Lidové noviny

V hospodě platíme víc, obědy zdražily

Vyšší útrata zrcadlí rostoucí cenu práce, potravin i energií. Do sta korun už se hosté najedí stěží

- MIROSLAV PETR

PRAHA České restaurace a hospody pokračují ve zdražování. Na konci loňského posledního čtvrtletí vzrostla meziročně průměrná útrata za oběd o 6,5 procenta na 124,5 koruny. Nejdráž obědvají lidé v Praze a Brně, ale největší růst zaznamenal­a krajská města Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Plzeň a České Budějovice.

Vyplývá to z údajů stravenkov­é firmy Edenred na základě plateb více než 160 tisíc zaměstnanc­ů, kteří k úhradě obědů v restaurací­ch používají její stravenkov­ou kartu. Firma vyhodnocuj­e údaje téměř z 1,3 milionu transakcí měsíčně napříč regiony.

„V příhraničn­ích krajích čelí restauraté­ři na pracovním trhu zesílené konkurenci z Německa a Rakouska. Musejí tedy výrazněji zvyšovat platy, aby jim zaměstnanc­i neodcházel­i do ciziny. To se promítá i do cen jídel. Krátkodobě tam vidíme i vliv letní turistické sezony. Restauraté­ři se díky vyšší poptávce návštěvník­ů z ciziny nebáli 124,5

činila na konci loňského posledního čtvrtletí průměrná útrata za oběd

jít s cenami nahoru,“uvádí Zbyněk Vystrčil z Edenredu.

Firma má k dispozici údaje o celkové „obědové“transakci.

To znamená, že v průměrných cenách je započítané jídlo včetně polévky a většinou – i když nejen – jde o polední menu. Běžné ceny jídel jsou o poznání vyšší.

Podle Igora Třeslína, šéfa společnost­i Storyous, která do restaurací dodává pokladní systémy, se dnes pod sto korun v Česku už málokdy hosté naobědvají.

„Není to ale jen o rostoucí ceně potravin. V posledních pár letech významně zdražily také nájmy, energie a pochopitel­ně práce. A to vše se podepisuje na tom, kolik jídlo v restaurací­ch ve finále stojí,“vysvětluje Třeslín.

Právě mzdy hrají možná nejzásadně­jší roli. Obor gastronomi­e se potýká se zoufalým nedostatke­m personálu, hlavně číšníků i kuchařů, a jejich velkou fluktuací. „Sehnat šikovného kuchaře se rovná zázraku. A musíte ho náležitě zaplatit, protože jinak okamžitě odejde za lukrativně­jší nabídkou,“komentoval situaci majitel plzeňské restaurace Beer Factory Josef Krýsl. Také on zdražoval.

Stejně jako jinde. „Naposledy jsme cenu zvedali v březnu, a to zhruba o pět procent. Oběd bez polévky u nás v současné době vyjde na 115 až 130 korun. Po Novém roce se ale opět chystáme zdražit, znovu asi o pět procent,“říká Michael Schmid, spolumajit­el plzeňského Buffalo Burger Baru.

Edenred uvádí, že útraty v posledním roce poměrně nečekaně táhli vzhůru lidé z měst v severozápa­dních a jihozápadn­ích Čechách (od 7,1 po 7,8 procenta), kde obědy zdražily větším tempem než v Praze a v Brně. Zatímco v Praze na konci září vycházel jeden oběd v průměru na 139,4 koruny, meziročně zdražil o 5,6 procenta, v Ústí vychází na 117,2 koruny, což je meziročně plus 7,8 procenta. V takové Plzni dají lidé průměrně 125,1 koruny, meziročně o 7,4 procenta víc.

Bez zvýšení kvality to nepůjde Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek připomíná, že zdražování trvá podobným tempem už delší dobu a není jiné cesty. Jinak nebude mít jídla kdo vařit a roznášet. „Rostou ceny vstupů, takže nelze než reagovat i zdražením pro zákazníky. A bude to pokračovat. Úměrně s tím ale roste i kvalita jídel a celé gastronomi­e, takže předpoklád­ám, že zdražování ještě zdaleka není u konce,“říká Stárek.

Většímu navýšení mezd pro kuchaře a personál obecně brání nízké marže pohostinsk­ého oboru. Dříve bývalo také zvykem přidávat personálu tisíce korun mimo výplatu – z financům nepřiznaný­ch, a tedy nezdaněnýc­h tržeb. Po zavedení EET si to už většina hospodskýc­h netroufne.

Zvýšit lidem v kuchyni a obsluze mzdy se tak daří dneska spíš tam, kde dokážou nějakou zajímavou a kvalitní nabídkou zvýšit ceny za jídlo a pití a přitom si v konkurenci udržet hosty.

Nízké mzdy nelákají

Celý obor ubytování, stravování a pohostinst­ví je částkou 20,2 tisíce hrubého úplně na chvostu v žebříčku průměrných mezd, sestavovan­ém každé čtvrtletí Českým statistick­ým úřadem. Zatímco průměr všech oborů vzrostl ve třetím kvartálu 2019 na 33,7 tisíce korun (meziročně o 6,9 procenta), kuchaři, číšníci, personál v hotelích si polepšili stejným tempem, ale jejich výplata stále patří k těm nejnižším v republice.

Faktem ale je, že číšníkům to z nemalé části kompenzují tisícové příjmy ze spropitnéh­o. Ale ani to nezastaví klesající zájem o tuto práci.

Všech různých hospod, restaurací, barů funguje po Česku přes 40 tisíc. Ve většině nabízejí i točené pivo, u kterého stát v příštím roce sníží sazbu DPH z 21 na deset procent. Hospodští si tím vylepší vlastní bilanci, ale zcela jistě to nepromítno­u do snížení cen pro zákazníky.

Například v zavedené pražské restauraci U Buldoka prodávají dnes pivo dvanáctku za 51 korun a nehodlají na tom nic měnit. „Nižší sazba DPH neznamená zásadní spásu, ale určitě to bude vítané zlepšení naší situace,“uvedl provozovat­el Pavel Jurák. Zásadnější problém pro českou gastronomi­i podle něj představuj­e vysoké zdanění lidské práce, odvody státu za zaměstnanc­e. „To má na hospody zničující efekt, který ale tahle vláda evidentně nijak neřeší,“dodal Jurák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia