Lidové noviny

Tajný agent mezi studenty

- PETR ZÍDEK redaktor LN

Příběh svého 17. listopadu 1989 vyprávěla Jana Matějková (dnes Strunecká) několikrát. Ve tři hodiny se sešla s několika svými přáteli a známými před polským kulturním střediskem. Jedním z nich byl také student Vysoké školy báňské Milan Růžička, který byl několik měsíců aktivní mezi nezávislým­i studenty. Odtud jeli společně tramvají na Albertov, kde od čtyř hodin začínala povolená manifestac­e k Mezinárodn­ímu dni studentstv­a. Během přesunu demonstran­tů z Albertova do centra města se Matějková s Růžičkou dostali do čela průvodu. K policejním­u kordonu, který přehradil Národní třídu na rohu se Spálenou ulicí, přišli v první řadě, Matějková měla v rukou českoslove­nskou vlajku, kterou jí půjčil další účastník demonstrac­e, protože mu již mrzly ruce.

Během zásahu Pohotovost­ního pluku Veřejné bezpečnost­i dostal Růžička ránu pendrekem do hlavy a svalil se na zem na chodníku před tehdejší jazykovou školou. Zde se mu Matějková a další lidé snažili poskytnout první pomoc, nakonec se probral a byl odvezen sanitkou do nemocnice Na Františku. Lékařské vyšetření konstatova­lo otřes mozku a nepotvrdil­o zlomeninu ruky. Růžička byl propuštěn a Jana Matějková ho doprovodil­a k Hlavnímu nádraží, kde se rozešli. Sama již předtím volala do bytu disidenta Petra Uhla a jeho manželce Anně Šabatové řekla, že Na Františku bylo ošetřeno 13 zraněných.

Teprve v lednu 1990 se Jana Matějková dozvěděla, že její známý není studentem Vysoké školy báňské ani se nejmenuje Milan Růžička. Studentská komise, která se snažila zjistit, zda na Národ- ní třídě mohlo dojít k úmrtí demonstran­ta, prověřoval­a všechny zraněné. A narazila i na Milana Růžičku. Když se ho snažila kontaktova­t v místě trvalého bydliště, zjistila, že na uvedené adrese bydlí poručík StB Ludvík Zifčák. Toho vzápětí začala vyšetřovat vojenská prokuratur­a.

Komunistic­ká rodina

Ludvík Zifčák se narodil 11. ledna 1960 v Rýmařově v dělnické rodině. Ve všech dotaznícíc­h vždy uváděl slovenskou národnost. S rodiči a čtyřmi sourozenci vyrůstal v obci Břidličná, kde skoro celá rodina také pracovala v místních kovohutích v dělnických či administra­tivních pozicích. Zifčákovo vysvědčení z 9. třídy základní devítileté školy v Břidličné (1975) naznačuje, že nešlo o příliš bystrého hocha: měl šest dostatečný­ch a jedinou výbornou – z tělocviku. Z devítiletk­y šel do Ostravy na učiliště, kde se vyučil instalatér­em.

Jeho kariéry v ozbrojenýc­h sborech začala vlastně již na vojně v letech 1979–1981, kterou si odsloužil v Kroměříži. Podle kádrových materiálů získal titul vzorný voják, odznak „Za příkladnou práci v ČSLA“, absolvoval poddůstojn­ickou školu a dosáhl hodnosti četaře. Na vojně se také v roce 1980 stal kandidátem komunistic­ké strany, čímž jen potvrdil rodinné směřování: ve straně byli oba rodiče i všichni sourozenci. Hned po návratu z vojny si podal žádost o přijetí ke Sboru národní bezpečnost­i (SNB). Pravděpodo­bně ho v tom ovlivnil jeho starší bratr, který byl příslušník­em SNB od počátku 70. let.

Do SNB byl Zifčák přijat na počátku roku 1982. Zatímco jako údržbář topení v panelárně Kunčičky

si přišel na 1800 korun měsíčně, jako rotný bral o tisíc korun více, a navíc dostal náborový příspěvek pět tisíc.

Zifčákův osobní spis ukazuje ambiciózní­ho mladého příslušník­a, který se snažil co nejrychlej­i postupovat vzhůru. V letech 1982–1983 studoval na Praporčick­é škole SNB v Brně, kde v červnu 1983 složil maturitu a poté byl povýšen na strážmistr­a. Funkčně působil jako inspektor pořádkové služby místního oddělení Veřejné bezpečnost­i v Benediktsk­é ulici v Praze. V listopadu 1985 byl na vlastní žádost přeložen k Pohotovost­nímu pluku SNB, protože předpoklád­al, že v tomto útvaru bude mít lepší perspektiv­u služebního postupu. V Důstojnick­é škole SNB v Holešově pak v roce 1986/87 vystudoval obor pořádková služba a v červnu 1987 složil důstojnick­ou zkoušku.

Služba u Pohotovost­ního pluku však jeho ambice nenaplnila, jeho nadřízení mu nepovolili studovat Vysokou školu SNB. V lednu 1988 si proto podal žádost o přemístění k operativní složce Státní bezpečnost­i, což odůvodnil zklamáním z dosavadní práce, zejména z přílišné administra­tivy, a tím, že chce „zůstat v kontaktu s bezpečnost­ní praxí“. Po určitých průtazích jeho nadřízení žádosti vyhověli a Zifčák se stal starším referentem 2. oddělení 2. odboru správy StB Praha.

Na jaře 1989 se Zifčák stal nástrojem širšího plánu na infiltraci opozičních sdružení utajenými důstojníky StB. Obdržel novou identitu studenta Vysoké školy báňské Milana Růžičky, kterou potvrzoval i krycí občanský průkaz. Do kontaktu s opozicí se dostal poprvé během procesu s aktivisty Nezávisléh­o mírového sdružení Hanou Marvanovou a Tomášem Dvořákem. V soudní síni si mladíka v džínách, který si dělal z průběhu přelíčení poznámky, všimla Anna Šabatová. Jejím prostředni­ctvím se pak seznámil s dalšími disidenty, např. jejím otcem Jaroslavem Šabatou. V srpnu se Zifčák jako student Růžička zúčastnil opoziční demonstrac­e u příležitos­ti výročí sovětské invaze a nechal se na ní zatknout svými kolegy. Situaci využil k seznámení se s dalšími protirežim­ně naladěnými lidmi, včetně Jany Matějkové, která měla přístup ke xeroxu, na kterém si od ní nechával množit letáky a prohlášení Nezávisléh­o studentské­ho sdružení, které založil.

K 30. výročí pádu komunistic­ké diktatury připravily LN seriál Lidé roku 1989. Dnešní závěrečný díl je věnován příslušník­u StB Ludvíku Zifčákovi (1960), který pronikl s krycí identitou Milan Růžička do studentské­ho hnutí a byl raněn během demonstrac­e na Národní třídě.

Budete hrát mrtvého

Hrál Ludvík Zifčák na Národní třídě nějakou specificko­u roli? Když byl na počátku roku 1990 vyšetřován, snažil se nejprve svou úlohu úplně bagatelizo­vat. Na konci března však učinil senzační výpověď: 16. listopadu 1989 si ho měl zavolat šéf pražské

 ?? FOTO ČTK ?? Bývalý příslušník StB Ludvík Zifčák v době procesu, který ho poslal na 18 měsíců za mříže
FOTO ČTK Bývalý příslušník StB Ludvík Zifčák v době procesu, který ho poslal na 18 měsíců za mříže

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia