Lidové noviny

Jak je důležité míti Firmina

Fotbalisté Liverpoolu potvrdili, že jsou aktuálně nejlepším týmem na světě, když ve finále MS klubů porazili 1:0 brazilské Flamengo.

- ANTONÍN VAVRDA

DAUHÁ Obětovali hodně. Kvůli našlapaném­u programu odehráli úterní čtvrtfinál­e Anglického ligového poháru (Carabao Cup) na hřišti Aston Villy junioři. Herně úplně nevyhořeli, výsledek ale mluvil jasně, domácí vyhráli 5:0.

Áčko „Reds“bylo v tu dobu už v katarském Dauhá a chystalo se na semifinále klubového mistrovstv­í světa.

Snadná práce? Ani omylem, mexický Monterrey porazil Liverpool 2:1 gólem v nastavení druhé půle. Autor vítězné trefy?

Osmadvacet­iletý Brazilec Firmino, který přišel na hřiště až v 85. minutě.

„Finále bude ještě těžší. Naši soupeři jsou po sezoně, Monterrey mělo na lavičce snad další jedenáctku, totéž čekám od Flamenga. My musíme co nejrychlej­i zregenerov­at a udělat vše pro vítězství,“pronesl po postupu do finále Jürgen Klopp, manažer suverénníh­o lídra Premier League.

A měl pravdu.

A také měl Firmina, který tentokrát nastoupil už od začátku.

Skvělý Brazilec měl velkou šanci v úvodu zápasu, krátce po změně stran trefil tyč.

Radoval se ovšem až napotřetí, tentokrát už v nastavení.

V 99. minutě nevypustil akci svého celku, kdy Henderson vyslal na zteč Maného.

Ač byl daleko za ním, na rozdíl od svého strážce zapnul a dal svému parťákovi šanci na přečíslení.

A to následně vyřešil chladnokre­vně – 1:0.

Brazilský celek, vítěz Copa Libertador­es, už odpovědět nedokázal (třetí místo obsadil Monterrey). Liverpool tak napravil své zaváhání z roku 2005.

Tehdy „Reds“prohráli se Sao Paulo, stejně jako o rok později s Internatio­nalem katalánská Barcelona. Od té doby ale zaváhala z evropských celků jen Chelsea před sedmi lety ještě s Petrem Čechem v sestavě.

„Byl to zajímavá zápas, hráli jsme dobře, mohli jsme dát i více branek,“usmíval se po duelu Jordan Henderson, který jako první z týmu převzal trofej pro vládce klubového fotbalu.

Zcela zaslouženě. Liverpool opanoval Ligu mistrů, evropský Superpohár, v Premier League má sice o zápas méně, přesto deset bodů náskok na druhý Leicester, a míří tak za prvním titulem po třiceti letech.

Liverpool FC CR Flamengo

Branka: 99. Firminho. Rozhodčí: Al Jassim – Al Marri, Al Maqaleh (vš. Katar).

ŽK: Mané, Salah, Firminho, Milner – Vitinho, Diego. Diváci: 45 416.

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk, Robertson – Keita (100. Milner), Henderson, Oxlade-Chamberlai­n (75. Lallana) – Salah (120+1. Shaqiri), Firmino (106. Origi), Mané. Trenér: Jürgen Klopp.

Flamengo: Alves – Rafinha, Caio, Mari, Filipe Luis – Arao (120. Berrio), Gerson (102. Lincoln) – Ribeiro (82. Diego), De Arrascaeta (77. Vitinho), Henrique – Gabriel Barbosa. Trenér: Jorge Jesus.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Poprvé vládnou klubovému fotbalu. Hráči Liverpoolu opanovali klubové mistrovstv­í světa, a nejúspěšně­jší anglický celek tak získal do sbírky jednu z mála trofejí, která v ní ještě chyběla.
FOTO ČTK/AP Poprvé vládnou klubovému fotbalu. Hráči Liverpoolu opanovali klubové mistrovstv­í světa, a nejúspěšně­jší anglický celek tak získal do sbírky jednu z mála trofejí, která v ní ještě chyběla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia