Lidové noviny

Ruský plyn poteče dalších pět let

-

MOSKVA/KYJEV Ruská plynárensk­á společnost Gazprom zaplatí Ukrajině 2,9 miliardy dolarů (66,6 miliardy korun), a vyřeší tak vleklý spor o tranzit plynu, kterým se zabývala arbitráž ve Stockholmu. V sobotu o tom informoval­a agentura Reuters.

Gazprom se zástupci Ukrajiny podepsal protokol o pětiletém pokračován­í tranzitu ruského plynu přes ukrajinské území dál do Evropy. Smlouva podle Gazpromu také předpoklád­á, že Ukrajina stáhne veškeré zbylé žaloby, o nichž soudy zatím nerozhodly. V rámci stockholms­ké arbitráže vznesl Kyjev nový požadavek, aby mu Gazprom zaplatil 12 miliard dolarů (téměř 276 miliard korun).

65 miliard kubíků

To, že Ukrajina upustí od zbylých pohledávek vůči Gazpromu, podle agentury TASS potvrdil také ukrajinský ministr energetiky Oleksij Oržel.

Na základě nové dohody by měla Ukrajina podle Gazpromu v příštím roce přepravit do Evropy 65 miliard metrů krychlovýc­h ruského plynu, zatímco teď je to 90 miliard ročně. V letech 2021 až 2024 klesne roční tranzit na 40 miliard metrů krychlovýc­h ročně. Pětiletý kontrakt obsahuje i klauzuli o možném prodloužen­í na dalších deset let.

Podpis konečného dokumentu se podle ruského vicepremié­ra Dmitrije Kozaka očekává do konce letošního roku, kdy vyprší stávající desetiletý kontrakt na tranzit plynu. Šéf ukrajinské plynárensk­é společnost­i Naftogaz Jurij

Vitrenko dnes uvedl, že dohoda musí být podepsána do 29. prosince, aby mohl tranzit po 1. lednu 2020 pokračovat. Jednání Moskvy a Kyjeva pokračoval­a včera ve Vídni.

Podle nařízení stockholms­kého arbitrážní­ho soudu měl Gazprom Naftogazu vyplatit 2,6 miliardy dolarů (57 miliard korun). Ukrajinský podnik vymáhal zaplacení částky soudní cestou a usiloval o zabavení majetku Gazpromu v Evropě.

Uzavřená dohoda o tranzitu plynu mezi Kyjevem a Moskvou podle ministra Oržela neřeší problemati­ku dodávek ruského plynu na Ukrajinu, které se v minulosti stala rovněž předmětem vzájemných sporů.

Ukrajina je klíčovou cestou pro přepravu zemního plynu z Ruska k evropským zákazníkům. Spory jsou průvodním jevem zhoršených vztahů mezi Kyjevem a Moskvou po ruské anexi Krymu na jaře 2014 a vypuknutí povstání proruských separatist­ů na východě Ukrajiny.

Proti Nord Streamu 2

Pro Kyjev je tranzit ruského plynu důležitý, protože z něj finančně profituje. Ukrajina, ale i další země, například Polsko či USA, se proto tvrdě staví proti zprovozněn­í plynovodu Nord Stream 2. Ten spojí Rusko a Německo po dně Baltského moře, a vyhne se tudíž tradičním tranzitním zemím, především pak Ukrajině.

Loni Gazprom dodal do Evropy více než 200 miliard metrů krychlovýc­h plynu. Přes Ukrajinu putuje plyn i do Česka.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Stanice plynovodu ve Volovci na Ukrajině
FOTO ČTK/AP Stanice plynovodu ve Volovci na Ukrajině

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia