „vyhazovač“, a roubuje Jodorowské­ho typickou psychomagi­i na kulisy a zákony amerického Západu na konci války Severu proti Jihu. Hrdina prochází kruhy zasvěcení, zraje jak víno – a svou rychlou rukou a dobře tasenými kolty řeší jedny nesnáze za druhými. Láska a smrt, zločin a trest, ale i motivy dvojnictví, fyzického i psychickéh­o zohavení, extrémního násilí. Prostě zakázané, pudově nabité zóny, kam by rád nakouknul každý.

Anebo něco pro děti? Těm otrlejším by mohla slušet Hororová čítanka, kterou pro nakladatel­ství

Meander sestavil Jan Nejedlý. Základnou je městský folklor, všechny ty nastokrát promleté a omleté historky typu „jedna paní povídala“. A výsledkem pak série drasťáků a krváků, brutalitek a ukrutností, kdy staccato hrůzou cvakajícíc­h zubů přerušuje smích, legranda, vtipy. Něco Nejedlý posbíral v terénu, jindy si posloužil z kolekcí Petra Janečka nebo Adama Votruby. Na výsledku to ale nic nemění: S úsměvem jde všechno líp. I život, který je někdy jeden velký děs, notabene završený smrtí.

Foglar na hrad!

Letos v lednu to bylo dvacet let, co zemřel Jaroslav Foglar, legendární Jestřáb a „rychlý šíp“. V Albatrosu mu začali znovu vydávat sebrané spisy; zatím vyšly čtyři kousky (Záhada hlavolamu, Chata v Jezerní kotlině, Hoši od Bobří řeky, Dobrodružs­tví v Zemi nikoho), vyzdobené zbrusu novými ilustracem­i (Jiří Grus, Pavel Čech, Ester Kuchynková, Jindřich Janíček). A funguje to výborně, jádro Foglarovýc­h fikčních světů je věčné: nejdřív magicky založená sebekultiv­ace po vzoru výše zmíněného Jodorowské­ho, pak boj za dobrou věc. Kdyby šel Foglar do politiky, bylo by na světě líp.

A teď chvilka poezie. Jiří Dynka vydal v Druhém městě Pomor, svou jubilejní, desátou knihu. Dynka je fenomén: poezii by neměnil za nic na světě, podřídil jí celý svůj život. Ponořil se do veršů, aby nemusel křičet o pomoc. A z hlubin vlastní zkušenosti, žité v soustředný­ch pražských kruzích, vytahuje na světlo řečový experiment, kde to drhne, kde se to cyklí, kde se obsedantně variuje a zpřesňuje. A kde se taky pochybuje. Dynka je dědic minulého (od Mallarméa po Celana), ale mluví trhanou řečí internetu. Nebo parodie na internet – a vůbec všecko, co je umělé, neautentic­ké, falešné? Každopádně zážitek; hluboký a dlouho doznívajíc­í.

Próza? Co třeba Veronika Bendová a její Vytěženej kraj (Fra)?

Prototypic­ká „road“literatura. Dva, co jsou spíš od sebe než spolu, vyjíždějí na sever Čech hledat ideální kulisy pro film. A nacházejí daleko víc, než by chtěli: rozervanou tvář i paměť kraje, kde byl odjakživa doma jak český, tak německý živel. A kudy se bolestně přehnaly vlny hitlerismu i stalinismu. Jako by krajina zrcadlila jejich okoralé, zraněné duše. Jako by se jim zadřela skrz kůži rovnou do morku kostí. I Bendová má spadeno na málem melodramat­ický happy end: plánovaný film se sice bude točit jinde, ale na rubu pracovní ztráty je životní výhra.

Podle vzoru Gogola a Poea Kudy dál? Ve Větrných mlýnech vydali výbor z povídek Ljudmily Petruševsk­é. Ta kniha má neslitovně dlouhý titul: Byla jednou jedna žena, která chtěla zabít sousedovo dítě. Začíná se přehledně, kapesními horory pro všední den. Těžiště je ale v rozsáhlejš­ích povídkách přeludného, zvláštně vykloubené­ho typu. Příbuznost­i jdou od Gogolových Večerů na samotě u Dikaňky přes Edgara Poea nebo Julia Cortázara po filmové světy Davida Lynche. Život si u Petruševsk­é rozumí se smrtí, se snem, s minulostí – i s kritickými podtexty, které dnešní i včerejší Rusko malují v „barvách chorobných“.

Dnešnímu Rusku se věnuje taky politolog Mark Galeotti ve své eseji Musíme si promluvit o Putinovi (vydala Paseka). Víc než vědecká práce je to pobavené, ale poctivé zamyšlení nad jednou mentalitou, která zamrzla vývojově někde v hlubokém dětství. Chudému klukovi všichni ubližovali, a tak si ten kluk usmyslel, že až jednou povyroste, všem se pomstí. Baví ho to dodnes. Putin z knížky vystupuje jako politování­hodný zajatec vlastního bludu, pomlácený judista, kterého z tatami postaví na nohy jen další koktejl namíchaný z manipulací, lží a fám. Čte se to skvěle, ale je tu jeden problém: Putin není postava z hororové fikce, Putin je součást globální reality.

A nakonec něco méně tragického: sedm set stránek divadelníc­h a rozhlasový­ch her Josefa Kainara Ubu se vrací a jiné hry (vydala Akropolis). Kainar má sice v dějinách české literatury místo jako ten, kdo zbásnil dohola stříhaného „malého chlapečka“(zhudebněné­ho Vladimírem Mišíkem), ale v jeho díle zněly i jiné tóny. Hlavně po druhé válce, kdy psal dramata na notu Alfreda Jarryho, otce patafyziky a vynálezce literární figury krále Ubu – směšného mocipána, karikatury všech vládců minulých i budoucích. V knize nabízí taky parodii na Spejbla a Hurvínka, kteří vedou řeč o poezii: „Všechna sláva polní tráva, / ale house kouše páva. / Hyjé! Bum!“Hezké Vánoce!

„Brusle, či kožíšek? – co komu k Vánocům? Alespoň morčátko… Budiž dnes přáno snům“. Tak rýmuje klasik české neodekaden­ce Jiří H. Krchovský. Jenže ten letos novou knížku nevydal. Takže jakou literaturu na poslední chvíli komu k Vánocům?

 ?? REPRO ALBATROS ?? Záhada hlavolamu 2019. podle Jiřího Gruse.
Rychlé šípy
REPRO ALBATROS Záhada hlavolamu 2019. podle Jiřího Gruse. Rychlé šípy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia