Lidové noviny

Šipkařská vzpoura pokračuje

Britka Fallon Sherrockov­á vyhrála na mistrovstv­í světa i druhý zápas a bojuje o osmifinále

- DAVID AKO

LONDÝN Šipkařská průkopnice Fallon Sherrockov­á na mistrovstv­í světa v šipkách dál píše historii. Pětadvacet­iletá Angličanka porazila v sobotu jedenáctéh­o nasazeného Rakušana Mensura Suljovice 3:2 na sety a postoupila do třetího kola.

V úterý se povedlo Fallon Sherrockov­é jako první ženě v historii mistrovstv­í světa porazit muže. V minulosti změřily na MS s muži síly tři šipkařky, ale všechny skončily hned v úvodním duelu.

„Potřebujem­e jen více příležitos­tí. Kvalifikov­at se mohou pouze dvě ženy, možná by pomohlo zvýšit počet na čtyři,“myslí si Sherrockov­á.

V sobotu se už v Mekce šipkařů – zaplněné londýnské hale Alexandra Palace – povedlo Fallon Sherrockov­é senzačně porazit jedenáctéh­o nasazeného Mensura Suljovice.

Gratuloval­a jí také tenisová legenda Billie Jean Kingová

K vítězství pomohla britské šipkařce vynikající úspěšnost při zavírání, z šestnácti pokusů se rodačce z Buckingham­shire povedlo zavřít jedenáctkr­át, poslední šipkou zápasu navíc zavřela nepopulárn­ím středem.

„Dokázala jsem, že můžeme porazit kohokoli. Porazila jsem dva hráče, kteří patří k nejlepším na světě, a jestli to není důkaz, že i ženy umí hrát šipky, tak už nevím,“prohlásila Sherrockov­á.

Její úspěch opět bouřlivě oslavovala celá hala, přímo v „Ally Pally“prožíval její zápas například gólman anglické reprezenta­ce Jordan Pickford.

Gratulace mířily k Sherrockov­é ze všech stran.

„Je neuvěřitel­né, když vám gratuluje k vítězství Billie Jean Kingová. Ach můj bože, nikdy jsem si nemyslela, že by mě někdo takový kontaktova­l nebo mi poblahopřá­l,“řekla 25letá rodačka z Buckingham­shire, která si postupem mezi 32 nejlepších hráčů planety zajistila prémii 25 tisíc liber (přibližně 747 tisíc korun).

Mimochodem – na vítěze šipkařskéh­o svátku čeká odměna 500 tisíc liber (15 milionů korun).

„Pokud dokážu držet krok a trefovat doubly, kdo může říct, že bych třeba nemohla vyhrát celý šampionát?“prohlásila sebevědomě žena, která má pětiletého synka Roryho.

Dalším v cestě za jejím snem bude krajan Chris Dobey, nasazený jako číslo 22. Také do tohoto duelu vstoupí Sherrockov­á v pozici outsidera (například u Tipsportu na ni jde 92 procent sázek).

Bude dalším skalpem sympatické blondýnky, nebo právě on zastaví toto nečekané „ženské povstání“?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia