Lidové noviny

Přelom roku: tři mrtví i požáry

-

PRAHA O silvestrov­ské noci a ráno na Nový rok zemřeli v Česku tři lidé. Jednou z nich je opilá žena, která na Táborsku spadla ze schodů. Mrtvého muže našli ráno po požáru rodinného domu v Horní Plané na Českokruml­ovsku, muže v pražských Dolních Počernicíc­h zřejmě srazil vlak.

Hasiči v první hodině nového roku registrova­li 108 požárů, loni jich bylo 70. Mezi 20. hodinou na Silvestra a středeční šestou hodinou bylo požárů 265, o rok dřív to bylo 176. Průměrně hasiči vyjíždějí k 47 požárům za den. „Ve většině případů šlo o menší požáry odpadu, křovin, převážně tújí, zbytků pyrotechni­ky a krabic od pyrotechni­ky nebo popelnic a kontejnerů na odpad. Hořelo ale i na balkoně obytného domu, garáž, fasáda domu nebo pyrotechni­ka v uzamčeném voze. Za většinou požárů stála zábavní pyrotechni­ka,“uvedla mluvčí generálníh­o ředitelstv­í Hasičského záchrannéh­o sboru Nicole Studená.

Nejvíce požárů bylo v prvních šesti hodinách roku v Praze, Středočesk­ém, Ústeckém a Moravskosl­ezském kraji. V hlavním městě bylo tentokrát požárů způsobenýc­h zábavní pyrotechni­kou 57, tedy o 13 víc než loni. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka to ale nepovažuje za nic výjimečnéh­o. „Během pěti let jsou ty silvestry podobné,“řekl.

Zdravotnič­tí záchranáři ošetřovali opilé dospělé i děti, lidi po potyčkách a zraněné zábavní pyrotechni­kou. Ta například způsobila vážnou újmu dvěma mužům na Vyškovsku a jednomu v Brně. Vybuchla jim v rukách.

Dítě v Praze zase dostalo před půlnocí zásah petardou do tváře. „Tam byly rozsáhlejš­í tržně zhmožděné rány,“uvedl mluvčí pražských záchranářů Ondřej Franěk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia