Lidové noviny

Předvánočn­í nákupní rekord

E-shopy hlásí tržby za dárky přes 50 miliard korun. Češi utrácejí stále větší procento svých příjmů

- VOJTĚCH WOLF ROMAN ŠITNER

PRAHA Češi letos na Vánoce utratí nejvíce v historii. Jen na internetu se podle odhadů prodaly v předvánočn­ím období dárky za více než 50 miliard korun. Loni to bylo o pět miliard méně. Růst vykazují ale i celkové odhady včetně kamenných prodejen. V průměru Češi vydají za vánoční nákupy více než 12 tisíc korun.

„Prosincové tržby vzrostly v meziročním srovnání o více než 30 procent,“říká například mluvčí obchodu Mall.cz Pavla Hobíková. Rekordy hlásí i konkurent Alza.cz.

Že se ve velkém za dárky utrácí v kamenných obchodech, ukazují i data za platby kartou. V pátek padl rekord, když Češi kartu použili k 6,7 milionu nákupů. Systémy proto dočasně kolabovaly.

Internetov­é obchody měly nejvyšší tržby v pondělí 9. a o týden později 16. prosince. Dva předvánočn­í pondělky jsou tradičně nejsilnějš­í prodejní dny. Podle Asociace pro elektronic­kou komerci (APEK) dosáhly obraty obchodníků na internetu v tyto dny na 1,2 miliardy korun.

Nákupní horečka na internetu, na rozdíl od kamenných obchodů, totiž vrcholí právě v týdnu mezi 9. až 15. prosincem. Například internetov­ý prodejce Alza prodal v tomto týdnu 2,2 milionu kusů zboží v celkové hodnotě 1,44 miliardy korun.

Celkem se za tento týden utratilo více než 5,5 miliardy korun. Stejnou částku lidé vydali ještě v jednom týdnu, a to koncem listopadu kolem nákupního svátku známého jak Black Friday, kdy obchodníci prodávají zboží se slevou.

Utrácet se bude i dnes

Proti minulosti Češi hodně nakupují i na poslední chvíli před Vánoci a spoléhají na to, že dárky včas dorazí. E-shopy obvykle avizovaly, že objednávky ještě z pátku 20. prosince budou dnes minimálně na výdejních místech, v některých případech je stihnou rozvézt i zásilkové služby.

„Za poslední předvánočn­í týden předpoklád­áme, že se útraty ještě přehoupnou přes čtyři miliardy, mohly by atakovat hranici 4,5 miliardy,“řekl Jan Vetyška,

Výdaje rostou rychleji než mzdy

Celkové výdaje v poměru k průměrné mzdě výkonný ředitel APEK. Prodeje na internetu mají podle něj dosáhnout stovek milionů i dnes, kdy ještě bude možné si u některých obchodníků zboží vyzvednout.

Platí, že o Vánocích lidé koukají po slevách. Podle průzkumu UniCredit Bank až 90 procent Čechů při vánočních nákupech hledá nějakou formu slevy. Nejčastěji jde o dopravu zdarma, ta láká 58 procent lidí. Pozornost získávají i slevy nabízené v letácích či zaslané e-mailem.

Alespoň část dárků plánovalo nakoupit v e-shopech podle průzkumu APEK téměř 80 procent uživatelů internetu v Česku. Jedná se o přibližně stejné hodnoty jako v předchozíc­h dvou letech. „Stoupá ale počet nákupů a výše útraty,“doplnil Vetyška. Jedná se o celkové prodeje zboží po internetu, tedy nejen dárků, ale i potravin či doplňků.

Zájem o nákupy online roste v tomto období zhruba o polovinu proti ostatním měsícům. Podobný

trend se dá vysledovat také na přelomu roku. „Online nákupy skokově rostou také druhého ledna. To je okamžik, kdy už po svátcích zasedne většina zákazníků k počítačům v práci,“uzavírá Marek Dobrý z internetov­ého srovnávače Heureka.

Češi za celý letošní rok v internetov­ých obchodech utratí podle firmy Shoptet 161 miliard korun, což je o 16 procent více než loni.

Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro Profi Credit

vzrostla průměrná vánoční útrata na 12 297 korun. Z toho sedm tisíc korun připadá na dárky, pět tisíc pak na položky, jako je vánoční stromek, výzdoba, jídlo nebo i sváteční alkohol.

Vánoční výdaje rostou českým domácnoste­m rychleji než jejich příjmy, během svátků tedy utratí stále větší část výplaty. Hodně lidí si také bere kvůli dárkům spotřebite­lské půjčky. U nebankovní­ch poskytovat­elů na úrocích zaplatí i tisíce procent ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia