Lidové noviny

Sladké Vánoce: nejen vanilkové rohlíčky, ale i veganská vánočka či rychlovky na poslední chvíli

-

VAJEČNÝ KOŇAK

PODLE VLÁDI VANÍČKA:

3 žloutky

10 g třtinového cukru

1,5 g perníkovéh­o koření

2 cl ginger bread sirupu

290 g zahuštěnéh­o neslazenéh­o plnotučnéh­o mléka

200 g Salka

10 cl tmavého rumu (v nealkoholi­cké verzi se obejdeme bez rumu)

Všechny ingredienc­e jednoduše smícháme tyčovým mixérem, do alko verze rum přimícháme až jako poslední, a to ručně. ČOKOLÁDOVÝ FONDANT

PODLE PETRA SHONA:

4 vejce

žloutky ze 4 vajec

180 g másla

180 g čokolády

(měla by být min. 60procentn­í) 120 g cukru krupice

12 g hladké mouky

1. Ve vodní lázni nechte rozpustit máslo s čokoládou. V míse rozmícháme vajíčka, žloutky a cukr, poté přidáme prosátou mouku a naposledy rozpuštěno­u čokoládu a vše řádně zamícháme.

2. Keramické misky vymažeme máslem a posypeme moukou a naplníme přibližně do půlky.

3. Pečeme 10 minut v troubě při

180 °C. (Je důležité troubu předehřát na určenou teplotu a dodržet čas pečení!) Fondány vyklopíme z misek max. do dvou minut od vytažení z trouby, podávají se hned.

4. K fondánům je dobré podávat zmrzlinu, čerstvé ovoce nebo malinovou/jahodovou omáčku.

OSVĚDČENÁ VEGANSKÁ VÁNOČKA Z WEBU VEGANOTIC.CZ

(suroviny na 1 vánočku):

550 g hladké mouky

120 g cukru krupice vanilka kůra z 1 citronu a 1 pomeranče (chemicky neošetřené) špetka soli

250 ml ovesného (nebo jiného rostlinnéh­o) mléka

2 polévkové lžíce rumu

70g změklého Alsanu Bio rozinky/brusinky namočené v rumu, ořechy dle chuti – mandle, vlašské, pekany na potření 1 polévková lžíce melasy (nebo datlového sirupu) dobře rozmíchané ve 100 ml ovesného mléka

1. Nejprve si založíme kvásek – ve vlažném rostlinném mléce rozmícháme droždí a 1 polévkovou lžíci cukru, necháme 10 minut odstát, dokud se nezačnou tvořit bublinky.

2. Těsto si nejlépe vypracujem­e v hnětači – v míse hnětacím hákem promícháme mouku, cukr, vanilku, citrusovou kůru a sůl, pak vlijeme kvásek, rum, rozpuštěný Alsan a hněteme alespoň 5 minut, dokud těsto není hladké a vláčné. Pokud se těsto lepí, přidáme trochu mouky, dokud nedosáhnem­e nelepivého, ale měkkého, vláčného těsta. Zpracovává­me-li těsto ručně, je třeba ho hníst alespoň 10 minut.

3. V lehce vymaštěné míse necháme těsto na teplém místě kynout, dokud nezdvojnás­obí svůj objem.

4. Vykynuté těsto rozdělíme na osm stejných dílů, které rozválíme na stejnoměrn­é tenké válečky. Spodní patro pleteme ze čtyř dílů, prostřední jako klasický cop ze tří dílů, poslední kousek těsta rozpůlíme, rozválíme na proužky o trochu delší, než je vánočka, a oba proužky stočíme a umístíme navrch. Mezi jednotlivý­mi patry posypeme rozinkami a ořechy.

Oba konce zahneme dospod vánočky, můžeme ji také zpevnit špejlemi. (Nemáme-li zkušenosti s pletením vánočky, na internetu je k dispozici celá řada instruktáž­ních video návodů.)

5. Vánočky pomocí mašlovačky potřeme rostlinným mlékem s melasou či datlovým sirupem (vánočce to dodá hezky zlatohnědo­u barvu).

6. Upletenou vánočku necháme na teplém místě ještě asi hodinu kynout.

7. Předehřeje­me si horkovzduš­nou troubu na 200 °C, ve chvíli, kdy dáváme vánočku péct, snížíme teplotu na 160 °C. Pečeme asi 45 minut. Ještě horkou vánočku můžeme potřít rumem, ve kterém jsme namáčeli rozinky či brusinky – bude krásně voňavá.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia