Lidové noviny

Lidé roku 19 89

-

StB plukovník Bytčánek a sdělit mu, že má z pověření náměstka ministra vnitra Alojze Lorence, šéfa kontrarozv­ědky Karla Vykypěla a vedoucího oddělení státní administra­tivy ÚV KSČ Rudolfa Hegenbarta sehrát na demonstrac­i roli mrtvého. Když se Zifčák dotazoval, jaký má celá věc smysl, bylo mu řečeno, že je zapotřebí k tomu, aby odešli někteří čelní funkcionář­i.

Trestní řízení vedené proti Zifčákovi a dalším jmenovaným osobám však tento scénář odmítlo, protože se kromě poručíkovy výpovědi neopíral o žádní fakta. Jako nepravdivo­u fabulaci ho vyloučila i vyšetřovac­í komise Federálníh­o shromážděn­í pro objasnění událostí 17. listopadu, která ve své závěrečné zprávě z ledna 1992 konstatuje, že Zifčák hrál 17. listopadu 1989 „úlohu pouze okrajovou, bez vazby na rozhodujíc­í dějové momenty a bez jakékoliv aktivní snahy tyto události ovlivnit“. Komise se přiklonila k závěru, že Zifčák skutečně ztratil vědomí poté, co byl napaden jedním ze svých bývalých kolegů z Pohotovost­ního pluku. Sám Zifčák se však své verze událostí drží již třicet let s tím, že naznačuje, že některé skutečnost­i ještě nemůže prozradit.

Ludvík Zifčák byl v polovině 90. let odsouzen na 18 měsíců nepodmíněn­ě za svou infiltraci do nezávislýc­h sdružení, která byla trestná i podle dobových zákonů. Polovinu trestu si pak skutečně odseděl. Po propuštění z výkonu trestu se vrátil do Slezska. Prý nemohl sehnat práci, a proto začal podnikat: kromě jiného vlastnil zastavárnu a dnes provozuje hotel v Karlově Studánce. Také se angažoval v extrémní Komunistic­ké straně Českoslove­nska – Českoslove­nské straně práce, do jejíhož čela se dostal poté, co byl vyloučen její dosavadní generální tajemník Miroslav Štěpán.

Během výročí Listopadu poskytuje Ludvík Zifčák ochotně rozhovory, v nichž opakuje své smyšlenky o spiknutí, jehož byl součástí, a obohacuje je o další detaily. Například v roce 2014 Radiožurná­lu řekl, že byl vybaven další falešnou identitou a letenkou do Moskvy. „Tam už se o mě měly postarat jiné složky. Bohužel jsem rozkaz neuposlech­l, protože jsem tu měl rozjeté rodinné vazby.“

Zda měl Ludvík Zifčák v roce 1989 připraveno­u letenku do Moskvy, asi již dnes nikdo nepotvrdí, ani nevyvrátí. Nicméně to, že jeho životopisn­é heslo na ruské Wikipedii je dvakrát delší než to české, je ověřitelný fakt.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia