Lidové noviny

Krpálek: Vše má svůj čas. I Riner

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Podruhé byl na vyhlášení ankety Sportovec roku na pódiu jako úplně poslední. Oproti triumfu v roce 2016 byl však Lukáš Krpálek nervóznějš­í. Možná i proto, že si uvědomuje, že příští rok může úspěch zopakovat. Pokud mu vyjde olympiáda.

1 0

LN Satoranský, Pastrňák, Sáblíková, Samková, Ledecká... Co říkáte na umístění v této společnost­i?

Že můžu být mezi tou desítkou nejlepších sportovců, je obrovská odměna za celý ten rok, za to, co se mi všechno povedlo. Je hrozně těžký porovnávat sporty, porovnávat, kdo čeho dosáhl a vybrat jednoho.

LN Koho byste tedy zvolil vy?

Nedovolím si říct, kdo byl nejlepší, koho bych viděl jako Sportovce roku. Kdyby to šlo, tak bych ocenil všech deset stejně, protože dosáhli svého maxima.

LN Rok 2019... Jak na něj budete vzpomínat?

Pro mě byl rok 2019 velmi úspěšný, musím říct, že srovnateln­ý s rokem 2016. To, že jsem vyhrál v jiné váhové kategorii, právě v Japonsku, kde judo vzniklo, a to že se mi podařilo ve finále porazit Japonce, to tomu dává další nádech. Už se těším na rok 2020. Bude domácí mistrovstv­í Evropy v Praze, které pro mě bude hodně důležité. Bude olympiáda v Tokiu.

LN Po turnaji v Číně jste se dostal na první místo světového žebříčku, ačkoli jste měl problémy s bolavými zády.

Samozřejmě jsem nemohl čekat, že budu odjíždět s bolavými zády, první místo v žebříčku jsem si dal už po mistrovstv­í světa. Nakonec se ale to povedlo. Je to další splnění mého snu a já mám rád takové výzvy, snažím se tím motivovat i v tréninku a dávat si velké cíle. I když teď se blbě dávají nějaké cíle, když se dá říct, že jste všeho dosáhl.

LN Francouze Teddyho Rinera jste ale ještě neporazil...

Všechno má postupný vývoj. Vím, že porazit rozhodně jde, dvakrát jsme spolu zápasili a dvakrát chyběl kousek, ale doufám, že i tohle se povede, je to pro mě důležitá meta, i to mě motivuje na sobě makat. Byl bych hrozně rád, kdyby k tomuhle zápasu došlo, ať už na Evropě, nebo na olympiádě. A věřím, že na tak velké soutěži nechám ještě více než dosud.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia