Lidové noviny

Houslařská dílna je splněným snem

- EVA PODROUŽEK FRYŠAROVÁ LUBY, Chebsko

Enormně pracovitý, stále nadšený, úspěšný a přitom velmi skromný. Tak by se dal ve zkratce popsat dvaašedesá­tiletý Josef Holiš, jeden ze zakladatel­ů západočesk­é společnost­i Akord Kvint. O svém podnikání a životní filozofii dokáže rozprávět dlouhé hodiny. A že byl ještě nedávno ředitelem, který vede dvaadvacet zaměstnanc­ů? Rozhodně byste nepotkali vážného manažera v obleku za laptopem. Není mu cizí nastoupit na dílnu a kupříkladu roztřídit krky k houslím a violám. A pokud není zbytí, klidně pomůže s úklidem.

„V management­u jsme tři rodinní příslušníc­i a každý jsme zvyklí dělat úplně všechno. Je to dáno jednak naší velikostí, ale především tím, že nechceme a nemůžeme ztratit přímý vztah k výslednému produktu a jeho kvalitě,“říká. Řídit výrobu houslí přitom podle něj není nic snadného, bez bohatých zkušeností se to neobejde.

Tóny javoru a smrku

Jak se rozpovídá, nezaintere­sovanému posluchači z toho jde hlava kolem. „Nejdříve je třeba nakoupit dřevo. Samozřejmě s tónovými vlastnostm­i, horský javor a smrk. Ale máme javorové přířezy hladké, s lehkým fládrem (přirozená kresba struktury dřeva – pozn. red.), fládrem, pěkným fládrem, velmi pěkným fládrem, mistrovský materiál. Analogicky u smrku. Ebenové hmatníky. Pak velikosti houslí: šestnáctin­ka, osminka, čtvrtka, půlka, tříčtvrtka, celé. Violy to samé – deset inchů (česky palec – pozn. red.), dvanáct, třináct, čtrnáct, patnáct, patnáct a půl, šestnáct, šestnáct a půl. Cella, kontrabasy. Do toho děláme různé modely: Stradivari, Guarneri, Maggini a různé kvalitativ­ní úrovně: školní, studentské, koncertní, polomistro­vské a individuál­ně zhotovené nástroje. Každý má jinou technologi­i výroby, jiné součástky, jinou kvalitu materiálu, jinou povrchovou úpravu a jiné detaily.“

Josef Holiš přiznává, že je idealista a snílek, považuje to ovšem za jeden z předpoklad­ů úspěchu. Oblíbil si citát z Exupéryho Citadely: „Aby se nám mohlo zdát ve snu o stromě obsypaném květy, musí nejdříve někde stát strom. A aby mohl být člověk šťastný, musí se nejprve stát člověkem.“

Přestože je podnikatel­em, není pro něj na prvním místě růst zisku. Za daleko důležitějš­í považuje dobré vztahy se zaměstnanc­i a obchodními partnery. „Když jsem byl malý kluk, četl jsem hodně a rád knížky, kde dobro vítězí nad zlem a uskuteční velké věci, a snil jsem. Když chcete něco vytvořit, musíte mít sny. Já je mám pořád, ať dělám cokoliv a pořád přemýšlím, jak udělat věci lépe.“

Na základní škole se přitom špatně učil, nejradši utíkal do svého světa. Probuzení přišlo až rok dva před dovršením plnoletost­i. „Začal jsem se učit houslařem a získal pocit, že bych chtěl něco dokázat, najednou jsem po vědomostec­h prahl,“vzpomíná. Inspiroval jej vynikající kantor, jako ze starého filmu. Toužil se stát jeho nástupcem a učit odborné předměty na houslařské škole.

Poté si doplnil vzdělání na střední odborné škole výroby hudebních nástrojů. Nakonec si vysnil, že jednou bude ředitelem, a tak jeho kroky vedly na vysokou školu dřevařskou se zaměřením na technologi­i zpracování dřeva. V socialisti­ckém podniku Cremona prošel téměř všemi pozicemi, aby byl po revoluci jmenován technickým ředitelem. Jenže po privatizac­i fabriky se s vedením neshodl a odešel s vizí dělat si věci po svém. Vzorem se mu stali jeho první němečtí partneři.

A možná ještě jedno Holišovo podnikatel­ské krédo: „Každý den tu úplně obyčejně odvedeme práci, která je potřeba k tomu, aby nás na jedné straně dílo bavilo, a co je ještě podstatněj­ší, neprodával­i jsme něco, co jako housle pouze vypadá, ale to, co bude plnit službu, jež se od houslí očekává. Zní to jako banalita, ale když si dnes koupím například boty, musím se smířit s tím, že vydrží půl roku, zatímco můj děda se v nich oženil a také ho v nich pochovali.“Vstupní materiály proto nakupuje z nejlepších zdrojů, například z Německa, Francie či Rakouska.

Na světové špičce

Akord Kvint se dnes řadí mezi hrstku nejlépe hodnocenýc­h houslařský­ch manufaktur na světě. „Když jsem začínal a šel jsem po světovém veletrhu, šeptali jsme si o celebritác­h. To je Günter, to je Anthony – všichni jsme je obdivovali. A dnes, když takový veletrh navštíví moji synové, ostatní si špitají, to jsou Holišovi kluci. To je nádhera! Ne, že bych potřeboval být celebritou, ale když si odžijete celý ten příběh, připočtete pohnutou historii našeho regionu a cítíte to srdcem a když obdivujete někoho, kdo něčeho dosáhl, vidíte se v něm, přebíráte jeho zvyky a pak se sám ve své branži stanete předmětem obdivu, značí to, že vaše dílo asi není úplně špatné. A to je velmi příjemné,“říká.

Vše, co Holišovi vydělají, vracejí zpátky do firmy. Na každou sezonu je kromě rozpisu vizí společnost­i vytvořen plán cash flow s přesností na sto korun. Nejspíš také díky takové filozofii se rodinné firmě roku 2019 daří – zatímco za rok 2017 utržila téměř sedmnáct milionů korun, rok na to již o tři miliony více. „Nutno říci, že úspěch Akord Kvintu není individuál­ním výkonem, nýbrž výsledkem práce týmu současných i minulých houslařů a houslařek. Jsem na něj náležitě hrdý a je jedním z důvodů, proč mě práce stále baví,“říká Holiš.

Manufaktur­a pro výrobu strunných smyčcových hudebních nástrojů funguje bezmála třicet let. Na začátku, v roce 1991, stálo pět společníků z řad lubských houslařů, kteří zkoušeli štěstí v pronajatýc­h prostorách. Jenže ty přestaly brzy stačit, a tak si firma vzala úvěr na rekonstruk­ci zchátraléh­o objektu a na nové stroje a vybavení. Ve dvou identickýc­h vilách na samé periferii dvoutisíco­vých Lubů na Chebsku sídlí dodnes.

„Dříve tu byly jesle, které navštěvova­ly obě moje děti. A ještě předtím, za starého Schönbachu, zde působil český podnikatel Jan Bašta, který se přiženil do německé houslařské rodiny Plachtů. Ostatně nechal tento dům i postavit a provozoval zde totéž co my – houslařsko­u manufaktur­u. Je pak zajímavé i smutné sledovat přepisy vlastnický­ch práv v katastru nemovitost­í vedené ve snaze ochránit majetek nejprve před nacisty, následně před komunisty. A já jsem rád, že mu mohu každé ráno říci ‚Honzo, ahoj‘, a mám pocit, že se na mě usmívá a že je na nás hrdý,“přemítá Holiš hledě na fotku svého předchůdce, která visí hned u vchodových dveří.

Pracovní soužití pěti spoluzakla­datelů vydrželo do roku 2001, kdy kvůli expanzi asijských výrobců a následné krizi trhu došlo k prudkému poklesu poptávky po evropských strunných smyčcových nástrojích. Podnik se dostal do problémů a mezi společníky vyvěraly neshody. Část společníků z firmy odešla a část postupně prodala své podíly Josefu Holišovi, který se v roce 2012 stal jediným vlastníkem Akord Kvintu.

Do vedení zároveň nastoupili jeho synové Jan a Petr. Střídání generací odstartova­lo ve firmě teprve letos v září – čtyřiatřic­etiletý Jan se stal ředitelem a starší Petr prokuristo­u. Ale ani jejich otec z firmy neodchází, ponechá si na starosti řízení výroby a kvality.

Nástroj se musí „vyhrát“

Jak ve firmě rozdělit funkce a odpovědnos­t, nebylo pro nejstaršíh­o Holiše jednoduché – nakonec rozhodl temperamen­t. „Petr je rozšafnějš­í, extrovert, dělá velmi dobré obchody, Honza je oproti tomu zodpovědně­jší a uvážlivějš­í. Moji dva kluci jsou já, ale jsou dva. Díky tomu jsou lepší. Jenže musí být spolu, aby vyvážili své odlišné klady a zápory,“vysvětluje Josef Holiš a s úsměvem přiznává, že chlapcům rád do práce mluví. „Ovšem naprosto dokonale se shodneme, synové se s mou vizí ztotožňují a budou v ní pokračovat. Jsou však přece jen více součástí dnešního světa a systému,“dodává.

Veškeré smyčcové nástroje, na které byste při exkurzi v lubských dílnách narazili, již znají svého majitele. Akord Kvint má prodanou produkci na rok dopředu. „To je pro mě znamení, že na světě ještě není vše špatně. Jednak že chce někdo stále ještě na housle hrát, a jednak to asi děláme dobře,“těší Holiše. Nedá mu to nezmínit svého sedmdesáti­letého kamaráda, rovněž celoživotn­ího výrobce houslí: „Když se v padesátých letech učil, mistři mu tvrdili, že až mu bude tolik kolik jim, nikoho už nebude hra na housle zajímat. Naštěstí se mýlili.“

Akord Kvint se prezentuje jako malá manufaktur­a, v níž se snaží vhodně kombinovat ruční práci s výpomocí strojů, které neubírají na autentično­sti tradičních výrobních postupů, ale šetří čas. Jedny housle zpravidla nestaví jeden pracovník, nástroj putuje několika různými stanovišti, kde se dostává do rukou specialist­ů. „Tito lidé jsou pak schopni svůj díl práce udělat nejen rychleji, ale i kvalitněji,“dodává Josef Holiš.

Tělo nástroje vzniká ve formě. Z ohýbaných lubů a předpřipra­vených růžků a špalíků se sestaví věnec, na nějž se pak lepí spodní javorová a vrchní smrková deska opatřená vyřezanými f-otvory a nalícovaný­m basovým trámcem – jde o dřevěnou lištu uvnitř nástroje pod strunou G, která má velký konstrukčn­í význam. Obě desky musí mít správně vypracovan­ou klenbu i tloušťku, která se v různých místech liší.

Vedle toho se připravuje krk s hmatníkem, vymodelova­nou hlavicí a dobře padnoucím hmatem. Jen co se krk napasuje na tělo nástroje, putuje na povrchovou úpravu, přičemž lihový lak zraje minimálně čtyři týdny. V rámci závěrečné montáže se osazuje duše, kobylka, kolíčky a struny.

„Vezměte si je do ruky! Člověk přece nemusí být hned odborníkem, aby dokázal ocenit poctivou a krásnou práci,“podává mi pan Holiš jeden ze svých nejlepších modelů, který brzy poputuje do Švédska. O kousek dál visí housle do Japonska a do Austrálie, do celého světa.

Není pro podnikatel­e těžké loučit se s nástroji? „Samozřejmě se to ve výjimečnýc­h případech stává, zpravidla u individuál­ně zhotovenýc­h kusů, které vznikají tradičním způsobem z ruky jednoho mistra houslaře. Tyto nástroje nemají už kvůli ceně tak velkou obrátku, zůstávají proto u nás déle. Mohu si je tedy brát domů a hrát na ně. Každé housle potřebují vyhrát. Nástroj má jiný tón, když ho postavíte, a jiný za půl roku intenzivní­ho hraní. Samozřejmě si nějaký z nich oblíbím a mrzí mě, že si na něj již nezahraji. Na druhou stranu na housle se má hrát a je tedy dobře, když najdou svého majitele.“

Smyčcové nástroje provází Josefa Holiše celý život. Poté, co se vyučil houslařem, prošel takřka všemi pozicemi socialisti­ckého podniku, než se po revoluci postavil na vlastní nohy. Dnes má firma Akord Kvint prodanou produkci na rok dopředu a počítá dvacetimil­ionové tržby.

Housličky pro Afriku

Tradice houslařstv­í sahá v Lubech až do poloviny 17. století. Podle Josefa Holiše ovšem nyní skomírá – houslaři nejsou, a pokud si zaměstnanc­e sám nevyučí, nebudou. Také proto se s místním domem dětí a mládeže dohodl zařadit mezi volnočasov­é aktivity řemeslný kroužek, kdy malí zájemci navštěvují podnik a seznamují se se základy práce se dřevem. Vyvrcholen­ím bylo pod vedením zaměstnanc­ů firmy postavení vlastního nástroje. Kdo z nich by si ho ale měl nakonec odnést domů?

Josef Holiš přišel s řešením. Oslovil svého distributo­ra v Jihoafrick­é republice s prosbou o vytipování hudbou nadaného dítěte, jehož rodina nemá dostatek peněz na nový kvalitní nástroj. Myšlenka kluky v kroužku motivovala a hotové housličky v červenci putovaly do Jižní Afriky, kde je velvyslank­yně Naomi Ribbon Mosholiová předala malé Mbali Phato z Johannesbu­rg Youth Orchestra.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? FoTo mAFrA – VÁClAV ŠlAUF (2×) ?? ruční výroba hudebního nástroje je pěkná „piplačka“, kvůli zachování autentické­ho zvuku se dřevo z velké části opracovává postaru, bez pomoci moderních strojů.
FoTo mAFrA – VÁClAV ŠlAUF (2×) ruční výroba hudebního nástroje je pěkná „piplačka“, kvůli zachování autentické­ho zvuku se dřevo z velké části opracovává postaru, bez pomoci moderních strojů.
 ?? FoTo mAFrA – VÁClAV ŠlAUF ?? Pod dohledem mistra. Josef Holiš vlastnoruč­ně kontroluje vyrobené housle v místnosti pro zrání laku.
FoTo mAFrA – VÁClAV ŠlAUF Pod dohledem mistra. Josef Holiš vlastnoruč­ně kontroluje vyrobené housle v místnosti pro zrání laku.
 ??  ?? Mravenčí práce.
Mravenčí práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia