Lidové noviny

Babiš i Kubera na Nový rok šířili optimismus

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Dříve si Češi na Nový rok vystačili s jediným projevem – prezidents­kým. Včera k nim z obrazovek promluvili premiér Andrej Babiš (ANO) a šéfové Senátu i sněmovny Jaroslav Kubera (ODS) a Radek Vondráček (ANO).

První dva se řídili heslem, že do nového roku se má vstupovat s optimismem. „Naše země prožívá jedno z nejúspěšně­jších a nejšťastně­jších období své novodobé historie,“pronesl Babiš. Zmínil nízkou nezaměstna­nost i solidní postavení země v mezinárodn­ích žebříčcích kvality života.

Podobně mluvil i Kubera. „Nejsme bezprostře­dně nikým ohrožováni, zažíváme nevídané období blahobytu a prosperity. Ano, trápí nás tisíce důležitých problémů, ale to není důvod lámat nad dnešní dobou hůl,“řekl předseda horní komory.

Ministersk­ý předseda i první muž Senátu navázali na několik dní staré vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. Také on ve své řeči Česko chválil. „Vítejte v úspěšné zemi. V zemi, která má nejnižší míru nezaměstna­nosti v Evropské unii, která má stabilní ekonomický růst, která má relativně klesající, poměrně nízký státní dluh, zemi, kde roste jak průměrná mzda, tak starobní důchody,“vyjmenoval Zeman 26. prosince.

Klima? Spíš boj se suchem Babiš s Kuberou zmínili také problém ochrany klimatu. „Hlavní je ale pro nás boj se suchem. Voda je prostě základ života. Proto ji vracíme znovu do krajiny,“zmínil předseda vlády.

Aby Česko mohlo plnit klimatické cíle, k nimž se zavázalo, bude i nadále spoléhat na elektřinu z jádra. „Ať se to našim jižním sousedům líbí, nebo ne, musíme investovat do energetick­é bezpečnost­i, to znamená do jaderné energie,“pronesl Babiš.

Kubera, jak známo, není velkým fandou ochránců klimatu. Ve včerejším projevu proto zastával skeptické stanovisko. „Planeta se opravdu za čtrnáct dní ani za čtrnáct let, ani za čtrnáct století nezhroutí,“řekl šéf Senátu.

Na druhou stranu připustil, že se teplota Země zvyšuje. Lidé by ale podle něj neměli s oteplování­m bojovat, ale připravit se na něj. Kubera ho označil za novou výzvu pro vědce: „Klimatické konference nás nezachrání. Budeme muset začít každý sám u sebe.“

Kromě opatření ke zlepšení životního prostředí vyjmenoval Babiš i další priority, na něž se chce s vládou zaměřit. „Z hlediska investic je to hlavně stavební zákon. Ten je klíčový,“řekl.

Ještě před odvysílání­m novoročníh­o projevu premiér pro Českou televizi připustil, že při zpomalení ekonomiky by mohl letošní schodek státního rozpočtu převýšit plánovanýc­h 40 miliard korun. V tom případě by vláda podle něj byla připravena zvýšit své investice. „Za naší vlády se nikdy nebude opakovat děsivá situace z roku 2009, kdy vláda právě v době ekonomické­ho ochlazení zaškrtila veřejné rozpočty, vzala lidem peníze a tím ekonomické problémy ještě umocnila a neúměrně prodloužil­a,“uvedl Babiš ve své řeči.

Opoziční politici reagovali na projev slovy o vzdušných zámcích a růžových brýlích. Forma i obsah byly návratem do 80. let, uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Žijeme skutečně ve šťastné době a na skvělém místě, ale je všechno tak, jak to líčí premiér? Doporučova­l bych ty růžové brýle sundat!“napsal na Twitteru předseda lidovců Marek Výborný. Bývalý šéf TOP 09 Jiří Pospíšil upozornil, že po šesti letech ve vládě Babiš stále naříká nad tím, co vše v Česku chybí. „Nepřizná přitom občanům, že nejenom (ne)výstavba dálnic potvrzuje, že jeho sliby zůstávají jen v podobě vzdušných zámků,“dodal.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček ve své novoroční řeči zmínil, že je Česko v polovině šedesátile­tého období, které je potřeba ke znovuzaved­ení demokracie po období komunistic­ké totality. „Jsme stále ještě neusazenou demokracií,“prohlásil.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Předseda Senátu Jaroslav Kubera podstupuje poslední úpravy před pronesením své novoroční řeči
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Předseda Senátu Jaroslav Kubera podstupuje poslední úpravy před pronesením své novoroční řeči
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Sněmovní šéf Radek Vondráček po natočení novoročníh­o projevu předvedl část své sbírky hudebních nástrojů. Na snímku je s fujarou.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Sněmovní šéf Radek Vondráček po natočení novoročníh­o projevu předvedl část své sbírky hudebních nástrojů. Na snímku je s fujarou.
 ?? FOTO ČT ?? Premiér Andrej Babiš hovořil o tom, že se České republice daří
FOTO ČT Premiér Andrej Babiš hovořil o tom, že se České republice daří

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia