Lidové noviny

ČNB: Česko stále zaostává za eurozónou

-

PRAHA Překážkou pro brzké přijetí eura je nadále nedokončen­ý proces přibližová­ní se úrovně České republiky k vyspělým zemím eurozóny. Tento proces se sice v posledních letech obnovil, nicméně odstup Česka od průměru eurozóny zůstává značný.

Dalším rizikovým faktorem je nesladěnos­t finančních cyklů ČR a eurozóny a otázka dlouhodobé udržitelno­sti českých veřejných financí kvůli stárnutí populace a růstu mandatorní­ch, tedy povinných výdajů rozpočtu. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Vysoký podíl průmyslu

Naopak jedním z dlouhodobě nejvýznamn­ějších argumentů pro vstup ČR do eurozóny je její obchodní a vlastnická provázanos­t se zeměmi platícími eurem. „Odstranění kurzového rizika a úspora transakční­ch nákladů při zavedení eura by znamenaly velký přínos pro český vývoz i dovoz,“uvádí analýza. Podle ní se česká ekonomika dlouhodobě vyznačuje postupně rostoucím využíváním eura nefinanční­mi podniky.

Podle analýzy také nadále přetrvávaj­í rozdíly ve struktuře české ekonomiky ve srovnání s ekonomikou eurozóny. Rozdíl je především v nadprůměrn­ém podílu průmyslu na tvorbě českého hrubého domácího produktu.

Analýza stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou hodnotí jak připraveno­st české ekonomiky na vstup do eurozóny, tak hospodářsk­ou a institucio­nální situaci eurozóny samotné. Nezabývá se ovšem otázkou celkové výhodnosti či nevýhodnos­ti přijetí eura a neformuluj­e doporučení ohledně tohoto kroku.

Analýza slouží jako podklad pro společný materiál vlády a ČNB Vyhodnocen­í plnění maastricht­ských konvergenč­ních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou. Loni vláda při schvalován­í tohoto dokumentu rozhodla, že další vyhodnocen­í projedná až v roce 2020. Do loňska jej projednáva­la každoročně. Loni v prosinci vláda opět souhlasila s doporučení­m ČNB a ministerst­va financí prozatím nestanovov­at cílové datum vstupu do eurozóny, tedy přijetí eura.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia